Asculta ce spun expertii
Cea mai des intalnita greseala este aceea de a te apuca de sport fara a intreba in prealabil un expert. Este intotdeauna o idee buna sa iti intrebi doctorul inainte de a incepe orice fel de program de fitness. Poate fi util si sa iti angajezi un antrenor personal, daca iti permiti - sau sa practici sportul intr-o sala, sub privirile avizate ale instructorilor.
Angajarea unui antrenor personal este ideala si chiar necesara daca ai fost inactiva o perioada foarte lunga de timp sau daca ai suferit accidentari. Antrenorul potrivit va avea capacitatea de a te pune pe treaba inca de la inceput, intr-un ritm optim insa. Fara ajutorul unui profesionist poti pierde mult timp fara rost sau poti sa te ranesti.
Alege exercitiile potrivite
Majoritatea incepatorilor nu stiu destule despre corpul lor si nici nu stiu ce exercitii lucreaza muschii potriviti. Selectarea exercitiilor corecte poate face o diferenta enorma, atat in ceea ce priveste comfortul, cat si siguranta ta. Stiai ca majoritatea incepatorilor in sport renunta la programul lor in maxim 3-6 luni?
Iar motivele justificatoare nu sunt plictiseala sau faptul ca nu le plac exercitiile. Pur si simplu, multi vad exercitiile ca pe o "pedeapsa" si nu se pot bucura de ele. Alt motiv este faptul ca nu vad rezultatele. Astfel ne intoarcem la ajutorul unui profesionist. Daca nu ai cunostintele necesare, te poti sabota singura. Stabileste-ti obiective realiste In timp ce este adevarat ca un program regulat de exercitii te poate ajuta sa pierzi cateva kilograme, nu mai este la fel de adevarat ca poti pierde centimentri doar in zona coapselor, de exemplu.
Daca scopul tau este sa pierzi in greutate, aminteste-ti ca alimentatia corecta si exercitiile adecvate merg mana in mana. nu poti scapa de acei "colacei" cu ajutorul unei masini - este necesara o schimbare in stilul de viata si multa rabdare.
Cunoaste-ti limitele
Monitorizeaza-ti corpul. Daca te doare, opreste-te. Dar daca esti novice in sala de sport si lucrezi cu greutati, bineintales ca va durea. va trebui sa inveti diferenta intre durerea musculara si durerea de incheieturi. Febra musculara este normala - un raspuns obisnuit la exersarea muschilor. Vestea cea buna - trece pe masura ce lucrezi mai mult - deci continua.
Prea mult prea curand
Daca vrei sa faci totul din prima zi s-ar putea sa ai surprize neplacute. Fa-ti o intrare usoara in programul de exercitii. Incepi fara graba, angajeaza un antrenor si nu uita: nu trebuie sa faci totul din prima zi, ai o viata intreaga pentru a exersa.
Tehnica slaba
O problema importanta a incepatorilor este executarea incorecta a exercitiilor. Antrenori sunt utili si pentru ca iti arata cum sa faci un exercitiu si apoi te urmaresc sa vada cum ai prins tehnica. Daca sunt probleme, este menirea lor sa le corecteze.
Tehnica slaba si forma fizica precara sunt cauzele principale ale accidentarilor. Nu lua niciodata nimic de-a gata atunci cand exersezi.
Lipsa incalzirii
O pregatire prealabila iti da posibilitatea de a exersa fara sa te supui riscului accidentarii. Este suficient pentru a te convinge.
Extenuarea din cauza antrenamentului
Chiar daca pare o idee nebuneasca, de multe ori unii oameni exerseaza mai mult decat le-ar permite organismul. Simptomele acestei exagerari include: un ritm rapid al inimii chiar si cand se odihnesc, instabilitate emotionala (plang din orice, tipa fara vreun motiv real), dureri musculare care nu dispar, deranjamente stomacale si letargie. Aceasta nu este o problema cu care se poate glumi! Daca simti ca ai exagerat, ia o pauza de cateva zile si apoi reintra incet in rutina ta de antrenament. Exercitiile de sport trebuie sa fie ceva placut si ceva care isi face usor loc in activitatile tale zilnice.
Amatoare de sport? Evita accidentarile!
Este excelent daca esti o mare amatoare de sport. Insa trebuie sa ai grija, fiindca exercitiile pot fi periculoase in unele cazuri. Iata ce trebuie sa faci ca sa eviti accidentarile de orice fel.