7 sfaturi pentru a-ti construi o sala de fitness acasa

In zilele noastre, "sala de fitness" de acasa devine foarte populara. Motivul? Sportul este foarte important, iar oamenii foarte grabiti.

O sala de fitness la tine acasa iti ofera confortul propriului camin si iti permite sa exersezi exact atunci cand ai tu timp. Mersul pana la clubul de sanatate, transportarea echipamentului, cautarea unui loc de parcare sau comentariile nedorite ale celorlalti vor fi de acum incolo o simpla amintire. Totusi, trebuie sa ai in vedere cateva lucruri inainte de a incepe amenajarea acestei sali de sport.

Cele mai multe persoane isi cumpara echipamente nepotrivite, aparate costisitoare (chiar nu ai nevoie de toate inventiile noi prezentate la televizor) si, in final, ajung sa foloseasca sala de fitness ca depozit sau ca loc pentru uscat rufele. Noi iti oferim cateva sfaturi ca sa eviti greselile si sa profiti la maximum de pe urma investitiei tale.


1. Masoara camera sau spatiul pe care il ai la dispozitie

Primul pas cu care trebuie sa incepi este masurarea spatiului disponibil pentru amenajarea salii de fitness.

Acest lucru iti va permite sa alegi numai acele aparate care incap cu adevarat in zona "de sport" a casei. De asemenea, fa un plan de asezare a acestora, pentru a fi sigura ca vor avea loc toate. Este foarte important si sa iti pastrezi un spatiu liber pentru exercitiile efectuate la sol, pentru incalzire si pentru intindere.


2. Intereseaza-te inainte sa cumperi un aparat

Poti spune orice, numai ca nu exista aparate pentru orice exercitiu - nu. Intereseaza-te deci inainte sa cumperi un aparat - este potrivit pentru scopul tau, te va ajuta sa ajungi unde iti doresti, raportul calitate/pret este unul acceptabil? Nu te lasa pacalita de ofertele de preturi foarte scazute, de aparatele-minune sau de alte lucruri de acest fel. Daca nu ai nici o idee ce aparat ti se potriveste, intreaba un antrenor de fitness nepartinitor.


3. Cumpara-ti aparatele de care ai nevoie

Odata ce ai stabilit ce aparat iti trebuie (pentru muschii picioarelor, ai bratelor, pentru abdomen etc.), asigura-te ca il vei folosi la maximum.
Nu cumpara aparate care au o multitudine de functii pe care stii ca nu le vei folosi niciodata. Daca nu vrei sa iti lucrezi decat muschii picioarelor, concentreaza-te pe un aparat care sa execute aceste miscari la maximum, in loc sa aiba incorporate tot felul de "adaugiri" inutile. Totusi, gandeste-te daca nu vor mai folosi si alte persoane acest aparat. Incearca sa cumperi ceva care va fi usor de folosit pentru toti membrii familiei care se arata interesati de sport. Nu te arunca la aparatele complexe, pe care de obicei le achizitioneaza cluburile de sanatate. Echipamentul personal este mai ieftin, mai usor de instalat si mai simplu de intretinut.


4. Aranjeaza-ti locul de fitness in pasi marunti

Nu incepe din start cu sume uriase investite in sala de fitness de acasa. Cel mai bine este sa incepi cu echipamentul de baza: greutati, mingi de stabilitate, saltele, coarda etc.
Pe masura ce iti intelegi mai bine corpul si nevoile in domeniul fitness-ului, poti investi in alte aparate mai costisitoare.


5. Televizor si/sau muzica

Un televizor sau un aparat pentru ascultat muzica sunt ideale in camera de fitness. Dar nu abuza de televizor in asa fel incat sa te asezi pe aparatele pentru "transpirat" ca pe fotoliu si sa urmaresti serialul tau preferat in liniste. Daca stii ca iti va distrage atentia, abtine-te. Mai bine adu un CD player si pune o muzica antrenanta, care te va motivasa te misti in acelasi ritm. Tine minte! Atat televizotul, cat si muzica sunt acolo pentru a te relaxa. Atentia trebuie concentrata asupra sportului!


6. Cere sfaturi de la profesionisti

Intreaba un antrenor profesionist ce aparate trebuie sa iti cumperi sau cum trebuie sa le folosesti. Nu ezita sa il suni la cea mai mica nedumerire.
Mai bine te pazesti decat sa iti para rau mai tarziu.


7. Tine copiii aproape

Daca cei mici obisnuiesc sa se joace in mansarda sau la subsolul casei, tot acestea ar fi cele mai bune locuri sa iti "instalezi" sala de fitness. Astfel, poti petrece mai mult timp impreuna cu ei si - in plus - poate le trezesti si lor apetitul pentru sport. Totusi, ai mare grija cu aparatele periculoase, sa nu cumva sa se raneasca. Ai grija in special la copiii foarte mici si explica-le celorlalti ca nu trebuie sa se apropie de aparate fara a fi supravegheati de un adult.