Sistemul glutation-S-transferazei (GST) este unul dintre cele mai importante sisteme enzimatice. El are un rol major în ‘curăţarea’ corpului de substanţe nocive. Ceaiul verde creşte nivelul de GST ce protejează organismul împotriva cancerului, după cum arată rezultatele unui studiu realizat pe oameni şi publicat în ediţia din August 2007 a prestigiosului jurnal ‘Epidemiologia Cancerului – Biomarkeri şi Prevenţie’.
(2)42 de voluntari sănătoşi au fost înrolaţi în studiu. Vreme de 4 săptămâni ei nu au consumat ceai sau produse cu extracte de ceai. Apoi cercetătorii au obţinut probe de sânge, din care au dozat activitatea şi nivelul GST. În următoarele 4 săptâmâni, participanţii au primit zilnic un extract de ceai cu 800mg de EGCG ( epigalocatechin galate – un compus polifenolic din ceai cu rol antioxidant ), pe stomacul gol ( pentru a optimiza absorbţia ). După această perioadă cercetătorii au obţinut de la subiecţi noi probe de sânge, în care au măsurat activitatea şi nivelul GST. Experţii au constatat o creştere cu până la 80% a activităţii sistemului enzimatic GST. La indivizii ce aveau activitate enzimatică scăzută a GST a fost înregistrată cea mai mare creştere.
"Studiul nostru, primul de acest tip, arată că polifenolii din ceaiul verde pot mări capacitatea de detoxifiere a substanţelor cancerigene, în special la indivizii cu sisteme enzimatice deficitare", explică cercetătorii.
Ceaiul verde ţine cancerul departe! (2) El oferă protecţie pentru cancerul de colon, cancerul de prostată, cancerul la sân, cancerul de ovar şi chiar cancerul pulmonar.
Aceste cancere ucid anual aproape 1 milion de oameni. Consumul a doi litri de ceai verde zilnic ar putea înjumătăţi riscul pentru aceste cancere.Cu toate acestea, trebuie să fim deosebit de atenţi atunci când cumpărăm produse cu ceai verde. Dincolo de etichetele frumos colorate cu frunze de ceai şi aspectele foarte pozitive despre antioxidanţi, soluţiile comerciale alese de producători sunt pline de zahăr, iar dacă ceaiul verde scade riscul de cancer, zahărul îl creşte.
Una dintre cele mai complete prezentări asupra efectelor adverse ale zahărului aparţine cercetătoarei Nancy Appleton, autoarea cărţilor LICK THE SUGAR HABIT şi LICK THE SUGAR HABIT SUGAR COUNTER.
Printre cancerele al căror risc poate fi mărit semnificativ de consumul de zahăr găsim cancerul de ovar, cancerul de sân, cancerul de uter, cancerul de pancreas, cancerul de prostată, cancerul laringian, cancerul de stomac, cancerul de vezică biliară şi căi biliare, cancerul hepatic, cancerul renal şi chiar cancerul pulmonar.
(3)Acesta este doar unul dintre motivele pentru care eu recomand ceaiul verde preparat în casă, din pliculeţe sau frunze uscate. Unii polifenoli din ceai se pot distruge dacă apa are peste 70 C, de aceea, optim este să fierbeţi apa, apoi să o lăsaţi puţin să se racească, iar apoi să adăugaţi ceaiul verde. Adăugarea de lămâie va mări conţinutul de polifenoli şi antioxidanţi, acţionând sinergic pentru a preveni diverse probleme de sănătate. Zahărul diminuează efectele benefice ale ceaiului, de aceea optim ar fi să limitaţi consumul, sau cel mult să îndulciţi ceaiul cu o cantitate mică de miere naturală.
Cu stimă,
Doctor Andrei Laslău
https://www.facebook.com/drlaslauandrei
Bibliografie:
1) Andrei Mihai Laslau 6 Septembrie 2007 BEBELUŞI TOXICI ?!
2) Cancer Epidemiol Biomarkers Prev.
2007 Aug;16(8):1662-6.Modulation of human glutathione s-transferases by polyphenon e intervention.3) Andrei Mihai Laslău 8 Septembrie 2007 CEAIUL VERDE ŢINE CANCERUL DEPARTE!
4) 147 Reasons Why Sugar Is Ruining Your Health . By Nancy Appleton, Ph.D. www.nancyappleton.com