Sportul te poate ajuta sa combati stresul si depresia

Nu stii cand s-a intamplat acest lucru... Iar "de ce", chiar nu mai are importanta pe moment. Cauzele aparitiei stresului sau a depresiei consta, de regula, in suprasolicitatea emotionala si intelectuala. Indiferent daca esti acasa ori la serviciu, ti se cere sa dai randament maxim si te straduiesti in sensul acesta. Azi, maine, poimaine... peste o luna, peste doua luni... situatia se prezinta la fel si vine un moment cand simti ca nu mai poti face fata. De vreme ce de responsabilitati nu poti scapa (cel mult, poti redistribui sarcinile, pe o anumita perioada), ar trebui sa gasesti o solutie de a te elibera de anxietate si de a-ti regasi cheful de viata.

Poate ca ultimul lucru din lume de care ai chef este exercitiul fizic. N-ar fi de neinteles acest lucru, dat fiind ca depresia se caracterizeaza, intre altele, si prin dezinteres fata de tot ceea ce te inconjoara, iar in ceea ce priveste stresul... sa fim seriosi, iti spui tu, de jogging imi arde mie cand eu nu mai stiu cum sa ma impart intre atat de multe responsabilitati?

Vorbind strict din punct de vedere medical, activitatea sportiva nu reprezinta o metoda propriu-zisa de combatere a stresului. Dar ceea ce se stie cu siguranta este ca amelioreaza simptomele acestuia si acest lucru este valabil si referitor la depresie. Gandeste-te putin: daca o prietena este deprimata, ce-i recomanzi? "Fa miscare, ocupa-te de tine, iesi cat mai mult, plimba-te...".

Obisnuieste-te sa practici cu regularitate exercitii fizice si orienteaza-te spre acele activitati care iti fac placere: dans, gimnastica aerobica, inot, jogging, plimbari sau mersul pe bicicleta. Este de preferat ca, in oricare dintre aceste cazuri, sa nu fii singura, ci insotita de cativa prieteni. Nu multi, pentru ca aglomeratia te indispune, dar nici nu este de dorit sa fii singura, pentru ca ai ajunge (din nou!) sa te gandesti la dosarul pe care nu ai apucat sa-l solutionezi inca... la proiectul pe care nu l-ai finalizat si al carui termen de predare se profileaza amenintator la orizont... sau la copilul tau, care a luat o nota proasta. Sau la teava fisurata din baie. Am enumerat tot atatea motive care, coroborate, au dus in timp la aparitia stresului.

Este adevarat ca, in prima faza, va trebui sa te lupti putin cu tine insati. Sa "tragi de tine", cum se spune, pentru ca deocamdata nu ai motivatia necesara. Gandeste-te la avantajele pe care le poate avea sportul in aceasta situatie. Pe langa stimularea secretiilor de endorfina, activitatea fizica te ajuta sa-ti imbunatatesti calitatea somnului si iti reda pofta de mancare (nu spune nimeni ca ar urma sa-ti pui silueta in pericol, ci doar sa te alimentezi! Aspect care, atat in stres, cat si in depresie, este cel putin problematic...).

Pe langa aceasta, miscarea reduce nivelul cortizolului - asa numitul "hormon al stresului", care este produs de glandele suprarenale si controlat de hipotalamus. In cazul aparitiei unui dezechilibru, tensiunea arteriala si sistemul imunitar vor avea de suferit. Totodata, activitatea sportiva contribuie la cresterea temperaturii corpului, ceea ce iti confera, per ansamblu, o stare de confort.

Toate aceste efecte combat cu succes starile de neliniste, anxietate, iritabilitate, stres, oboseala, neincrederea in sine si frustarea. Desigur, efectul nu este imediat, insa vei observa de indata primele ameliorari. Pe langa activitatile sportive mentionate, retine ca este de preferat sa optez nu atat pentru sporturi de echipa, ci pentru unele precum tenis sau badminton. Explicatia este simpla: in jocurile de echipa, tinzi sa nu te implici atat de mult (doar nu-ti sta mintea la asa ceva...) si sa participi mai mult din inertie. Aceasta ca sa nu mai spunem ca un eventul conflict survenit intre coechipieri nu ar afce decat sa inrautateasca lucrurile.

Pe de alta parte, inchipuie-ti ca joci tenis. Iata un dublu avantaj: partenerul de joc te mentine "in priza", nelasandu-te sa te blazezi, iar prin intermediul stilului de joc, ai ocazia sa te eliberezi de sentimentele negative, dat fiind cas lovesti mingea cu putere.

Dupa cum stii, orice inceput este dificil; acesta, cu atat mai mult, cu cat detii un "bagaj" emotional nociv. Prin urmare, incepe usor, cu cate 10-15 minute de miscare de trei ori pe saptamana si mareste constant ritmul. Daca perseverezi, vei obtine rezultate: asa cum n-ai idee cand s-au instalat stresul sau depresia, tot astfel nu vei sti nici cand ai scapat de ele...