Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii in urma Congresului International de Obezitate, desfasurat la Stockholm saptamana trecuta. Afla ce suplimente au testat si care s-au dovedit a fi o minciuna.
Specialistii au analizat cele mai cunoscute suplimente pentru slabit care exista pe piata si nu au gasit nicio dovada care sa ateste eficienta acestora in procesul de slabire. Prin urmare, daca ti-ai pus toate sperantele in mana unui supliment pentru slabit, nu-ti face mari iluzii, deoarece expertii sustin ca au doar un efect placebo.
"Exista o sumedenie de suplimente pe piata care pretind ca te ajuta sa slabesti, mizand pe diverse mecanisme de actiune. Spre deosebire de medicamentele pentru slabit, acestea nu necesita studii care sa le ateste eficienta inainte de a fi plasate pe piata din intreaga lume", atentioneaza medicul german Thomas Ellrott, managerul Institutului pentru Nutritie si Psihologie din cadrul Universitatii din Göttingen. Doar cateva dintre aceste suplimente au fost supuse unui studiu clinic, insa piata se largeste foarte mult, adauga medicul german care sustine necesitatea unei evaluari stiintifice riguroase pentru a stabili exact beneficiile pe care le aduc aceste produse.
Au testat 9 suplimente care sunt foarte vandute
Intr-un studiu clinic randomizat si controlat, echipa condusa de dr. Ellrott a studiat efectele a noua suplimente pentru slabit pe care le-au comparat cu cele obtinute in urma administrarii unui tratament placebo.
Pentru a verifica efectul lor, expertii le-au testat pe 189 de pacienti obezi si supraponderali care au primit fie unul dintre aceste suplimente, fie pastile cu efect placebo. Experimentul s-a intins pe o perioada de opt saptamani, dozajul fiind atent controlat si stabilit in functie de indicatiile precizate pe ambalaje.
1 - 2 kg pierdute dupa 2 luni, in functie de fiecare supliment
Rezultatele arata ca in functie de fiecare supliment, pacientii au slabit intre 1 si 2 kilograme, acelasi efect fiind constatat si in cazul persoanelor care au luat pastilele cu efect placebo. "Majoritatea studiilor efectuate pana acum au examinat cate un singur produs. Studiul de fata este primul care a inclus noua suplimente pentru slabit cu un mecanism de actiune diferit si a ajuns la concluzia ca niciunul nu are efectele pretinse de producator", precizeaza dr. Thomas Ellrott.
Suplimentele cu ceai verde, pe lista neagra
Un alt studiu prezentat la Congresul International de Obezitate a adaugat si alte suplimente pe lista neagra a produselor care nu au niciun efect garantat de producator. Astfel, echipa condusa de medicul britanic Igho Onakpoya de la Universitatea din Exeter si Plymouth a elaborat o lista cu alte suplimete pentru slabit ineficiente: cele cu crom picolinat, efedra, portocale amare, acid linoleic conjugat, calciu, guma guar, glucomanan, chitosan si ceai verde. "Nu avem nicio dovada clara ca oricare dintre aceste suplimente pentru slabit constituie un tratament adecvat pentru scaderea in greutate. Multi oameni considera ca aceste suplimente le ofera o <scurtatura> catre silueta mult dorita, insa in realitate sunt o cheltuiala inutila de bani cu rezultate nesatisfacatoare", specifica dr. Igho Onakpoya. Ba mai mult, specialistii au constatat in unele situatii aparitia unor efecte adverse si sustin necesitatea unor cercetari aprofundate pentru a verifica siguranta utilizarii lor.
Tu ce parere ai despre suplimentele pentru slabit?
Se pare ca nici cititorii nostri nu au mai multa incredere in suplimentele pentru slabit, dupa cum reiese din comentariile postate de fanii Eva.ro pe Facebook. Ruxandra ne spune din proprie experienta ca le-a probat si sunt "apa de ploaie", Simona, o alta cititoare ne scrie acelasi lucru "nu au nici un efect...nici pe termen lung, nici pe termen scurt...vorbesc din experienta...am slabit 30 de kg; am folosit si eu aceste suplimente fara nici un rezultat (in cazul meu)".
"Eu cred ca o dieta echilibrata, exercitiile si ceaiurile sunt singurele care ajuta la pierderea in greutate intr-un mod sanatos", este de parere Andreea care sustine un mod de viata sanatos si echilibrat pentru a scapa de kilograme si a ne mentine silueta. De aceeasi parere este si Iulia care ne scrie ca nu este deloc suprinsa de faptul ca aceste suplimente nu sunt deloc eficiente "nu am avut niciodata incredere in ele......conteaza ce si cum mananci si activitatea fizica pe care o faci...nimic mai mult".
Iulian are o propunere interesanta de care orice persoana care isi doreste sa slabeasca trebuie sa tina cont.
Nici Ingrid nu este de acord cu utilizarea suplimentelor pentru slabit si recomanda o foarte mare precautie in alegerea lor "Cred ca, inainte de toate, aceste produse au statut de medicament. Sunt produse de sinteza rezultate in urma unor procese chimice menite sa modifice metabolismul prin mecanisme variate. De aceea nu ar trebui administrate in afara unui sistem de control riguros. Avertizarea "daca apar manifestari neplacute adresati-va medicului sau farmacistului" nu este decat o voalata (sau nu) dezicere de orice complicatie sau efect advers colateral si plaseaza intreaga responsabilitate pe umerii consumatorului. Care este, de cele mai multeori, neinstruit din punct de vedere medical".
In final, Roxana o cititoare Eva.ro face cateva recomandari pentru persoanele care doresc sa slabeasca, fara sa omita necesitatea de a consulta un nutritionist inainte de a urma o anumita cura de slabire. "Exista 2 reguli de baza care trebuie aplicate cand cineva doreste sa slabeasca: schimbare de metabolism (3-4 mese pe zi, mancare putina si sanatoasa, fructe, legume ...), SPORT si 2 litri de apa / z (500 de ml de apa dimineata pe stomacul gol - dupa 30-45 min se poate lua micul dejun - OBLIGATORIU). Suplimentele si medicamentele de slabit sunt doar praf in ochi ... poate crezi ca te ajuta acum, dar pe perioada lunga fac foarte rau.... PS: intotdeauna consultati un nutritionist inainte de orice cura doriti sa tineti!".