Consumul excesiv de alimente, lipsa exerciţiului fizic, ereditatea şi căldura din interiorul locuinţelor sunt cauzele principale ale epidemiei de obezitate din zilele noastre, susţin specialiştii.
"Pentru prima oară în istoria omenirii, ne confruntăm cu o epidemie de obezitate. Niciodată până acum, în nicio civilizaţie din trecut, nu s-au înregistrat atât de multe cazuri de persoane supraponderale şi obeze. Această problemă se agravează pe zi ce trece, iar cauzele ei nu sunt un mister pentru nimeni. Consumăm mult mai multe calorii decât avem nevoie şi facem mult prea puţină mişcare", trage un semnal de alarmă Dr. Luigi Gratton, medic specialist în Programul de Analiză a Obezităţii ca factor de risc derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Los Angeles (UCLA).
Pe lângă aceste două cauze, consumul excesiv de alimente şi lipsa exerciţiului fizic, oamenii de ştiinţă au integrat şi ereditatea în categoria factorilor declanşatori ai obezităţii. Mai mult, recent, cercetătorii britanici au descoperit o a patra cauza a obezităţii - căldura din interiorul locuinţelor.
Din cauza instalaţiilor de încălzire moderne, am redus la maxim expunerea la frig. Astfel, ne bazăm tot mai puţin pe mecanismele naturale de care dispune corpul nostru pentru a ne regla temperatura prin arderea caloriilor în exces câştigate prin alimentaţie. Cercetătorii subliniază că, în ultimii 30 de ani, temperaturile care ne fac să ne simţim confortabil au crescut vertiginos, atingând ceea ce se numeşte "monotonie termică" (menţinem o temperatură constantă în casă tot timpul şi nu o coborâm noaptea, aşa cum ar fi normal). Aşadar, nu numai că am crescut temperatura medie din sufragerie cu câteva grade bune, dar temperatura medie din dormitor a urcat şi mai mult.
Organismul uman îşi reglează căldura cu ajutorul grăsimii brune. Aceasta, pe măsură ce îmbătrânim, este înlocuită de grăsimea albă, cu rol în favorizarea depozitării caloriilor în exces. Până de curând, se credea că adulţii au foarte puţină grăsime brună în organism. Recent, cercetările ştiinţifice au relevat prezenţa unor depozite importante de grăsime brună în organismul adulţilor, care îşi îndeplineşte funcţia de ardere a caloriilor când ne aflăm în medii cu temperaturi de sub 6°C.
"Deşi pare tentant să credem că "statul la răcoare" poate fi soluţia pentru păstrarea unei greutăţi optime, este în regulă şi dacă suntem atenţi la cât şi ce mâncăm, precum şi să nu uităm să facem cât mai multă mişcare. Deşi poate să ne ajute într-o oarecare măsură, doar închizând căldura în casă şi luând un pulovăr în plus pe noi nu vom rezolva problema kilogramelor în plus", concluzionează Dr. Luigi Gratton.
Căldura din casă ne afectează silueta?
Consumul excesiv de alimente, lipsa exerciţiului fizic, ereditatea şi căldura din interiorul locuinţelor sunt cauzele principale ale epidemiei de obezitate din zilele noastre, susţin specialiştii.