Nu mai este de mult un mister: grasimile, portiile-mamut, deserturile "nerusinate" si bauturile indulcite sunt principalii factori responsabili de faptul ca silueta tinde tot mai mult sa se transforme intr-o amintire. Insa, in ipoteza ca eviti toate aceste capcane, cum se explica faptul ca, totusi, iei in greutate?
Problema poate fi cel putin suparatoare si nu este greu de inteles de ce: adica tu faci eforturi pentru a te mentine, te abtii de la alimente care-ti plac, dar acul cantarului se incapataneaza sa-ti arate contrariul a ceea ce doresti sa vezi.
Dincolo de activitatile sportive si de numaratul caloriilor, sunt si alte lucruri pe care trebuie sa le cunosti si care contribuie la acumularea de kilograme suplimentare. Iata cinci factori la care, poate, nu te-ai fi gandit ca ar avea vreo legatura cu problema pe care o intampini.
Insuficient somn
Organismul "functioneaza" cel mai bine in timp ce dormim. Stresul fiziologic provocat de deficitul de somn se concretizeaza, intre altele, prin acumularea mai rapida a kilogramelor. Pe langa aceasta, exista si o explicatie de ordin psihologic: atunci cand esti obosita, ai tendinta sa te refugiezi intr-o gustare sau (cel mai adesea) intr-un desert, pentru a avea mai multa energie. Azi asa, maine asa... consecintele nu sunt greu de anticipat.
Cum ai putea proceda? Bineinteles, in primul rand ar trebui sa te culci mai devreme. De asemenea, dimineata pune ceasul sa sune cu 15 minute mai devreme decat ora la care trebuie sa te trezesti in mod normal. Permite-ti o scurta motaiala si vei vedea ca te vei simti incomparabil mai plina de energie si gata sa infrunti o noua zi. Doar sa ai grija: nu cumva sa adormi la loc!
Stresul
Traim intr-o societate in care ni se cere tot mai mult si tot mai repede. Aceasta, din punct de vedere profesional; dar de multe ori nici in viata personala lucrurile nu stau mai bine. In aceste conditii, nu este de mirare ca stresul a ajuns sa fie un mod de viata - ne-am obisnuit cu el si aproape ca-l includem in conversatiile zilnice.
"Buna, ce mai faci?", "Bine, sunt stresata cu niste treburi, tu?". Si acesta este doar un exemplu. Ei bine, de aici si pana la a ajunge sa ne infruptam cu dulciuri pentru a ne revigora, nu mai este decat un pas. De asemenea, este un fapt dovedit ca stresul incetineste metabolismul si, implicit, procesul de ardere a grasimilor.
Anumite medicamente
Unele dintre acestea - anticonceptionale (nu toate!), pilule pentru combaterea hipertensiunii arteriale sau a migrenelor pot favoriza depunerea grasimilor si cresterea poftei de mancare. Ce poti face? Intotdeauna este mai usor sa previi decat sa tratezi.
Nu lua anticonceptionale decat cu avizul medicului si in urma unor analize riguroase, iar in ceea ce priveste celelalte medicamente, daca situatia nu este foarte grava, incearca sa le inlocuiesti cu produse naturale. In categoria aceasta sunt incluse si pilulele cu efect antidepresiv. Atentie, insa! Orice modificare in schema de tratament trebuie facuta numai cu acordul si sub supravegherea medicului.
O problema de ordin medical...
Cea mai raspandita cauza de acest gen care provoaca ingrasarea este hipotiroidia. O deficienta a hormonului tiroidian poate provoca scaderea metabolismului. De aceea, daca te simti mai tot timpul obosita, fara nici un strop de energie, dormi prea mult, ai dureri de cap si nu te poti concentra - este bine sa mergi la medic pentru un set de analize care sa evidentieze daca ai vreo problema de acest gen.
Te apropii de menopauza?
O data cu inaintarea in varsta, metabolismul incetineste si nu este nimeni "vinovat"; pur si simplu, aceasta este una dintre reactiile normale ale organismului. Tocmai de aceea nu ne vom putea mentine pentru totdeauna silueta din tinerete... dar, daca te apropii de categoria de varsta despre care tocmai vorbeam, ar trebui sa fii realista si sa incerci sa accepti inevitabilul.
In nici un caz nu te gandi sa incepi vreo cura de slabire drastica. Nu ai face decat sa-ti dezechilibrezi organismul. Straduieste-te sa-ti mentii un stil de viata sanatos, consuma fructe si legume zilnic, hidrateaza-te si nu uita sa faci miscare. In rest, lucrurile trebuie lasate (si) in voia lor...