Cum contracaram efectele verii

Toata abundenta de lumina si caldura solara din lunile de vara ne-au produs diverse neplaceri, cum ar fi uscarea pielii si a parului, efecte negative asupra ochilor sau alte tulburari. Afla care sunt vitaminele si mineralele care te pot ajuta in contracararea acestor efecte ale soarelui.

Lunile de vara ne fac sa ne simtim extraordinar si sa ne bucuram cat se poate de mult de lumina soarelui; fie ca mergem la munte sau la mare, ne place sa lasam razele calde de soare sa ne mangaie pielea. Insa, nu mult dupa acest rasfat, vom observa si efectele negative pe care acestea le au asupra organismului nostru. Din fericire, vara aduce cu ea si o abundenta de legume si fructe care mai de care mai gustoase si nutritive. Dintre acestea putem aminti capsunile, zmeura si murele care sunt pline de antioxidanti, rosiile, ardeiul gras - o foarte buna sursa de vitamina C si nu in ultimul rand, pestele si carnea preparate la gratar pline de proteine. Iar prin simpla alegere a unuia dintre aceste alimente si adaugarea potrivita in dieta ta zilnica, poti preveni sau ameliora urmatoarele neplaceri cauzate de anotimpul fierbinte:

1.



Care este cauza: in timpul verii, transpiri mai mult decat in alte perioade ale anului, asa ca pielea tinde sa-si piarda supletea; in plus, sarea de mare si clorul (din piscine) au ca efect uscarea acesteia. Arsurile solare si muscaturile insectelor saboteaza, de asemenea, sanatatea pielii noastre.

Ce trebuie sa mananci: poti ajuta vindecarea pielii distruse de soare consumand fructe precum: capsunile, zmeura sau murele care sunt bogate in antioxidanti si vitamina C. Iti poti lua proteinele necesare din carne slaba, fasole, nuci si seminte. Tine deshidratarea la distanta consumand foarte multa apa pe parcursul intregii zile. Recomandarile nutritionistilor sunt de 8 - 10 cani de apa pentru femei si in jur de 15 pentru barbati pentru a preveni deshidratarea. Pentru ca se poate pierde si calciul o data cu transpiratia, ar fi o buna idee daca ti-ai reface necesarul zilnic consumand la fiecare masa cate un produs lactat cum ar fi: lapte gras, iaurt si branza de vaci.

2.

Care este cauza: stand mai tot timpul intr-un costum de baie ud creeaza conditiile perfecte pentru dezvoltarea diverselor infectii.


Ce trebuie sa mananci: pentru a face ca aceste conditii sa fie mai putin ospitaliere pentru infectii este bine sa previi acest lucru renuntand la alimentele zaharoase. Daca deja ai contactat vreo infectie, asigura-te ca nu-ti lipseste de la nici o masa iaurtul - in special cel care contine agenti activi.

3.

Care este cauza: expunerea exagerata la soare, sarea de mare si clorul sunt principalii factori.

Ce trebuie sa mananci: frige pe gratar carne slaba sau de peste sau fa-ti o salata din trei tipuri de boabe (fasole, mazare, porumb, soia, naut, etc) sau orice alt aliment bogat in proteine, deoarece parul are la baza fibre proteice numite keratina. Consumand alimente bogate in vitamina B5 (se gaseste in iaurt si avocado), vitamina B8 (se gaseste in ficat si oua prajite), acid folic (in cerealele integrale si mazare, fasole, etc), calciu (in lapte si iaurt) si zinc (carne si peste), poti reduce caderea parului si iti poti imbunatatii cu mult aspectul, inlocuindu-l cu un par stralucitor si sanatos. De asemenea, toate aceste alimente ajuta si la mentinerea sanatatii pielii.


4.

Care este cauza: prea multe jocuri de volei pe plaja (sau toate celelalte exercitii in aer liber). Crampele musculare sunt un rezultat al efortului exagerat si al deshidratarii. Atunci cand organismul tau nu are suficiente fluide se creeaza un dezechilibru electrolitic care are drept rezultat un inconfort al musculaturii. Sodiul, calciul si potasiul sunt principalii electroliti care se pierd odata cu transpiratia din timpul exercitiilor.

Ce trebuie sa mananci: iti poti reface necesarul de electroliti consumand bauturi speciale pentru sportivi care contine toate aceste substante si bea foarte multa apa. Alimentele bogate in potasiu sunt bananele, stafidele, cartofii si spanacul.

5.

Care este cauza: lumina stralucitoare a soarelui poate distruge macula, partea ochiului in care vederea estecea mai acuta. Pentru mai multe informatii poti consulta si acest articol:http://www.eva.ro/dietafitness/articol184.html

Ce trebuie sa mananci: retina este formata practic din vitamina A, ne spun specialistii. Astfel, alimentele bogatein aceasta vitamina - alaturi de beta-caroten, seleniu si vitaminele c si E - sunt benefice pentru ochi.
O buna sursapentru aceste ingrediente sunt legumele inchise la culoare cum ar fi varza creata, spanacul sau boabele de mustar,alaturi de ardei gras, morcovi si afine. Consuma oua pentru continutul ridicat de luteina, un important antioxidantcare protejeaza nervii optici si previne aparitia afectiunilor ochilor.

6.

Care este cauza: expunerea la soare poate produce iritatii la persoanele care sunt predispuse la astfel de afectiuni.

Ce trebuie sa mananci: amino-acidul L-lysine inhiba capacitatea virusului care provoaca herpes (cel care sta la baza acestor iritatii) de a se dezvolta; consumand tablete cu L-lysine in timpul expunerii la soare poti grabi vindecarea iritatiilor. Specialistii afirma ca deficienta de vitamine B si riboflavina te pot face sa fii predispusa la astfel de iritatii. Acestia recomanda consumul de cereale integrale si paine sau suplimenti care contin complexul de vitamine B.