Joggingul- nu doar usor, ci si eficient

Joggingul este unul dintre sporturile care ne ajuta sa ne mentinem in forma fara prea multe efort. Aceasta alergare vioaie ne ajuta sa ardem calorii si sa avem o inima sanatoasa. Si pentru ca este primavara nu cred ca exista mod mai placut de a te mentine in forma.
Ce este joggingul? Ne ajuta el sa ne pastram in forma?

Alergare este o forma de exercitiu care ajuta la crestere, la arderea caloriilor si pastrarea unei inimi sanatoase. Consiliul american in exercitii, ACE, a estimat ca o persoana cu o greutate de 72 kg poate arde 12-13 calorii daca alearga cu o viteza de 9 km pe ora. Rata de ardere a caloriilor variaza in functie de greutatea fiecaruia.


Echipamentul este important

Alegerea pantofilor pentru alergat este foarte importanta. Pantofii trebuie sa aiba o talpa moale, usoara cu protectie in special pentru glezne.
Trebuie evitata purtarea de pantofi si sosete subtiri pentru a evita zgarieturile si basicutele de ardere. Initial, daca esti la inceput, nu ai nevoie de pantaloni speciali pentru jogging, dar in cateva saptamani de antrenament ar trebui sa te gandesti la achizitionarea unora. Cand iti cumperi echipament pentru jogging trebuie sa ai in vedere marcile consacrate de echipament sportiv, care desi mai scumpe, sunt mult mai bune ca rezistenta si protejare.


Beneficiile joggingului

Joggingul ajuta la arderea caloriilor mai bine decat mersul si mareste consumul de oxigen.
Circulatia sangelui creste in acelasi timp cu bataile inimii. Dupa cateva antrenamente vei incepe sa vezi schimbarile. Nu te vor mai uimi bataile puternice ale inimii care cresc ca intensitate. Deasemenea joggingul tonifica muschii. Este unul dintre cele mai bune exercitii pentru cei cu probleme de greutate. Din cauza impactului se topesc, in special, grasimile din zona coapselor, soldurilor si a abdomenului. Rotirile din sold in timpul alergarii ajuta la tonifierea muschilor taliei.

 
Cateva sfaturi pentru o alergare mai buna:

 Asculta sfaturile prietenilor si ale antrenorului inainte de a incepe.
Iata cateva sfaturi simple de urmat:

  •  Consultarea doctorului inainte de a incepe este importanta, daca esti o persoana supraponderala.
  •  Renunta la fumat, daca este cazul. Fumatorii se extenueaza repede si pot avea palpitatii.
  •  Achizitioneaza-ti o buna pereche de pantofi pentru alergat.
  •  Evita alergarea pe teren deluros pentru a preveni accidentele.
  •  Foloseste pasi mari si fermi.
  •  Evita balansul in alergare.
  •  Alege un loc potrivit pentru alergat.
  •  Incepe usor, urmand sa maresti intensitatea vitezei.
  •  Poarta un walkman cu tine.
    Muzica te ajuta sa te relaxezi.