Opțiunile disponibile pentru saune s-au diversificat în ultima perioadă, iar sauna clasică nu mai este singura variantă pentru a uita de stres și a reveni la o stare de mulțumire și optimism. Cu ajutorul argumentelor prezentate de leaf.tv vei putea observa ce avantaje oferă sauna cu infraroșu vs sauna tradițională, astfel încât să poți opta pentru facilitățile adecvate pentru tine. Căldura, nivelul de umiditate sau consumul de curent sunt factori importanți de care trebuie să ții cont când alegi.
Sauna cu infraroșu vs sauna tradițională
Căldura
Una dintre principalele diferențe dintre o saună tradițională și varianta cu infraroșu este nivelul de căldură din interior. Saunele uscate tradiționale au temperaturi cuprinse între 85 și 100°C, care pot copleși persoanele sensibile la căldură.
Saunele cu infraroșu folosesc temperaturi mai reduse, situate în intervalul 40-60°C. Cu toate acestea, căldura degajată de sauna cu infraroșu pătrunde mult mai adânc în corp și cauzează transpirația abundentă la o temperatură mai redusă.
Umiditatea
Când compari o saună tradițională cu opțiunea cu infraroșu trebuie neapărat să analizezi și gradul de umiditate. O saună pe bază de abur va avea o temperatură mai redusă față de o saună uscată, dar va utiliza cantități ridicate de abur încălzit, crescând astfel gradul de umiditate. Saunele cu infraroșu nu folosesc deloc abur și se bazează exclusiv pe căldura degajată prin intermediul infraterapiei.
Consumul de curent
Un alt factor care diferențiază sauna tradițională de cea cu infraroșu este consumul de curent necesar pentru funcționare.
Saunele tradiționale vor necesita mai mult curent electric pentru a funcționa, consumul comparativ fiind de 6kW față de 1,6kW necesari pentru o saună cu infraroșu. Acest lucru înseamnă că o saună tradițională va genera costuri de trei ori mai ridicate față de o saună cu infraroșu. Consumul de curent este un element esențial, iar decizia ta între cele două opțiuni va depinde și de frecvența cu care vei utiliza sauna, în cazul în care vrei să o ai chiar la tine acasă.
Modul de acțiune
O saună uscată tradițională folosește un cuptor pentru a încălzi aerul. Pe măsură ce temperatura din jurul tău crește și temperatura corpului va urca drept urmare a absorbției căldurii. Acest proces declanșează reacția de răcire a organismului prin transportarea sângelui mai aproape de piele și deschiderea porilor prin intermediul transpirației.
Și sauna cu infraroșu va încălzi aerul, dar într-o măsură mai redusă, folosind în schimb puterea undelor infraroșii pentru a crește temperatura corpului. Acest proces are în ansamblu efecte similare cu cele ale saunei tradiționale, dar va fi necesară mai puțină căldură.
Beneficii pentru sănătate
Cele două tipuri de saună oferă beneficii similare, deși există și opinia potrivit căreia infraterapia amplifică beneficiile pentru că pătrunde în profunzime.
Printre beneficiile saunelor tradiționale și ale celor cu infraroșu se numără:
- eliminarea toxinelor din corp prin stimularea transpirației;
- prevenirea afecțiunilor cardiovasculare prin creșterea ritmului bătăilor inimii și stimularea circulației fără creșterea tensiunii arteriale;
- susținerea procesului de slăbire prin arderea a 60 de calorii la fiecare 30 de minute;
- creșterea imunității;
- înfrumusețarea pielii prin îndepărtarea impurităților și a stratului de celule moarte;
- reducerea durerii cauzate de artrită sau de boala Raynaud ca urmare a dilatării vaselor de sânge și a creșterii fluxului sangvin.