Cu toate ca, in general, pastrezi o atitudine responsabila fata de silueta ta, este posibil ca atunci cand pleci in vacanta prioritatile tale sa se schimbe. Si este firesc sa fie asa - schimbi mediul in care iti desfasori activitatea de zi cu zi si doresti sa experimentezi lucruri noi, altele decat cele de care ai parte atunci cand esti acasa.
Astfel, cazi mai des prada tentatiilor culinare, pierzi nopti, plimbandu-te pe plaja sau in preajma unui foc de tabara, alaturi de prietenii tai, sau dormi pana (foarte) tarziu dimineata. Ai tot dreptul - vacanta inseamna rasfat si relaxare. Insa, nu tot ceea ce faci in aceasta perioada are efecte benefice asupra organismului tau. Cu siguranta, stii ce este bine si ce nu pentru tine, insa nu doresti sa-ti impui restrictii, atunci cand te afli in concediu.
Programul tau poate fi foarte incarcat cu distractii de tot felul sau cu clipe de "dolce far niente", fie ca te afli la munte, la mare sau peste hotare. Si totusi, iti poti "pacali" cheful de leneveala cu cateva reprize de jogging. In special dimineata sau seara, la apus, jogging-ul te revigoreaza, pregatindu-te pentru o zi activa sau pentru o noapte alba - depinde ce-ti doresti.
In primul rand, este important sa iti lucrezi corpul in aceasta perioada, cat lipsesti de acasa, fara sa simti ca depui vreun efort deosebit. Daca exagerezi, s-ar putea ca a doua zi sa nu mai ai acelasi zel de a te ridica din pat pentru un nou set de "alergari".
Miscarea practicata in vacanta are ca scop sa te mentina in forma si sa te ajute sa arzi calorii, dar sa-ti confere si un tonus de invidiat, prin eliberarea de endorfine. Circa 30 de minute de alergare zilnic, in timpul concediului, sunt suficiente.Jogging-ul este cel mai simplu sport pe care il poti practica oriunde, oricand si la orice varsta, daca starea de sanatate ti-o permite. In plus, nu este nimic mai placut decat sa alergi in natura, intr-un ambient diferit de cel oferit de banala banda de alergat sau de parcul monoton pe care il vizitezi frecvent.
Este simplu: te "inarmezi" cu vointa, cu o pereche buna de adidasi, haine confortabile si, eventual, un music player, si iesi la alergat. Iata cum iti adaptezi miscarile si traseul, in functie de locul unde te afli:
La mare
Daca ai parte de o plaja cu nisip suficient de solid pentru o repriza de jogging, atunci te numeri printre norocoase. In general, pe plaja, persoanele care doresc sa alerge se confrunta cu un mare neajuns: ori nisipul este prea fin si picioarele ti se "scufunda" cu fiecare pas, ori este solid, dar si umed in acelasi timp, murdarindu-ti incaltamintea.
Daca, insa, ai gasit o plaja convenabila setului de alergari pe care ti l-ai propus, nu comite imprundenta de a renunta la adidasi. Nu ai aceeasi stabilitate in slapi sau alt tip de incaltaminte si risti sa te ranesti.
Pentru jogging, alege adidasi de cea mai buna calitate, cu talpa suficient de groasa pentru a amortiza socul provocat de contactul piciorului cu solul in timpul alergarii, dar suficient de flexibila pentru a nu-ti rapi confortul.
Foloseste, de asemenea, sosete groase, din bumbac - absorb mai eficient transpiratia.Hainele trebuie sa iti ofere lejeritate in miscari si sa se potriveasca vremii si locului unde te afli. O pereche de colanti din bumbac si un tricou deschis la culoare, din acelasi material, sub care sa porti un sutien adecvat practicarii jogging-ului, ar fi o alegere inspirata.
