Parafrazand un binecunoscut proverb, s-ar putea spune: "Cate persoane, tot atatea metode pentru a slabi". Daca perseverezi, gasesti dieta optima pentru organismul tau si faci multa miscare, ai toate sansele sa ajungi la silueta dorita. Care este, insa, pasul urmator? Doar nu-ti imaginai ca eforturile tale ar putea sa se incheie aici!
De fapt, s-ar putea spune ca adevarata provocare isi face aparitia abia dupa incheierea regimului propriu-zis. Cum iti vei relua obiceiurile alimentare? In plus, daca dieta este drastica, rezultatele nu vor fi cele scontate. Cu alte cuvinte, poate ca efectele vor fi spectaculoase, dar in nici un caz de durata.
Ideea esentiala este sa mananci mai putine calorii decat consumi, indiferent de unde provin acestea: carbohidrati, proteine sau grasimi. Dincolo de acest amanunt, mai sunt si alte lucruri pe care este bine sa le cunosti.
- In general, schimbarile nu trebuie sa fie bruste. Daca obisnuiesti sa bei lapte cu un continut ridicat de grasimi, de exemplu, nu trece direct la cel degresat; este foarte posibil sa-ti displaca si sa reiei vechiul obicei de consum. Pentru inceput, bea lapte semidegresat; tranzitia va fi astfel mai lina. Acest sfat este valabil si in ceea ce priveste maioneza, dressing-ul pentru salate si branzeturile.
- In definitiv, nu traim ca sa mancam. Sau, cel putin, asa ar trebui sa fie. Obisnuieste-te sa savurezi alimentele pe indelete, mestecand incet si incercand sa "identifici" fiecare ingredient. Bineinteles, acest lucru nu va fi posibil daca mananci la televizor sau citesti in timpul mesei.
- Umple farfuria numai pe jumatate. Probabilitatea sa-ti mai pui mancare dupa aceea este extrem de scazuta (mai ales daca tii cont de sfatul precedent). In schimb, daca ai pus "cu varf", cum se spune, sunt toate sansele sa mananci totul. Adica, destul de mult.
- A venit vara! Poti sa te plangi de orice, dar nu ca n-ai avea la indemana fructe si legume proaspete. Salatele ar trebui sa constituie alimentul principal - daca simti nevoia de carne, poti folosi piept de pui, iar maioneza poate fi inlocuita cu smantana degresata. Si, pentru ca a venit vorba de vara, cerealele cu lapte rece, sau cu iaurt, reprezinta un adevarat "catalizator" de energie.
- Nu renunta niciodata la micul dejun - ce nu mananci dimineata, vei manca la pranz cu siguranta, numai ca... dublu! N-ar fi pacat? De aceea, fa-ti timp pentru micul dejun. Alaturi de "consacratele" cereale, macar de doua ori pe saptamana nu ar trebui sa-ti lipseasca ouale sau carnea slaba.
- Oricat de putina miscare ai face, cu siguranta este mai mult decat nimic. Daca serviciul este relativ aproape, incearca sa mergi pe jos. Evita, pe cat posibil, liftul. Sau parcheaza masina ceva mai departe de sediul firmei.
- Nu incerca sa "manageriezi" stresul, gasindu-ti refugiul in alimentatie. E un "raspuns" tipic la stres: fumatorii isi aprind o tigara, iar ceilalti... isi gasesc ceva de rontait. Nu, sa nu interpretezi asta ca pe o invitatie de a te apuca de fumat. Ci, doar ca pe un sfat de a te aproviziona cu fructe si/sau legume. Asta, daca tot simti nevoia sa mananci ceva.
- Tine un "jurnal gastronomic". In felul acesta, cand te vei cantari (nu mai des de o data pe luna) vei stii carui fapt se datoreaza realitatea pe care ti-o arata cantarul: te-ai ingrasat, ai slabit, sau ai ramas la aceeasi greutate. Stiind, in linii mari, ce ai mancat in ziua respectiva, vei avea mai clar in minte cum trebuie sa procedezi in continuare pentru a-ti atinge obiectivul.
- Cand mergi la cumparaturi, obisnuieste-te sa citesti etichetele produselor alimentare, pentru a vedea ce contin acestea. Fii, mai ales, atenta la grasimi, aportul caloric, sodiu si zaharuri.
- Deloc in ultimul rand: nu-ti pierde motivatia! Niciun inceput nu este usor (da, stiu ca e un truism, dar, cateodata, simtim cu totii nevoia sa ni se repete acest lucru). Chiar daca ti se intampla sa mai gresesti, rasfatandu-te cu cate o inghetata sau o prajitura, care constituie un adevarat "arsenal" caloric, nu lasa ca acest lucru sa te demotiveze.