Pe canicula, totul in jurul tau este fierbinte, intens si chiar obositor, iar combaterea ei pare uneori imposibila. Piscina, dusul, hainele din bumbac de culoare deschisa si aerul conditionat sunt cateva elemente externe care iti usureaza ziua de vara. Foarte important insa de stiut este si faptul ca alimentele si lichidele pe care le consumi pot crea organismului o senzatie de cald sau de rece.
Si, pentru ca soarele agita si oboseste, este important ca alimentele din dieta de vara sa fie racoroase, dar si usoare si sa aiba actiune calmanta.
Vara, tendinta naturala este de a manca mai usor. Alimentele cu efect racoritor, care trebuie sa existe pe masa ta in aceasta perioada caniculara sunt:
zarzavaturile cu frunze verzi: spanacul, salata verde, varza;
legumele care au un continut scazut de amidon: fasolea verde si galbena, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile, castravetii;
fructele proaspete de sezon, in special pepenele.
Gustul acestor alimente poate fi imbunatatit prin adaugarea unor ingrediente la fel de proaspete si racoroase, cum sunt lamaia, busuiocul, patrunjelul.
Bauturile cu adevarat racoritoare sunt si ele de mare valoare pe caldura si dintre ele fac parte:
apa plata;
apa minerala;
ceaiul de sunatoare, de menta - ajuta si la ameliorarea problemelor gastro-intestinale usoare, ceaiul de ghimbir, ceaiul verde;
sucul proaspat de grapefruit;
ceaiul de hibiscus.
Ceaiul de hibiscus, dulce, astringent si racoritor, reduce cantitativ transpiratia specifica verii. In plus, ceaiul rece din floare de hibiscus ajuta la purificarea sangelui, favorizeaza cresterea parului si amelioreaza simptomele premenstruale si post-menopauza (neutralizeaza bufeurile prin efectul racoritor).
O atentie deosebita trebuie acordata temperaturii lichidelor consumate. Lichidele extrem de reci, pline de gheata sau inghetate nu sunt cea mai buna solutie de racorire. Senzatia de rece exista doar in cavitatea bucala, insa stomacul se contracta apoi si-si incetineste digestia, producandu-se astfel mici probleme la nivel gastro-intestinal.
In acelasi timp, cand temperaturile de afara sunt crescute, este indicat sa se evite consumul anumitor alimente, care scad nivelul energetic al organismului si obliga organele interne sa lucreze suplimentar pentru a reasigura echilibrul organismului. Printre aceste alimente, se numara:
nucile;
carnea;
ouale;
semintele si cerealele integrale.
Restrictii trebuie sa se impuna si la alimentele cu un continut mare de zahar si de sodiu, care ingreuneaza absorbtia nutrientilor in organism. Astfel, prin alegerea alimentelor corespunzatoare dietei pe canicula, poti creste gradul de confort, aflat la mare cautare in aceste zile toride.