Nu uita sa-ti acoperi capul cu o sapca, atunci cand alergi; te fereste de neplaceri, cum sunt insolatiile. Esti pe plaja, deci trebuie sa te protejezi de soare, cu o crema cu factor de protectie, indicat pentru pielea ta.
Sfat Eva: Pentru a evita intinderile musculare, poti efectua un set de exercitii usoare de incalzire inainte de jogging.
La munte
Desi are avantajul net al peisajelor superbe de care te poti bucura atunci cand faci miscare, jogging-ul la munte implica mai multe precautii si grija, decat cel practicat la mare sau in oras.
In primul rand, trebuie sa iti stabilesti foarte clar traseul. Acesta nu trebuie sa includa locuri periculoase, abrupte, necunoscute, si nu trebuie sa fie dificil de efectuat pentru forma fizica in care te prezinti. De exemplu, unei incepatoare ii va fi greu sa parcurga distante cu multe urcusuri, pietris sau denivelari.
Alege-ti traseul in functie de pregatirea ta fizica, eventual roaga unul sau mai multi prieteni sa te insoteasca si vei fi scutita de probleme. Daca totusi preferi sau esti nevoita sa alergi singura, iti poti cumpara un suport de brat pentru telefonul mobil (asta in cazul in care ai semnal!).
Un alt "accesoriu", deosebit de important, care nu trebuie sa iti lipseasca este o sticla cu apa, pentru hidratare.Hainele trebuie sa fie, evident, ceva mai groase. O pereche de pantaloni sport, un hanorac pe care il poti da jos usor, in cazul in care ti se face cald, si o sapca pot constitui "echipamentul" tau sportiv, de munte. Incaltamintea trebuie sa fie, la randul ei, de calitate.
Daca ploua usor, ceea ce se intampla foarte frecvent in regiunile montane, nu inseamna ca trebuie sa te "baricadezi" in casa. Mobilizeaza-te, acopera-te cu o pelerina, seteaza-ti player-ul pe muzica antrenanta si pune-te pe alergat! Te va energiza, indepartand plictisul specific zilelor mohorate.
Sfat Eva: Nu uita sa te hidratezi atat inaintea, in timpul, cat si dupa jogging.
In oras
Daca ai ales sa vizitezi un alt oras in vacanta, din tara sau strainatate, in primul rand trebuie sa prestezi ceva munca de cercetare. Identifica, astfel, care este cel mai apropiat parc de locul unde esti cazata, pentru exercitiile tale de alergare, la care nu trebuie sa renunti.
In nici un caz nu opta pentru jogging-ul pe bulevard sau in intersectii, si nici pentru cel practicat pe stradute laturalnice, care iti sunt complet necunoscute. De multe ori, vad oameni evident preocupati pentru sanatatea lor, strecurandu-se in pas alergator prin roiul de masini de la "stop-uri", invaluiti intr-un vacarm de sunete si gaze de esapament.
Intentia lor de a face miscare este laudabila, insa ma intreb daca nu cumva isi fac mai mult rau decat bine, alergand in asemenea spatii "deschise".Parcul presupune mai putin zgomot, mai multa verdeata si zero aglomeratie, de cele mai multe ori. Incepe cu exercitii de incalzire, pentru mai multa flexibilitate in miscari si controleaza-ti respiratia pe masura ce alergi. Daca respiri prea repede, risti sa obosesti usor si sa renunti.
Bucura-te de tot ceea ce vezi - este un loc nou: observa frumusetea plantelor, a decoratiunilor din parc, jocul copiilor. Sunt lucruri marunte, dar care iti fac ziua mai placuta - astfel, iti lucrezi corpul si iti relaxezi mintea.
Sfat Eva: Mai ales daca esti incepatoare, poti tine cont de mici trucuri, care iti vor spori rezistenta la efort. Incepe cu mers rapid, alternand treptat mersul cu alergarea si renuntand complet la mers, pe masura ce ai capatat mai multa experienta in "ale jogging-ului".