Capitolul 4 – Confortul Psihologic

Cele trei liste te ajută să găseşti calea. Această cale este Echilibrul Psihologic. La început Echilibrul Psihologic este o cale îngustă şi eşti obligat să faci un anumit efort pentru a

Cele trei liste te ajută să găseşti calea. Această cale este Echilibrul Psihologic.

La început Echilibrul Psihologic este o cale îngustă şi eşti obligat să faci un anumit efort pentru a nu te abate de la ea.

Dacă Echilibrul Psihologic este o cale îngustă, ca o bordură pe care faci echilibristica, Confortul Psihologic este ca un trotuar lat, pe care poţi păşi în siguranţă fără să te dezechilibrezi, este suma lucrurilor pe care le poţi adăuga la Echilibrul Psihologic, lărgind astfel calea pe care „păşeşti“, conferindu-ţi stabilitate, uşurând considerabil efortul cu care îţi menţii Echilibrul Psihologic.

Confortul Psihologic este starea de linişte interioară, de control, de certitudine, de conştientizare a faptului că te afli pe calea cea bună, este starea de bine pe care o ai faţă de deciziile pe care le iei.

Iată în continuare câteva aspecte care te ajută la dobândirea şi consolidarea Confortului Psihologic?

Informarea.

Informarea constituie un factor foarte important pentru dobândirea Confortului Psihologic.

A te informa despre lucruri cum ar fi tipurile somatice, procesele metabolice, indicele glicemic, compoziţia de macronutrienţi şi micronutrienţi ai alimentelor, reprezintă o modalitate în plus, foarte puternică, de a te cunoaşte mai bine, de a cunoaşte felul în care organismul proceseaza alimentele şi de a cunoaşte motivele pentru care unele alimente sau moduri de preparare ale acestora te îngraşă şi altele nu.

A te informa are darul de a realiza o punte de legătură între subconştient şi conştient. Le aduce pe amândouă pe aceeaşi lungime de undă. Prin informare vei ajunge să cunoşti care sunt consecinţele a ceea ce faci, vei putea să anticipezi rezultatele acţiunilor tale fără să mai fii luat prin surprindere, vei avea posibilitatea să corectezi din timp erorile pe cale le faci în legătură cu slăbitul. Este ca atunci când un copil care se ascunde şi vrea să te sperie, nu mai reuşeşte să te sperie dacă tu ştii în ce loc se află şi poţi anticipa momentul.

La mine informarea, în acest sens al slăbitului, a contribuit enorm la dobândirea Confortului Psihologic de care aveam nevoie pentru a mă autodepăşi, autodepăşire care la vremea respectivă îmi solicita o „cantitate“ de VOINŢĂ pe care consideram ca n-o am.

Astfel am ajuns să cunosc şi să înteleg multe lucruri legate de corpul meu şi despre metabolismul acestuia, lucruri cărora până în acel moment nu le acordasem niciun fel de atenţie.

În timp, am înţeles un lucru care este atât de evident încât majoritatea oamenilor nici nu-l mai bagă în seamă: corpul uman este un sistem, un „mecanism“, deosebit de complex şi are nevoie de atenţie, îngrijire şi mentenanţă din partea noastră. Noi, în cele mai multe cazuri, ne-am obişnuit, am fost educaţi chiar, să-l abuzăm pentru satisfacerea unor plăceri.

Realizând aceste lucruri am dobândit o stare de confort faţă de ceea ce urma să întreprind ca să slăbesc. Mintea mea s-a liniştit şi mai mult. Grijile clasice faţă de renunţarea la anumite alimente, faţă de modul în care mâncam, faţă de ideea că nu am timp, precum şi alte griji asemănătoare s-au diminuat, unele până la a dispărea total.

În  locul acestora a apărut Hotărârea de a acţiona corect, fără grabă şi consecvent, care în timp a devenit foarte puternică.

Logica.

Abordarea într-o maniera logica a problemelor pe care le întâlneşti şi rezultatele produse de soluţiile logice găsite, te vor ajuta să întăreşti Confortul Psihologic.

