In articolul de saptamana trecuta am discutat despre importanta si beneficiile vitaminei D asupra organismului nostru. Am aflat care ar fi principalele surse alimentare din care o putem asimila si ca doza zilnica necesara ar fi de 1000 UI. Acum vom vedea cum expunerea la soare poate stimula in mod natural pielea pentru a produce vitamina D.
Daca te-ai convins de importanta acestei vitamine pentru organismul tau si vrei sa urmezi recomandarea de a asimila 1000 UI de vitamina D in fiecare zi, probabil te gandesti ca unica solutie este sa recurgi la suplimentele nutritive. Insa, ceea ce nu stiai poate, este ca si expunerea la soare te poate salva in aceasta privinta. Sezonul estival este inca la inceput, asa ca ai toate sansele sa beneficiezi din plin de beneficiile bronzului, lasand la o parte cerintele estetice. Se pare ca expunerea regulata la soare poate stimula pielea umana sa produca importante cantitati de vitamina D, depasind chiar necesarul organismului tau. Fara nici o urma de indoiala, lumina soarelui este cea mai importanta si unica sursa de vitamina D pentru multi oameni.
Dar inainte sa-ti faci pregatirile de plaja, sa-ti cumperi cele necesare si sa-ti programezi o vacanta la mare pe cinste, trebuie sa stii ca in emisfera nordica a globului pamantesc, la latitudinile mai inalte, nivelul de vitamina D poate constitui o problema.
Studiul realizat de Universitatea din Maine a monitorizat nivelul vitaminei D la 23 de fete (cu varste cuprinse intre 10 si 13 ani, toate cu domiciliul in Bangor, Maine) - longitudine perfect comparabila cu aceea a Romaniei. In luna septembrie a anului trecut a fost intocmit un raport care a fost prezentat de "American Society for Bone and Mineral Research" si care a aratat faptul ca aproape jumatate dintre aceste fete aveau un nivel insuficient de vitamina D in organism in luna martie, perioada din an cand acest nivel tinde sa fie cel mai scazut datorita expunerii scazute la soare a organismului in timpul iernii.
Rezultatele au fost surprinzatoare pentru cercetatori: "aceste fete erau perfect sanatoase, active, cu o piele frumoasa si luminoasa, care petreceau foarte mult timp in aer liber. Regimul alimentar era foarte bine echilibrat si chiar multe dintre ele erau mari consumatoare de lapte. Oricine ar fi crezut ca sunt cele mai potrivite exponente din punctul de vedere al nivelului echilibrat de vitamina D. Cu toate acestea, insa, in luna martie, nivelul vitaminei D din organism era foarte scazut. Centrul orasului Maine, unde locuiau cele 23 de fete, se afla la aproximativ 44 de grade longitudine nordica, iar locuitorii de aici nu produc vitamina D prin piele timp de cinci luni pe an - intre noiembrie si martie".
Aceasta lumina a soarelui deficitara joaca un rol important asupra sanatatii organismului uman. Specialistii declara ca numarul persoanelor care sufera de diverse tipuri de cancer creste odata cu inaintarea in longitudinea nordica a globului pamantesc. "Exista cu mult mai multe persoane bolnave de cancer de prostata si de colon in emisfera nordica fata de regiunile mai apropiate de ecuator". Corelatia este similara si pentru diversele tipuri de scleroza. Cercetarile au aratat faptul ca tulburarile sistemului imunitar sunt specifice zonelor care se bucura de mai putine ore pe zi de lumina soarelui. De exemplu, s-a constatat faptul ca multiple forme de scleroza sunt mai des intalnite in Canada si in statele din nord ale S.U.A, decat in cele din sud.
Soarele nu este intotdeuna bun, bineinteles. Asa cum ne avertizeaza toti medicii dermatologi, cand exageram cu timpul expunerii la soare, putem risca mult mai mult decat o simpla arsura a pielii. Este stiut faptul ca expunerea exagerata la soare ne poate face sa suferim de cancer al pielii. Pe de alta parte, daca esti complet impotriva soarelui, de la rasarit si pana la apus, s-ar putea sa platesti pretul calculat in cantitatea de vitamina D pe care o produce organismul in mod natural.
Asa ca, bineinteles, te intrebi: oare cat de mult trebuie sa te expui la soare? Michael F. Holick, autorul cartii "The UV Advantage" si cel care a condus studiul referitor la vitamina D in cadrul Universitatii din Boston a calculat ca, in cazul in care stai la soare in costum de baie suficient cat sa-ti apara o usoara roseata pe piele, organismul tau va produce echivalentul a 10 mii pana la 25 de mii UI de suplimente nutritive cu vitamina D consumate oral.
Daca, de exemplu, te afli in vacanta vara, pe malul marii, Holick spune ca "doar cinci sau zece minute la soare de doua sau trei ori pe saptamana - in care iti expui bratele si picioarele - este mai mult decat suficient pentru a satisface necesitatile de vitamina D ale organismului tau si nu iti vei mari cu nimic riscul de a dezvolta procesul de cancer al pielii. Dupa aceste cinci sau zece minute de expunere este necesar sa folosesti o crema cu factor de protectie de cel putin 15 SPF pe tot parcursul perioadei in care vei ramane la soare".
Vestea cea buna este ca niciodata nu vei exagera in ceea ce priveste cantitatea de vitamina D produsa de pielea ta. In ceea ce priveste vitamina D asimilata din alimente sau pilule, se pare ca limita maxima ar trebui sa fie de 2000 UI pe zi. "Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi, asa ca se depoziteaza in organism. Daca vei consuma suplimente nutritive care iti ofera mai mult de 2000 UI de vitamina D pe zi, poti suferi din cauza efectului toxic sau de supradozare, ceea ce probabil poate conduce la formarea pietrelor la rinichi sau la afectarea rinichilor, slabirea muschilor sau hemoragii excesive".
Cu toate aceste informatii de ultima ora referitoare la vitamina D, speram ca vei fi mai atenta la alimentele pe care le alegi zilnic sa le consumi si, mai ales, la felul in care iti vei petrece vacanta din aceasta vara la mare.