Erori frecvente de antrenament

Auzi mereu fraze de genul "sportul te face mai supla si mai sanatoasa", "miscarea iti imbunatateste conditia fizica", etc. Nimic mai adevarat!

Auzi mereu fraze de genul "sportul te face mai supla si mai sanatoasa", "miscarea iti imbunatateste conditia fizica", etc. Nimic mai adevarat! Tine cont insa de faptul ca pentru orice activitate fizica sunt indicatii care trebuie respectate si, de aceea, este bine sa fii informata pentru a fi in siguranta. Iata cateva erori frecvente care apar in timpul unui antrenament sportiv.

Hidratare insuficienta

In timp ce faci sport, corpul tau pierde multa apa, de aceea este foarte important sa te hidratezi bine inainte. Daca nu stiai inca, afla ca in timp ce faci sport, organismul pierde prin transpiratie aproape un litru de apa intr-o ora.

Daca este foarte cald pierderea poate fi de doi sau chiar trei litri de apa. Cu aproximativ doua ore inainte de a face efort fizic, bea doi litri de apa. In timp ce faci sport, trebuie sa bei o cantitate de apa egala cu cea pe care o pierzi. Adica un litru pe ora.

Absenta incalzirii

Orice antrenor iti recomanda sa faci o mica incalzire inainte de a incepe orice activitate fizica si sa iti intinzi articulatiile dupa ce inchei exercitiile. Incalzirea si intinderea sunt doua lucruri total diferite.

La inceput iti pregatesti muschii pentru efort, incalzindu-i cu exercitii usoare pentru ca ei sa se puna in miscare incet. O incalzire foarte buna o reprezinta zece minute de mers alert.

Incalzirea diminueaza riscul intinderilor de ligament deoarece creste treptat temperatura musculaturii si a corpului. La sfarsitul antrenamentului trebuie sa iti relaxezi muschii asa ca fa cateva minute de stretching.

Pauzele dintre sedinte

Chiar daca esti avida sa faci exercitii sau ai chef sa pierzi cinci kilograme intr-o saptamana, fii rezonabila si uita de ideea de a merge la sala sapte zile din sapte. Corpul si, mai ales, muschii tai au nevoie de pauze dupa ce au facut efort.

Nu trebuie sa lucrezi doua zile la rand aceeasi grupa de muschi. Lasa intre doua vizite la sala un spatiu de cel putin o zi sau daca mergi totusi doua zile consecutive, alege exercitii diferite.

Alterneaza-le pe cele care iti solicita partea superioara a corpului cu cele care lucreaza posteriorul si picioarele. De exemplu, luni faci exercitii cardio, iar marti de forta pentru partea superioara, miercuri: cardio, joi - forta pentru partea inferioara.

Incaltamintea neadecvata

Multi gandesc in mod gresit ca incaltamintea in care facem sport este un detaliu lipsit de prea mare importanta. Afla ca pantofii fac diferenta si, in acest caz, pot evita ranirile sau accidentele. Nu trebuie sa ai adidasi de ultima generatie, ci cel putin sa ii alegi pe cei adecvati pentru alergat sau pentru sportul pe care doresti sa il practici.

Exista modele diferite de pantofi sport, in functie de activitatea pe care vrei sa o faci. Cere ajutorul unui specialist si el te va sfatui sa alegi ceea ce ti se potriveste.

Oprirea brusca

Cand faci exercitii cardiovasculare nu trebuie sa te opresti brusc. Trebuie sa reduci ritmul in mod progresiv, astfel incat sa aduci lent bataile inimii la normal. Rezerva-ti cel putin 5-10 minute din antrenament pentru a incetini ritmul cardiac si fa-o in mod progresiv.

Pe nemancate

Inainte de a face exercitii fizice nu este bine sa mananci prea mult, dar nici deloc nu este o solutie. Trebuie mai curand sa mananci usor, dar suficient pentru a oferi energia necesara corpului tau.

Ia o masa compusa din alimente variate care iti vor pune la dispozitie toate vitaminele necesare. Totusi este bine sa astepti aproximativ o ora pentru a face efort dupa ce ai mancat. Totul depinde, insa, de ceea ce ai mancat, de natura si intensitatea activitatii fizice pe care intentionezi sa o faci. Dupa ce ai facut sport, mananca tot usor, dar hranitor. Nu trebuie sa uiti sa bei multa apa.