Să vă dau un exemplu:

Una dintre problemele mele cele mai mari era burta, ca volum. Indiferent ce făceam mă „loveam“ de burtă. Când vroiam să mă închei la şireturi şi mă aplecam să fac acest lucru, pur şi simplu mi se tăia respiraţia din cauza burţii. Dacă trebuia să alerg sau să urc o scară, burta era ca un rucsac prins în faţă care mă deranja. Acestea pe lângă faptul că pantalonii, bluzele, cămaşile stăteau ca naiba pe mine. Nu mai vorbesc despre faptul că îmi era jenă când mergeam pe ştrand sau la mare.

Am început să mă gândesc la această problemă a mea cu burta. Am realizat că burta mea s-a mărit pentru că băgam mult în ea (logic, nu?). Mă gândeam că sunt două zone pe care astfel le forţasem să crească în volum, zona stomacului, consideram că am un stomac mărit şi zona intestinelor, de asemenea consideram că şi acestea sau mai ales acestea, erau exagerat de mari şi pline cu... „rahat“. Şoc!!! Cu CE?... EEEXACT! Bârrr! M-am cutremurat.

Imediat am ajuns la concluzia logică că este mult mai important pentru mine ca mai întâi să scap de burtă, înainte de a scăpa de grăsime.

Şi astfel am ajuns să înţeleg şi să simt chiar, că singura rezolvare LOGICA a problemei cu burta este să Mănânc Puţin şi Des.

În trecut auzisem îndemnul de a „Manca Puţin şi Des“ de zeci de mii de ori, repetat în mai toate reţetele şi sistemele de slăbit, în toate publicaţiile şi la toate televiziunile, repetat de mai toţi cei care promovau aceste reţete şi sisteme de slăbit şi repetat de nenumărate ori chiar de membri ai familiei mele, cum ar fi mama. Dar niciodată nu mi s-a părut mai clar şi mai important ca acum.

Deci iată cum, a căuta să-ţi explici logica din spatele unor îndemnuri, afirmaţii, tehnici sau metode de acţiune, poate contribui enorm la consolidarea Confortului tău Psihologic şi să te determine să pui în aplicare lucruri pe care de cele mai multe ori le ştii deja.

Introducerea treptată a schimbărilor.

Cea mai mare opoziţie din interiorul meu cu care m-am confruntat, era legată de faptul că NU credeam că pot să fac faţă la toate schimbările pe care mi le propuneam pentru a slăbi.

Schimbarea modului în care mâncam şi a orelor la care mâncam, schimbarea unora dintre alimentele care ştiam eu că mă îngraşă cu altele care să nu mă îngraşe, schimbarea modului de preparare a unor alimente, introducerea de activităţi sportive, păreau că sunt în total foarte multe schimbări cărora credeam că nu le voi putea face faţă, sau cel puţin credeam că nu le voi putea face faţă pe termen mai lung.

De aceea introducerea treptată a schimbărilor este o soluţie foarte eficientă din punct de vedere al Confortului Psihologic.

Ideea este să eviţi să te stresezi suplimentar şi artificial aplicând multe schimbări în acelaşi timp.

Astfel îţi recomand să te concentrezi asupra unui singur lucru pe care să-l faci până îţi intră în rutină, apoi adaugi alt lucru asupra căruia te concentrezi până îţi intră şi acesta în rutină, şi aşa mai departe.

În felul acesta, pe măsură ce trece timpul, vei ajunge să însumezi tot mai multe schimbări benefice pentru tine, vei ajunge să constaţi că poţi face din ce în ce mai multe lucruri, iar încrederea în tine va creşte considerabil, mărindu-ţi Confortul Psihologic:

Monitorizează-te.

În ceea ce priveşte monitorizarea proprie, îţi recomand să faci următoarele lucruri, care vor contribui la mărirea şi consolidarea Confortului tău Psihologic.

