Alege-ti programul de fitness care ti se potriveste!

Programele de fitness organizate in centrele de profil constituie, in general, un mijloc excelent de a-ti mentine forma fizica si de a-ti tonifia musculatura. Muzica este antrenanta, instructorul iti arata ce ai de facut si exersezi impreuna cu ceilalti. Dar sunt atat de multe aparate si dispozitive! Faptul ca patru persoane isi asteapta randul la unul dintre ele nu inseamna automat ca ar trebui sa faci acelasi lucru. Cum poti sti care dintre acestea ti se potriveste?



Dat fiind ca exista atat de multe posibilitati de asociere a exercitiilor si de tipuri de antrenament - incepand de la gimnastica aerobica in apa, pana la program de lucru cu greutati si bicicleta fixa - este o adevarata provocare sa-ti stabilesti structura adecvata organismului si - de ce nu? - personalitatii tale.



Important este sa te asiguri ca programul de exercitii pentru care optezi sa vina in intampinarea tuturor nevoilor tale si, in acelasi timp, este variat, astfel incat nu vei risca sa intri in rutina. Chiar daca nu se poate prescrie o "reteta a programului perfect de fitness", exista insa trei componente care nu ar trebui sa lipseasca din antrenamentul tau. Acestea sunt: exercitiul aerobic (mareste aportul de oxigen din organism si previne aparitia unor afectiuni precum diabetul, maladii vardiovasculare, osteoporoza), exercitii de tonifiere a musculaturii si stretching (ajuta la prevenirea accidentelor, creste amplitudinea miscarilor si contribuie la imbunatatirea coordonarii).



Iata o strategie formata din sase pasi, care te va ajuta sa te cunosti mai bine din acest punct de vedere si sa stii de ce tipuri de exercitii ai nevoie.




De fapt, tu de ce vrei sa urmezi un program de fitness? Ca sa elimini cateva kilograme in plus sau ca sa te pregatesti pentru o serie de coborari vijelioase pe partia de schi in aceasta iarna? In fiecare dintre aceste cazuri, antrenamentul va trebui sa fie particularizat, atat in functie de tipul exercitiilor, cat si de durata si intensitatea acestora.



Din moment ce nimeni nu e perfect, ai si tu slabiciunile tale - musculatura nu este atat de flexibila, nu rezisti la efort fizic, unele grupe musculare sunt mai putin tonifiate... Ceea ce ai tu de facut este sa identifici aspectele asupra carora este necesar sa insisti. Yoga te poate ajuta sa iti imbunatatesti mobilitatea, spre exemplu. In cazul in care suferi de vreo afectiune precum artrita, cel mai bine este sa exersezi in piscina, pentru a evita suprasolicitarea articulatiilor.




Antrenamentul de fitness ar trebui efectuat cel putin de trei-patru ori pe saptamana, asa incat este esential sa fie alcatuit din exercitii care iti plac. Numai in felul acesta le vei efectua constiincioasa si nu vei abandona ceea ce ar trebui sa se transforme intr-un obicei.



Daca ai mai exersat, mobilitatea musculara este mai pronuntata si vei putea lucra mai intens dupa un interval relativ scurt de timp (fara a face febra musculara), chiar daca au trecut cateva luni bune de cand nu ai mai intrat intr-o sala de fitness. Pe de alta parte, in cazul in care esti "boboaca" in domeniu, este recomandabil sa nu incerci sa recuperezi in cateva sedinte ceea ce nu ai facut cu ani in urma...



Aceasta este o problema de optiune si fiecare decide in functie de preferinte.
Ambele variante isi au avantajele si dezavantajele lor - de pilda, daca mergi la sala, beneficiezi de o varietate mai bogata de aparate, iar prezenta celorlati se poate constitui intr-un stimulent suplimentar. Pe de alta parte insa, lipsa de timp ar putea fi o piedica - asa incat creeaza-ti acasa propria sala de gimnastica.



Daca ai trecut prin etapele de mai sus, acum ar trebui sa te cunosti destul de bine si sa stii, in linii mari, ce elemente iti doresti sa cuprinda programul tau. Singura sau - de preferinta - impreuna cu un instructor de fitness, traseaza planul de actiune si treci la lucru!