Grăsimile TRANS – Un risc prea mare pentru sănătate

Ce sunt grăsimile TRANS? Grăsimea trans este una din cele 4 tipuri larg răspândite de grăsimi din alimente (alături de cele saturate, polinesaturate, mononesaturate). Este alcătuită din acizi

Ce sunt grăsimile TRANS? Grăsimea trans este una din cele 4 tipuri larg răspândite de grăsimi din alimente (alături de cele saturate, polinesaturate, mononesaturate). Este alcătuită din acizi grași nesaturați ale căror molecule conțin legături duble de tip trans. Acizii trans există în natură (lapte și alte grăsimi animale) la un nivel de 2-5% din grăsimi. Cu toate acestea, acizii grași saturați animali sunt predominat‘cis’(deci sunt mai puțin ‘voluminoși’ spațial).

Sub ce formă le consumi, sau de ce alimente trebuie să te ferești?

Populația consumă, în general, o cantitate mare de grăsimi trans reprezentată de uleiurile vegetale hidrogenate din industria alimentară de tip : fast food, snacks, chips, prăjituri, produse de patiserie, uleiuri rafinate și dublurafinate folosite la gătit, margarină și alte produse.

De ce sunt folosiți?

Pentru producători beneficiile grăsimilor trans sunt remarcabile :

- măresc viața produsului(12-18 luni)
- scade necesarul de congelare al produselor=>pret mai scăzut de transport/păstrare
- sunt ieftini => oferă marje de profit ridicate
- pot fi consumași de vegetarieni (sunt grăsimi vegetale)=> vânzări crescute

De ce sunt nocivi?

Studiile efectuate ulterior au demonstrat că alimentația cu grăsimi trans provoacă :

- obezitate, boala de inimă, cancer, diabet, boli degenerative ale articulațiilor, depresie, modificări comportamentale ;
- crește LDL-colesterolul(rău) și scade HDL-colesterolul(bun), având efect proaterogen dublu (față de grăsimile saturate animale care cresc LDL, dar nu scad HDL).
- efecte cancerigene datorită prăjirii (mai ales prăjirea repetată) cu ulei trans ce duce la apariția de acroleină, acrilamidă, și a unor produși de glizozilare ;
- interferă cu procesul de transformare al acidului arahidonic în diverse prostaglandine, cu efecte fiziologice importante ;
-  nu sunt esențiale/necesare corpului/ nu oferă vreun beneficiu consumatorului

Câteva recomadări practice pentru o viață sănătoasă:

1) SPORT ar fi bine să faci efort cel putin 30 de minute de 4 ori pe săptămână;

2) CALORII : consumă calorii corespunzator vârstei, efortulului, și tipul metabolic;

3) CE SĂ EVIȚI? TOATE PRODUSELE pe a căror etichetă scrie ULEIURI VEGETALE HIDROGENATE.

Acestea pot fi și ascunse în diverse alimente cumparate în restaurante, patiserii, cofetării...practic cam tot ce intră în categoria junk food are grăsimi trans : prăjituri, chipsuri, înghețată, sau limitarea lor la 1 dată/săptămână.

4) CE SĂ MĂNÂNCI : INCLUDE grăsimi saturate și nesaturate din urmatoarele surse : nucă de cocos crudă, măsline, nuci, migdale, alune, semințe de dovleac crude, unt în loc de margarină, iar la gătit, ar fi bine să folosești untură în locul oricăror tipuri de ulei sau ulei de sâmburi de struguri nerafinat.

5) NU ARUNCA BANII PE MÂNCARE NESăNĂTOASĂ. NU ESTE ECONIMIC. Grăsimea trans în particular și mâncarea nesănătoasă în general nu se justifica din punct de vedere economic. Mulți oameni afirmă adesea că mâncarea sănătoasă și bună e scumpă, deși este absolut fals! O sticlă de băutură răcoritoare cu o pungă de chipsuri și 2 batoane de ciocolată costă lejer 20 ron, cu banii aștia putem cumpara 100 de grame de nucă/migdale/fistic crud, 100 de grame de măsline , 200 de grame de piept de pui și mai rămane și de 100 de grame de unt ! (alimentele au fost alese întâmplător, se pot alege fructe/legume în loc de oleaginoase și carne în aceeiași zonă de preț).

CONCLUZIE: Evită orice produs care are pe etichetă următoarele ingrediente: grăsimi vegetale sau parțial hidrogenate, ulei vegetal rafinat, ulei vegetal hidrogenat ( mai nou unele produse folosesc ulei de palmier hidrogenat), margarină

Doctor Andrei Laslău

http://www.andreilaslau.ro/

https://www.facebook.com/drlaslauandrei

Bibliografie

1)    Erkkilä A, de Mello VD, Risérus U, Laaksonen DE.

Prog Lipid Res. 2008 May;47(3):172-87. Epub 2008 Feb 15.Dietary fatty acids and cardiovascular disease: an epidemiological approach.

2)    Warensjö E, Sundström J, Vessby B, Cederholm T, Risérus U. Am J Clin Nutr. 2008 Jul;88(1):203-9.Markers of dietary fat quality and fatty acid desaturation as predictors of total and cardiovascular mortality: a population-based prospective study.

3)    Eckel RH, Borra S, Lichtenstein AH, Yin-Piazza SY; Trans Fat Conference Planning Group. Circulation. 2007 Apr 24;115(16):2231-46. Epub 2007 Apr 10. Understanding the complexity of trans fatty acid reduction in the American diet: American Heart Association Trans Fat Conference 2006: report of the Trans Fat Conference Planning Group.

4)    Ghafoorunissa G. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:212-5.Role of trans fatty acids in health and challenges to their reduction in Indian foods.

5)    Wang J, John EM, Horn-Ross PL, Ingles SA. Nutr Cancer. 2008 Jul-Aug;60(4):492-504.Dietary fat, cooking fat, and breast cancer risk in a multiethnic population.

andrei-laslau