Când iei o hotărâre de Anul Nou, succesul acesteia ţine de planificare şi de modul în care o pui în aplicare pe termen lung. Dacă vrei să fii într-o formă mai bună în 2013, află cum să te apuci de sport şi să te ţii tot anul.
Dintre cele mai des întâlnite rezoluții de Anul Nou, hotărârea de a face sport pentru a slăbi sau pentru o formă mai bună este printre cele abandonate cel mai rapid. Iată 8 sfaturi care te ajută să te apuci de sport cu succes și să te ții tot anul.
Stabilește un scop clar
"Vreau să fac mai multă mișcare", "Vreau să slăbesc" sau "Voi merge la sală" sunt scopuri slab definite, care nu te vor ajuta deloc și pe care le poți manipula în momentele de slăbiciune. Stabilește-ți de la început un scop clar, care include durata și frecvența ședințelor de fitness sau antrenamentelor pentru a te ține mai ușor de plan.
Alege o țintă realistă
Când vrei să faci sport ca să slăbești, este important să optezi pentru o țintă realistă, ca să nu fii dezamăgită când rezultatele întârzie să apară. În funcție de stilul tău de viață și de timpul liber, decide cât de mult efort vrei să dedici aceste rezoluții de Anul Nou.
Evită un început în forță
Chiar dacă nu faci febră musculară la prima vizită la sală, un început prea agresiv te poate obosi psihic, mai ales dacă sportul este însoțit și de o dietă sau alte restricții. Poți începe chiar prin a-ți propune să mergi mai mult pe jos în prima săptămână a Anului Nou sau să renunți complet la lift, înlocuindu-l cu scările. Dacă te soliciți prea mult la început, scad șansele unui succes pe termen lung.
Motivează-te cu succes
Automotivarea este poate cel mai important element care te ajută să nu renunți. Decide care este motivul pentru care vrei să faci sport și cât de mult ești hotărâtă să lupți pentru el. Cea mai bună automotivare ține de ținte pe care le stabilești pentru tine, nu pentru partener.
Folosește-te de sprijinul apropiaților
Prietenele îți pot fi alături în momentele grele, iar de multe ori și rudele te pot încuraja atunci când te simți epuizată. Folosește-te de sprijinul apropiaților, dar evită să-ți condiționezi progresele de un plan de fitness alături de altcineva. Dacă prietena ta renunță timpuriu, ai putea fi descurajată și tu.
Transformă planul într-o țintă vizibilă
Organizarea mentală a planului de sport pentru anul următor este primul pas, dar psihologii spun că o țintă vizibilă este și mai bună. Îți poți organiza progresele pe smartphone, dar notează și pe un calendar din hârtie zilele programate pentru activități fizice.
Alege recompense pentru progrese
Rezoluțiile cele mai benefice includ adesea ținte pentru o lună sau un trimestru, însoțite de recompense. Dacă ți-ai atins pragul dorit într-o lună sau în mai multe, oferă-ți o răsplată. Aceasta poate varia de la un masaj sau un tratament la spa până la un desert delicios, dar nu exagera cu caloriile atunci când ai muncit foarte mult să faci sport ca să slăbești.
Nu renunța niciodată înainte de 3 săptămâni
Psihologii spun că obiceiurile se formează în aproximativ 3 săptămâni. Chiar dacă vrei să renunți după doar câteva zile, mai rezistă până la peste 20 de zile. După acest prag, organizarea devine mai ușoara, iar planul inițial de fitness devine o parte importantă a vieții tale, la care vei renunța mai greu.
Rezoluţii: Cum să te apuci de sport şi să te ţii tot anul
Când iei o hotărâre de Anul Nou, succesul acesteia ţine de planificare şi de modul în care o pui în aplicare pe termen lung. Dacă vrei să fii într-o formă mai bună în 2013, află cum să te apuci de sport şi să te ţii tot anul.
De Iulia Anghel