Chiar si 5 minute de miscare in aer liber imbunatateste functiile creierului si mentine organismul sanatos, potrivit unui studiu publicat in revista Environmental Science and Technology.
Efectele benefice au un impact extrem de mare in special asupra persoanelor tinere, sustin cercetatorii britanici citati de BBC News. Specialistii au analizat un esantion de 1250 pe parcursul a zece studii si au constatat o imbunatatire semnificativa a starii de spirit, mai ales in cazul unor activitati sportive practicate in aer liber, cum sunt ciclismul, plimbarile, gradinaritul, pescuitul, calaritul.
Cu cat activitatea sportiva este prelungita cu atat te poti bucura de efectele benefice asupra sanatatii, dupa cum ne spun specialistii care specifica faptul ca acestea sunt la fel de intense precum in primele 5 minute de exercitiu. Iar daca ai ocazia sa faci miscare in preajma unei ape vei resimti cu atat mai intens beneficiile sportului in aer liber.
Sportul reduce starile de anxietate si depresie
Studiile arata ca miscarea fizica efectuata cu regularitate are caapcitatea de a reduce cu pana la 25% riscul de a suferi de stari depresive si anxietate, imbunatatind functiile mentale si capacitatea de concentrare. Gandeste-te ca in timpul antrenamentului, substantele care sunt eliberate in creier te ajuta sa gestionezi starile de stres, diminuand astfel riscul de anxietate si depresie.
Potrivit terapeutului Sally R. Connolly de la Couples Clinic of Louisville in Kentucky, "beneficiile in plan fizic si psihic pe care le aduce sportul pot sa conduca la ameliorarea simptomelor cauzate de anxietate si depresie. Cercetarile arata ca cel putin 30 de minute de miscare fizica efectuata in 3-5 zile pe saptamana poate sa aduca imbunatatiri semnificative". Mai mult, unele studii compara beneficiile activitatii fizice cu cele aduse de tratamentul medicamentos, demonstrand ca efectele miscarii se fac simtite o perioada mai lunga de timp.
Ce exercitii sunt benefice?
Pentru o persoana sanatoasa orice tip de miscare fizica este mai multe decat binevenita. Iar, tinand cont de faptul ca vremea de afara ne permite sa facem miscare in aer liber este mult mai indicat sa te concentrezi pe activitati fizice placute ca sa petreci cat mai mult timp afara.
In cazul anumitor afectiuni trebuie sa te consulti cu medicul specialist despre exercitiile pe care le poti efectua fara sa-ti pui sanatatea in pericol. Insa, in functie de afectiunie exercitiile cele mai recomandate sunt inotul, ciclismul, plimbarile, tenisul, dansul. "Nu trebuie sa faci un sport de performanta pentru a resimiti efectele. Ba mai mult, trebuie evitate situatiile de epuizare cauzate de activitatile sportive in cazul anumitor afectiuni. Chiar si obiceiul de a cobori din autobuz cu o statie inainte de destinatie si a parcurge restul distantei pe jos sau mersul la cumparaturi sau gradinaritul si chiar joaca cu nepotelul sau sesiunea de curatenie in locuinta te pot ajuta sa-ti lucrezi organismul si sa-l mentii in forma", recomanda Dr. Mihaela Baciu, medic medicina generala.
Atunci cand vremea este una potrivnica (prea frig sau prea cald) poti realiza cateva exercitii de flexibilitate pentru buna mobilitate a articulatiilor. De exemplu: sa cobori capul inainte si inapoi, sa te ridici sau sa te asezi pe scaun cu mainile intinse inainte, sa faci miscari, rotiri de brate, ridicari pe varfuri, balansari de maini si picioare, potrivit Dr. Mihaela Baciu, medic medicina generala.
Cum sa te antrenezi in siguranta?
1. Consulta medicul inainte de a incepe un program de exercitii in cazul in care te confrunti cu anumite probleme de sanatate;
2.
3. Consuma cel putin o jumatate de litru de apa cu doua ore inainte de a incepe antrenamentul pentru a te hidrata optim;
4. Fii atent/a la semnalele pe care ti le da corpul si tine cont de limitele lui de rezistenta;
5. Daca te simti obosit/a, odihneste-te putin apeland la exercitii de relaxare;
6. Incearca sa executi exercitii cat mai variate pentru a lucra tot corpul;
7. Este indicat sa folosesti un echipament corespunzator: haine si incaltaminte.