Alergarea este cel mai practicat sport din România. Nici fotbalul, nici voleiul şi nici baschetul nu depăşesc în preferinţele românilor acest sport individual. O dovedesc chiar statisticile: 61 % dintre persoanele din mediul urban din România, care s-au declarat interesate de sport, au practicat alergarea în ultimul an. Jumătate dintre cei care aleargă o fac cel puţin o dată pe săptămână, 29% de 1-3 ori pe lună şi 21% mai rar de o dată pe lună.
Surprinzător sau nu, copiii sau adolescenţii (3 – 18 ani) sunt întrecuţi de adulţi, şi asta pentru că doar 32% practică alergarea ca sport. În consecinţă, legaţi-vă şireturile şi ieşiţi afară la alergare! Satisfacţiile nu vor întârzia să apară atât la nivel fizic, psihic, cât şi social.Oraşele se pun în mişcare
Din când în când, românii îşi testează forţele şi în competiţii. 12% dintre cei care declară că au alergat în ultimul an afirmă că au participat şi în diverse forme de competiţii de amatori.
Un maraton sau un cros aduce la linia de start cel putin câteva sute, dacă nu mii de concurenţi.
Arad, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Botoşani, Bucureşti sunt doar câteva dintre oraşele care organizează astfel de evenimente. Şi este clar că au un succes din ce în ce mai mare. Maratonul Internaţional Bucureşti, desfăşurat în urmă cu două săptămâni, a avut peste 10.000 de participanţi, în condiţiile în care anul trecut, la aceeasi competiţie au luat startul aproximativ 8.000 de persoane. Cu toate acestea, mai avem mult până să ajungem la nivelul francezilor, care la “Marathon de Paris” de anul acesta au avut peste 50.000 de particiapanţi, reuşind astfel să fie cel mai mare maraton din Europa şi al treilea din lume.Este interesant de ştiut că cei care participă la competiţii, se înscriu în medie la 2-3 evenimente pe an. Cât priveşte distanţa maximă alergată, aceasta se situeaza la o medie confortabilă de 7 km.
Doar 3% dintre cei ce aleargă au ajuns la distanţa unui semimaraton (21 km) şi doar 1% la cei 42 km ai maratonului.