10 reţete delicioase inventate din greşeală. Ce s-a întâmplat?

Unele dintre cele mai mari descoperiri s-au întâmplat în urma unui accident, lucru valabil şi în cazul mâncării. Greşelile sau, cu alte cuvinte, eşecurile, au, paradoxal, o componentă de surpriză care le pot transforma în exact opusul lor: descoperiri uimitoare.

Regula eşecului transformat în succes se aplică cu brio şi în cazul mâncării. foodpanda, cea mai mare platformă online de comenzi de mâncare din România, prezintă 10 preparate extraordinare de care am ajuns să ne bucurăm din greşeală.

1. CRÊPES SUZETTE

În 1896, chelnerul de 16 ani Henri Charpentier a încercat să stingă o tigaie care luase foc cu o clătită. S-a întâmplat chiar în ziua în care Prinţul de Wales, aflat în vizită la Café de Paris din Monte Carlo, a cerut un desert special realizat doar pentru el.

Henri a aprins din întâmplare o tigaie cu alcool şi, acţionând rapid, a aruncat o clătită în ea.

Prinţul s-a îndrăgostit pe loc de desertul inedit şi i-a cerut lui Charpentier numele clătitei, care a ajuns să fie botezată pe loc Crêpe Princess. Însă viitorul rege Eduard a cerut, ulterior, schimbarea numelui clătitei în Suzette, numele iubitei sale din acea perioadă.

2. TARTA TATIN

Desertul întors cu faţa în jos a luat naştere după ce a fost uitat în cuptor. Întâmplarea a avut loc într-un hotel din Franţa secolului 19, deţinut de surorile Stéphanie şi Caroline Tatin.
Stéphanie gătea o tartă cu mere, pe care a copt-o, din întâmplare, prea mult, şi în încercarea de a o salva, i-a adăugat încă un strat de aluat deasupra. Şi uite aşa, francezii au mai creat o capodoperă culinară.

3. FURSECURI CU CIOCOLATĂ

Fursecul cu ciocolată a fost inventat de Ruth Wakefield, care a rămas fără ciocolată pentru gătit, aşa că a rupt în grabă un baton obișnuit de ciocolată, l-a amestecat cu unt şi a sperat ca cele două ingrediente să se topească împreună.
Însă bucăţile au rămas intacte şi aşa am ajuns să ne bucurăm cu toţii de un desert iubit în toată lumea.

4. CHIPSURI

George Crum, un bucătar care a trăit în America, se săturase în 1853 de criticile repetate ale unui client la adresa cartofilor săi prăjiţi. Într-o încercare de a se răzbuna pe clientul cârcotaş cu o porţie de cartofi necomestibili, Crum a tăiat legumele în felii extrem de subţiri, le-a acoperit cu sare şi le-a prăjit în ulei bine încins. Clientul s-a îndrăgostit de chips-urile lui Crum, iar restul e istorie!

5.
BERE


Berea probabil nu ar fi existat niciodată dacă depozitele de alimente ale mesopotamienilor ar fi fost extrem de uscate. Când au început să depoziteze grâne pentru pâine, au observat cum umezeala provoacă procesul de fermantaţie a cerealelor. În urma fermentaţiei, mesopotamienii au produs, din pură întamplare, berea.

maria-ionescu