Alege exercitiile fizice in functie de afectiunea de care suferi

Cu totii stim ca activitatea fizica este cea mai buna metoda de a ne pastra sanatatea si de a ne mentine la o greutate sanatoasa. Stiai insa ca anumite tipuri de exercitii fizice ne ajuta sa amelioram simptomele afectiunilor? Afla exercitiile care iti sunt recomandate in functie de afectiunea de care suferi.

Sindrom de colon iritabil

Recomandare: Yoga, 4 ore pe saptamana.
Sindromul de colon iritabil are o incidenta de 20% in randul populatiei, fiind cea mai raspandita afectiune digestiva. Pentru ca nu sunt cunoscute cauzele exacte, este o afectiune dificil de diagnosticat si tratat, prezentand simptome precum balonare, crampe, diaree sau constipatie.

Cercetatorii insa descopera din ce in ce mai multe terapii care se bazeaza atat pe minte cat si corp si care pot ajuta persoanele cu diferite afectiuni. Gastroenterologii de la Universitatea British Columbia din Vancouver au descoperit ca dintre aceste practici, yoga este cea mai eficienta in cazul sindromului de colon iritabil. In timpul studiului, pacientii au primit lectii de yoga, dupa care, cu ajutorul unui dvd, acestia au efectuat miscari de yoga acasa, timp de o saptamana. Dupa o saptamana de yoga, pacientii au inregistrat o ameliorare semnificativa a simptomelor.

Un alt studiu condus de Universitatea din Birmingham a descoperit ca 30 de minute de activitate fizica (inclusiv yoga), cinci zile pe saptamana, reduce simptomele produse de sindromul de colon iritabil.

Pe langa yoga, mai poti incerca si sporturi precum inot sau exercitii acvative.
Ambele sunt utile efectuate cu moderatie (3-5 ori pe saptamana).


Dureri de spate

Recomandare: Tehnica Alexander, un curs de 24 de lectii, apoi exercitiile trebuie efectuate zilnic.
Este cunoscut faptul ca activitatea fizica amelioreaza durerile de spate, dar un studiu publicat anul trecut in British Medical Journal a aratat ca terapia numita Tehnica Alexander este cea mai eficienta in cazul durerilor de spate. Inventata de Frederick Matthias Alexander, un actor australian cu probleme de respiratie, aceasta metoda ajuta corpul sa obtina o postura corecta.

Profesorul Paul Little, specialist in problemele spatelui, a observat ca, la un an dupa incepere studiului, numarul de activitati care nu puteau fi efectuate din cauza durerilor de spate a scazut cu 42% in grupul de voluntari care practicau Tehnica Alexander, iar numarul de zile in care pacientii se plangeau de dureri de spate au fost reduse la 3 pe luna, comparativ cu 21 de zile la pacientii din grupul de control.

Pe langa aceasta tehnica, poti incerca si pilates, metoda care intareste muschii spatelui. Studiile efectuate pana in prezent sugereaza ca aceasta tehnica reduce semnificativ durerile de spate.


Osteoporoza

Recomandare: Alergari, 30 de minute de 3-5 ori pe saptamana.
Aceste activitati cresc densitatea osoasa si ajuta in prevenirea unor afectiuni precum osteoporoza.

Intr-un studiu publicat la inceputul acestui an, Pam Hinton, profesor de nutritie si psihologie la Universitatea din Missouri, a comparat efectele alergarilor, ciclismului si a antrenamentelor cu greutati asupra densitatii osoase si a descoperit ca persoanele care alearga in mod regulat au oase mai puternice.

Tenisul sau baschetul fac parte dintre activitatile care ajuta in prevenirea osteoporozei.


Depresie

Recomandare: Mersul pe jos, 30 de minute zilnic.
Daca esti deprimat, o plimbare prin parc iti poate imbunatati starea de spirit.
Numeroase studii indica faptul ca mersul pe jos reprezinta cea mai buna metoda de a scapa de depresie.

Conform studiilor conduse de Universitatea Essex din Marea Britanie, o plimbare in natura reduce semnificativ simptomele depresiei, pe cand o plimbare printr-un centru comercial sau prin oras poate duce la intensificarea problemelor.

Un alt studiu efectuat recent de cercetatorii americani sugereaza ca trei plimbari energice pe saptamana, de 30 minute fiecare, sunt mai eficiente in tratarea depresiei decat antidepresivele.

De asemena, gradinaritul este o activitate relaxanta care s-a dovedit a fi eficienta in imbunatatirea starii de spirit.


Diabet

Recomandare: Exercitii cu greutati, de doua ori pe saptamana.
De obicei, pacientii cu diabet tip 2 sunt sfatuiti sa efectueze exercitii de aerobic (inot, alergari sau ciclism) pentru a reduce cantitatea de grasime corporala si pentru a controla mai bine nivelul glucozei din sange. Insa un studiu efectuat recent arata ca, adaugate la programul de antrenament, exercitiile cu greutati pot fi de mare folos.

Profesorul Robin Marcus, de la American Physical Therapy Association, a condus un studiu in care pacientii cu diabet de tip 2 au urmat un program de antrenament supravegheat de 16 saptamani.
Jumatate dintre participantii la studiu au efectuat doar exercitii de aerobic, iar restul au combinat exercitiile cu greutati cu cele de aerobic. Dupa o perioada de 3 luni, pacientii din ambele grupuri au inregistrat o scadere a grasimii corporale si un control mai bun asupra nivelului de glucoza din sange. Insa pacientii care au efectuat si exercitii cu greutati au inregistrat si o scadere a Indicelui de Masa Corporala.


Migrene

Recomandare: Ciclism, 30 de minute, de 3-4 ori pe saptamana.
Pentru anumite persoane care sufera de migrene in mod regulat, exercitiile fizice pot provoca aparitia durerilor, desi expertii nu au gasit inca explicatia.

Numeroase studii au sugerat ca activitatile de rezistenta, precum mersul pe bicicleta, sunt benefice in cazul migrenelor, explicatia probabila fiind ca aceste activitati cresc nivelul de endorfine, substante care pot actiona ca si analgezice naturale.

Un studiu efectuat recent a aratat ca acest sport reduce frecventa migrenelor cu pana la 90%.

Sursa: DailyMail