6 exerciţii simple care te relaxează după o zi stresantă la muncă

Sunt exerciţii pe care le poate face oricine şi cel mai bun remediu antistres după o zi încărcată la job. Este bine să faci aceste mişcări în fiecare seară!

Petreci mult timp la birou în faţa calculatorului? Atunci ştii exact cum este să te simţi lipsit de orice urmă de energie seara după muncă. Simţi că tot corpul este mai rigid şi că nu mai ai deloc energie pentru nimic. Oricât de greu ţi-ar fi, trebuie să încerci măcar într-o seară să faci aceste şase exerciţii simple, dar cu un efect relaxant şi revigorant asupra corpului.
Dacă nu îţi îmbunătăţesc starea fizică şi nu îţi conferă o stare de bine, atunci poţi să renunţi la ele şi să faci orice altceva îţi face plăcere. Dar, dă-le o şansă!

Mulţi specialişti au demonstrat că statul prelungit pe scaun este extrem de nociv pentru sănătate. De aceea este foarte bine ca în timpul programului de muncă să te ridici o dată la fiecare oră ca să faci o mică plimbare până la toaletă sau chiar întinderi uşoare.


Sedentarismul și un job la birou care presupune petrecerea unui timp îndelungat pe scaun cresc riscul de deces prematur, după cum arată un nou studiu apărut în Annals of Internal Medicine. Relația directă între timpul petrecut pe scaun și riscul mare de deces este de necontestat, susțin cercetătorii care au realizat acest studiu pe un eșantion de 8000 de adulți. Un alt studiu care a apărut în urmă cu câteva luni arată că cele 8 sau 10 ore pe care le petreci zilnic la birou stând pe un scaun accelerează procesul de îmbătrânire, astfel că în fiecare zi tu îmbătrâneşti cu 8 ani.

Exerciţiul nr. 1

Pigeon pose sau postura porumbelului este una deosebit de utilă pentru detensionarea musculaturii spatelui și a picioarelor. Îndoaie piciorul stâng sub tine precum în imaginea de mai sus, menținând piciorul drept perfect întins. Asigură-te că spatele rămâne întins în timp ce te apleci în față cu trunchiul atât cât îți permite mobilitatea.

 

Exerciţiul nr. 2

Este un exerciţiu care alungeşte şi detensionează coloana vertebrală, fiind deosebit de util în cazul durerilor din zona lombară. 

Din patrupedie, ridică posteriorul încercând să menţii coloana în linie dreaptă. Presează bine în mâini şi picioare, ridicând noada către tavan şi menţinând genunchii uşor îndoiţi dacă flexibilitatea nu îţi permite să aşezi călcâiele pe sol. Îndepărtează umerii de la ureche şi menţine postura timp de cinci respiraţii complete. Reţine că nu este important dacă atingi sau nu solul cu călcâiele, ci să te asiguri că menţii coloana în linie dreaptă şi noada sus.

Exerciţiul nr. 3

Poziția copilului este una dintre cele mai relexante posturi. După o zi încărcată la muncă în care poate ai petrecut prea mult timp pe scaun, poziția copilul va relaxa musculatura spatelui și a mâinilor. 

Degetele mari de la picioare sunt apropiate, iar genunchii depărtați atât cât să permiți trunchiului să coboare cât mai aproape de sol. Mâinile de pot ține întinse peste cap sau pe lângă corp dacă ți se pare mai relaxant. Stai câteva minute în care să te concentrezi pe respirații complete și să simți cum se afundă corpul în saltea.  

Exerciţiul nr. 4

Prin rotirea părţii inferioare a corpului se poate obţine o detensionare a spatelui şi a umerilor. Această mişcare este deosebit de utilă şi poate să fie făcută de oricine, indiferent de flexibilitatea corpului. Chiar dacă genunchii nu vor atinge în primă fază solul, nu acest lucru contează cel mai mult.

Întinde-te pe spate, adu mâinile la 90 de grade în forma literei T şi ridică genunchii către piept. Încet şi controlat, cu abdomenul încordat şi ambii umeri menţinuţi pe sol se duc genunchii lipiţi către stânga. Se roteşte doar partea inferioară a trunchiului în timp ce spatele şi umerii rămân pe sol. Gâtul se menţine într-o poziţie neutră sau întors către dreapta (partea opusă faţă de genunchi). 

Încearcă să menţii ambii umeri pe sol, în special, umărul drept. În cazul în care genunchii nu se apropie de sol, se aşază mai multe perne/cărţi pentru a le oferi suport. Menţine poziţia timp de 1-4 minute, cu atenţia pe inspir şi expir, după care se repetă aceeaşi mişcare pe partea cealaltă.

Pentru începători, mișcarea se poate face ca și în imaginea de mai sus, cu un singur picior îndoit și celălalt întins. 

Exerciţiul nr. 5

Poziția copacului întinde foarte bine tot corpul, îmbunătățește flexibilitatea și echilibrul. 

Îndoaie piciorul drept și sprijină talpa pe interiorul coapsei opuse. Încordează piciorul stâng de sprijin cât și abdomenul. Palmele sunt lipite la nivelul pieptului și încordate. Inspiră și expiră adânc de câteva ori, menținând această postură. 

Exerciţiul nr. 6

MAI MULT DESPRE: sport, exercitii, Yoga