Daca in saptamanile anterioare ti-am prezentat un program detaliat de exercitii fizice pentru principalele grupe musculare, acum este momentul ca si micutul tau sa imbrace tricou si sort si sa inceapa sa practice un sport. Incepand de la varsta de 4 ani este apt, din punct de vedere fizic si mental, asa incat nu te gandi ca este prea devreme. In functie de posibilitatile pe care le ai in zona unde locuiesti si preferintele lui, iata cateva posibilitati... dintre care cu siguranta va alege cel putin una! Practicarea unei activitati fizice il va ajuta sa se mentina in forma, sa se dezvolte armonios, iar capacitatile lui de concentrare si coordonare vor fi, de asemenea, stimulate.
Probabil nu fara motiv este cunoscut sub denumirea de "sportul rege" si tot mai multi oameni se arata interesati - fie pe gazon, fie in tribuna...
Artele martiale sunt mostenirea culturala a poporului asiatic si, de-a lungul timpului, s-au imbogatit si diversificat prin contributia fiecarei noi generatii. Acest sport reprezinta un mijloc foarte eficient de pregatire fizica pentru cei mici, dar si de auto cunoastere, disciplina si coordonare. Singurul aspect de care iti recomand sa tii cont este sa-i procuri echipament potrivit (kimono) si sa nu-l orientezi spre artele martiale decat daca isi doreste si el acest lucru.
Excursiile cu bicicleta constituie o activitate agreabila pentru intreaga familie. Specialistii americani recomanda ca micutii sa nu circule pe sosea, ci doar in spatiile special amenajate, unde nu circula masini. De asemenea, indiferent de varsta copilului, asigura-te ca stie regulile elementare de circulatie. Casca de protectie nu trebuie sa lipseasca de la nimeni - atat adulti, cat si copii.
Putine activitati fizice sunt mai agreabile decat natatia. De asemenea, sa nu uitam ca este unul din sporturile care, indiferent de varsta, modeleaza corpul si stimuleaza metabolismul. Academia Americana de Pediatrie recomanda ca micutii sa inceapa sa practice acest sport de la varsta de 4 ani.
Indiferent ca se joaca in echipe sau unu la unu, baschetul este un sport ideal pentru dezvoltarea coordonarii dintre miscarea fizica si privire, precum si lucrul in echipa. In cazul in care copilul este mai mic, ai grija ca mingea sa nu fie foarte grea, iar daca este posibil, cosul de baschet sa fie la o inaltime medie.
Acest sport, pe langa avantajul pregatirii fizice in sine, ii obisnuieste pe copii cu provocarile, care pot fi diferite - bariere, sfori intinse la inaltimi variabile, mingi, conuri si asa mai departe.
Indiferent daca micutului tau ii place baletul sau muzica moderna (admit ca cea de a doua varianta este mai probabila...), dansul il va incuraja sa fie cat mai creativ si liber in miscari. Il poti inscrie la un curs de profil, unde va avea posibilitatea sa interactioneze cu alti copii de varsta lui. Daca are o fire mai retrasa, dar ii place sa danseze, il poti incuraja sa faca acest lucru urmarind casete video.
Saritul corzii este una dintre cele mai agreabile tipuri de exercitiu fizic si majoritatea fetitelor practica acest sport. Este recomandabil intrucat contribuie la imbunatatirea coordonarii, a rezistentei fizice si a stabilitatii.
"Sportul alb" este agreat de multi copii si, tinand cont de faptul ca exista multe cluburi de profil unde l-ai putea inscrie, merita sa incerci. In afara de contributiile in plan fizic, se vor dezvolta reflexele, capacitatea de concentrare si chiar de anticipare a miscarilor adversarului.