  1. 1. Fă-ţi Poze. Periodic, fă-ţi poze: siluetă integrală, în costum de baie, din mai multe unghiuri (din faţă, din lateral şi din lateral-faţă). Această acţiune te va ajuta să vezi detalii noi la tine şi la felul în care arăţi în general. La început are darul de a te motiva suplimentar, dar în timp va constitui o puternică modalitate de consolidare a Confortului Psihologic, prin comparaţiile pe care le vei face între imagini, pe măsură ce slăbeşti.
  2. 2. Cântarirea pe un interval de 24 ore. Monitorizarea masei corporale pe un interval de timp de 24 ore, te va ajuta să vezi felul în care se comportă organismul tău pe un interval de o zi şi care este dinamica metabolismului tău. Îţi recomand să o faci periodic: o dată pe luna sau o dată la două-trei luni. Acest lucru constă în cântărirea efectuată după fiecare activitate notabilă pe care o vei face în acel interval de timp (te sfătuiesc să faci această acţiune într-o zi de sâmbătă).
    Deci, cântăreşte-te şi notează masa (greutatea) pe care o ai după fiecare acţiune sau activitate, ca în exemplul următor:
    1. a) imediat după sculare
    2. b) după scaun (dacă ai)
    3. c) după masa de dimineaţă (dacă iei)
    4. d) după o anumită acţiune mai îndelungată (curăţenie în casă, sau mers la cumpărături)
    5. e) după masa de prânz
    6. f) după alte activităţi (desfăşurate acasă sau în oraş)
    7. g) înainte de culcare
    8. h) a doua zi, imediat după sculare

Evident că fiecare are programul său şi poate exemplul de mai sus nu este la fel de potrivit pentru toată lumea.

În general trebuie să urmăreşti să te cântăreşti înainte de începerea unei activităţi notabile şi imediat după terminarea acelei activităţi notabile. Prin activitate notabilă vreau să spun orice activitate care are ca rezultat un aport sau un consum notabil pentru corpul tău.

De exemplu, mesele pe care le iei îţi cresc puţin masa corporală, este bine să vezi cu cât. O ieşire în oraş sau mersul la cumpărături poate constitui o activitate care va consuma ceva din masa ta corporală, la fel este bine să vezi cam cât.

La fel este şi atunci când ai scaun. Este recomandabil să te cântăreşti înainte şi după scaun pentru a vedea cât cântăreşte ceea ce elimini.

Peste noapte corpul tău işi încetineşte procesele metabolice, dar tot va consuma ceva, pentru că peste noapte corpul tău se reface şi este bine să vezi cam cât consumă la repaus.

Astfel vei obţine un grafic al evoluţiei masei tale corporale pe un interval de 24 ore, din care vei afla cam ce cantităţi de alimente ingerezi, cam cât consumă corpul tău în urma anumitor activităţi cu caracter cotidian, cam ce cantitate elimini la un scaun şi cât consumă corpul tău pe parcursul somnului.

  1. 3. Cântăreşte-te zilnic. În timpul procesului de slăbire, pentru că vei adopta anumite schimbări, cântărirea zilnică devine o metodă de a obţine un feedback de la corpul tau. Monitorizarea zilnică a masei tale corporale te va ajuta să constaţi în mod direct fie că ai rezultate şi schimbările adoptate sunt bune, fie că nu ai rezultate sau ai rezultate negative (iei în greutate) şi astfel schimbările trebuie ajustate.
    Pentru a afla care este masa ta corporală reală, este bine să te căntaresti dimineaţa, pe nemâncate, imediat după ce ai scaun, dezbrăcat total.
    Trebuie neapărat să punctez aici doua lucruri.
    Primul este faptul că absolut toate schimbările pe care le vei adopta se vor lovi mai mult sau mai puţin de o rezistenţă, de o inerţie, de o temporizare a răspunsului din partea corpului tău şi astfel este foarte posibil ca rezultatele să nu se vadă imediat la cântar, ci după un anumit interval de timp.
    Al doilea lucru este faptul că această monitorizare zilnică a masei tale corporale este benefică doar în cazul în care eşti o persoană care are foarte multe kilograme în pus faţă de normal. Fac această precizare deoarece în momentul în care ai multe kilograme în plus şi începi să aplici schimbări benefice, vei avea un randament de slăbire foarte bun, iar constatarea că zilnic scade cantitatea de grăsime, va fi un lucru care te va motiva suplimentar şi îţi va conferi o stare de încredere şi satisfacţie foarte mare.
  2. 4. Măsoară-te periodic. Măsurarea periodică este un alt element simplu de realizat şi foarte folositor pentru consolidarea Confortului Psihologic. Poţi măsura mai multe circumferinţe cum ar fi braţele, coapsele şi zona abdominală.
    Dacă te afli în situaţia în care nu ai burtă şi nu eşti nici foarte gras, circumferinţa zonei abdominale va începe să scadă ultima. Dacă ai burtă şi începi să adopţi o alimentaţie după principiul „Mănâncă Puţin şi Des“, circumferinţa zonei abdominale va începe să scadă prima, datorită micşorării volumului.
    În oricare dintre cazuri te afli, încrederea în tine şi starea ta de bucurie vor spori cu fiecare constatare a scăderii acestor circumferinţe.

