Ce sunt flavonoidele?
Flavonoidele sunt compuşi chimici ce se găsesc în legume, fructe, ceai sau vin şi au activitate antioxidantă, antimicrobiană, anticanceroasă şi antiinflamatorie. Existenţa acestor substanţe în legume este unul din motivele majore pentru care acestea previn cancerul şi boala de inimă. Printre flavonoide găsim quercitina, catehina, epicatehina şi kempferolul.
Dovezi
Un studiu publicat în ediţia din mai 2008 a jurnalului ‘Cancer’ arată că fumătorii care consumă o cantitate mare de flavonoide din legume şi fructe au un risc mai mic de cancer pulmonar, comparat cu cei care nu au acest obicei sănătos. Cercetătătorii au comparat alimentaţia a 558 de bărbaţi şi femei cu cancer pulmonar şi a 837 indivizi fără această temută maladie. Riscul de cancer este diminuat cu cât fumătorii au un consum mai mare de epicatehină, catehină şi kemferol. Nefumătorii nu au beneficiat însă atît de mult de pe urma consumului de flavonoide.
Surse excelente de flavonoide sunt legumele, ceaiul verde, vinul roşu, iar studii publicate anterior au arătat că aceste alimente reduc riscul de cancer pulmonar.Flavonoidele au rol protector împotriva cancerului pulmonar printr-un mecanism descoperit recent şi folosit de anumite medicamente pentru a trata cancerul pulmonar. Practic, flavonoidele blochează la nivelul tumorii formarea de noi vase de sînge, fenomen denumit angiogeneză.. Tumora nu se mai poate hrăni. Ea nu mai poate creşte şi nu se mai poate răspîndi prin organism. Automat scade şi riscul de apariţie al metastazelor. Totodată, flavonoidele ucid celulele canceroase prin actirea apoptozei, sau morţii celulare programate. Flavonoidele previn şi leziunile la nivel de ADN provocate de tutun, ceea ce ar putea explica de ce efectele benefice au fost observate doar la fumători.
Cercetătorii au stabilit cu cît scade riscul în funcţie de tipul de flavonoid consumat. Astfel, la fumători, riscul de cancer pulmonar scade în felul următor : la 10 mg de epicatehină reduc cu 36%, la 4 mg de catehină cu 51%, la 9 mg de quercitină reduce riscul cu 35% şi 2 mg de kemferol cu 32%. Studiul este unul din primele de acest gen.
Rezultatele sunt deosebit de interesante, deoarece fumatul este unul din factorii majori de risc pentru cancerul pulmonar. Anumite substanţe care apar în vegetale, ceai sau vin pot în mod natural să reduc distrugerile provocate de fumat. Deşi cercetătorii cred că sunt necesare mai multe studii pentru a determina exact rolul flavonoidelor în prevenirea cancerului pulmonar. Alte studii publicate în anii anteriori au arătat că o dietă bogată în flavonoidele îţi oferă şi alte beneficii.În ediţia din septembrie 2007 a Jurnalul American de Epidemiologie a fost publicat un studiu ce arată că o dietă bogată în flavonoide (provenite din mere, usturoi, capşuni, afine, măceşe, ceai, broccoli) poate reduce cu 23% riscul de cancer pancreatic, în cazul nefumatorilor, şi cu 59% în cazul fumatorilor. Este primul studiu ce stabileşte riscul de cancer pancreatic urmărind consumul diverşilor flavonoli, în funcţie de sursă. Astfel, merele şi usturoiul sunt foarte bogate în quercitină, spanacul şi diverse tipuri de varză conţin kempferol, iar afinele, murele, capşunile şi zmeura conţin multă mirecitină.
În cazul cancerului pancreatic, cel mai puternic polifenol ca activitate preventivă este kaempferolul, cu o reducere a riscului de 22%, urmat de quercitină, ce singură scade riscul cu 20%.Studiul a urmărit dieta a 183518 participanţi. Datele au fost colectate în perioada 1993-1996, iar subiecţii au fost urmăriţi apoi vreme de 8 ani. În această perioadă au fost diagnosticate 529 cazuri de cancer pancreatic. Comparativ cu cei cu o dietă săracă în flavonoide, riscul de cancer pancreatic al celor ce aveau o dietă bogată în flavonoide a fost cu 23% mai mic. Fumătorii cu o alimentaţie cu multe legume şi fructe au riscul de cancer pancreatic cu 59% mai scăzut. (2)
Unde găsești flavonoidele?
Un măr de 100 g are 44 mg de quercitină. 200ml de ceai verde conţine între 20 şi 160mg de catehine, iar 100 grame de frunze de usturoi au 83,2 mg kemferol. În funcţie de conţinutul de flavonoide, plantele se clasifică în 3 grupuri. Cele cu o cantitate înaltă de flavonoide conţin 50mg de flavonoide la 100g sau 100ml de aliment şi sunt : usturoi, broccoli, andive, suc de portocale, pătrunjel şi afine. Cele cu o cantitate medie conţin 1-5 mg de flavonoide la 100g sau 100ml de aliment şi sunt : salată, roşie, căpşună, măr, strugure, vin roşu, ceai şi suc de roşii. Cele cu o antitate mică au în compoziţie 1 mg de flavonoide la 100 g sau 100ml şi sunt : varză, morcov, ciuperci, spanac, piersică, vin alb şi cafea.
CONCLUZIE : dacă eşti fumător, consumă legume şi fructe bogate în flavonoide ( usturoi, pătrunjel, afine, broccoli, andive, afine ). Îţi diminuezi riscul de cancer pulmonar cu 50% şi riscul de cancer pancreatic cu 60%.
Cu stimă,
Doctor Andrei Laslău
https://www.facebook.com/drlaslauandrei
Bibliografie:
1) Cancer. 2008 May 15;112(10):2241-8. Dietary flavonoid intake and lung cancer–a population-based case-control study.
2) American Journal of Epidemiology Volume 166, Issue 8, Pages 924-931; doi:10.1093/aje/kwm172 “Flavonols and Pancreatic Cancer Risk- The Multiethnic Cohort Study”
3) Flavonoid info : Sources of flavonoids