Cum să te apuci de alergat şi cum să nu renunţi. Reintră în formă până la vară!

Nu cumva ţi-ai promis şi tu peste iarnă că, imediat ce primăvara va veni cu zile calde şi plăcute, o să te apuci de alergat cu determinare şi ambiţie, astfel încât să fii într-o formă excelentă la vară?
Nu cumva ţi-ai promis şi tu peste iarnă că, imediat ce primăvara va veni cu zile calde şi plăcute, o să te apuci de alergat cu determinare şi ambiţie, astfel încât să fii într-o formă excelentă la vară? Dacă nu vrei să renunţi şi anul acesta la planul tău îndrăzneţ şi foarte sănătos, ai nevoie de o strategie care să te ajute să începi un program de jogging regulat, fără riscul să îl abandonezi.

Partea dificilă a introducerilor sesiunilor de alergat în viaţa ta este că ţi-e destul de greu să te apuci, dar şi mai dificil să nu renunţi. Motivaţia nu vine de la sine, astfel că ai nevoie să îţi planifici orele de jogging, să rămâi conectată la nevoia de a fi în formă şi să nu te laşi bătută.

Defineşte-ţi nevoile

De ce vrei să te apuci de alergat? Vrei să scapi de kilogramele în plus care te deprimă, vrei să îţi tonifici musculatura, să capeţi rezistenţă fizică sau să îţi menţii inima sănătoasă.
Toate acestea sunt nevoie posibile care te determină să îţi doreşti să alergi, nu le ignora apăsarea. Concentrându-te pe satisfacerea lor, vei fi mai puţin tentată să cedezi în favoarea comodităţii. Când te intrebi "să mă apuc sau nu?", nu îţi răspunde "da, trebuie", ci "am nevoie să încep să alerg".

Lucrurile pe care le faci din propria voinţă, nu din obligaţie, sunt cele de care ai cele mai multe şanse să te ataşezi.

Stabileşte-ţi o ţintă, dar atinge-o în ritmul tău

O ţintă precum "vreau să alerg zilnic 30 de minute continuu, fără să merg deloc" este îndrăzneaţă, însă pentru a atinge acest obiectiv, este important să găseşti ritmul care să te ajute în acest sens. Majoritatea alergătorilor începători constată că picioarele lor pot alerga la nesfârşit, respiraţia fiind cea care îi ţine în loc.

10 minute de alergat uşor, o dată la două zile, te ajută să intri în ritm, nu îţi suprasolicită corpul şi nu te determină să renunţi din pricina epuizării.
Alernarea alergatului cu mersul, la început, îţi ajută inima să ţină pasul cu tălpile.

Obişnuieşte-te să fii privită

Unul din motivele ostilităţii oamenilor de a face jogging este acela că nu le place să fie priviţi de cei din jur. Obişnuieşte-te să fii privită şi gândeşte-te că publicul tău te admiră şi îşi doreşte să fie la fel de atent cu propriul corp. Pune-ţi căştile în urechi şi mândreşte-te cu eforturile pe care le faci să fii frumoasă şi sănătoasă.

Notează-ţi progresele

Un jurnal al progreselor tale de alergătoare harnică este un mod excelent de a rămâne motivată. Scrie într-un carneţel data la care ai făcut jogging, durata antrenamentului şi distanţa parcursă.
Unii pasionaţi de jogging au şi un blog de alergat, în care îşi împărtăşesc experienţa cu ceilalţi. Cine ştie, poate vei impresiona online un tip sportiv (deci mega-arătos) cu hobby-ul care te menţine superbă.

Nu gândi în termeni de "totul sau nimic"

Dacă nu ai timp într-o zi să alergi ca de obicei sau eşti nevoită să anulezi întru totul joggingul, nu abandona total mişcarea. Fă câteva abdomene, urcă şi coboară scări sau mergi pe jos, în loc să iei autobuzul. Mental, vei simţi că nu ai sărit, de fapt, peste antrenament.

Recompensează-ţi efortul

Din când în când, oferă-ţi o mică recompensă pentru conştiinciozitatea cu care îţi respecţi regimul de alergat. O bluză nouă, o oră de masaj la salonul spa sau o trusă de machiaj pe care ţi-ai dorit-o de multă vreme îţi vor creşte ataşamentul pentru sport şi o viaţă sănătoasă.