În ceea ce mă priveste, am permanent în telefon poze cu mine la 110 Kg. Periodic le privesc şi de fiecare dată trăiesc o stare de bucurie şi implinire că am reuşit să evoluez, mi se întăreşte şi mai mult convingerea că am făcut un lucru bun slăbind, îmi măreşte încrederea în mine şi poate unul dintre lucrurile cele mai importante este acela că face de nestrămutat hotărârea mea de a nu mai reveni la vechile obiceiuri şi implicit la vechea stare.

Cântărirea pe un interval de timp de 24 ore a fost pentru mine revelatoare.

Am avut ocazia să constat variaţii de până la 1,5 Kg la unele mese şi variaţii de chiar 2,5 Kg într-un interval de timp de 24 ore. Lucru care mi-a arătat cum trebuie să distribui eficient hrana pe parcursul unei zile şi cam ce influenţă au unele dintre acţiunile mele zilnice asupra consumului zilnic de energie al corpului meu.

Cântărirea zilnică m-am apucat să o fac imediat după ce am început introducerea schimbărilor în alimentaţie. Astfel am constatat randamentul pe care îl au schimbările adoptate. Am constatat cu surprindere faptul că şi cele mai mici schimbări pot avea efect şi unele chiar pot avea efect imediat, dar am constatat şi faptul că unele schimbări produc efect mai târziu, că există o inerţie şi că trebuie să fii consecvent pentru a vedea rezultate.

Măsurarea periodica pentru mine a avut un efect extraordinar, mai ales prin faptul că în perioada de randament maxim, reuşeam să strâng cureau pantalonilor de la o săptămână la alta, lucru care îmi întărea şi mai mult Confortul Psihologic.

Starea de bine.

Iniţial „Starea de bine.“ mă gândeam să fie al 5-lea punct de la „Monitorizează-te!“. Dar am realizat că merită să fie tratată separat pentru a scoate în evidenţă importanţa ei.

Remarcă şi conştientizează atingerea scopurilor pe care le-ai scris în prima listă, în coloana din dreapta.

Urmăreşte starea de bine pe care o capeţi, observând cum încetul cu încetul începi să ai sub control aspecte legate de propria persoană.

Urmăreşte starea de bine pe care ţi-o creează faptul că te autodepăşeşti, că tu din acest moment eşti mai bun decât cel care erai cu câteva momente, ore, zile, săptămâni sau luni în urmă.

Urmăreşte starea de bine pe care o trăieşti când constaţi că lucruri pe care credeai că nu le poţi face, acum le poţi face, uneori cu efort mic, lucru care demonstrează clar că POŢI.

Conştientizează starea de bine pe care o capeţi când realizezi că ceea ce faci, nu faci pentru că eşti nevoit sau obligat să faci, ci pentru că VREI SĂ FACI şi mai ales pentru că POŢI SĂ FACI.

Facebook:
http://www.facebook.com/andreicatalin.stefanescu.5

andrei-catalin