Obiceiul de a număra caloriile pe care le consumi la o masă este considerat unul sfânt atunci când îţi doreşti să slăbeşti. Însă, lucrurile nu stau chiar aşa, iar argumentele aduse de o echipă de cercetători atestă faptul că nu merită să te stresezi cu acest obicei, deoarece numărul caloriilor trecute pe ambalaj poate să te înşele foarte uşor.
Explicaţia este aceea că fiecare organism în parte digeră diferit alimentele ingerate, în funcţie de tipul bacteriilor care se regăsesc în intestin.
Nici eticheta ambalajelor nu este de încredere
Astfel, că dacă pe o porţie de migdale (28 grame) scrie că ar conţine 170 de calorii, este posibil ca organismul să absoarbă doar 129 de calorii, arată un studiu apărut în publicaţia "Scientific American" şi citat ziarul britanic DailyMail.
Însă, pericolul este ridicat la alimentele procesate din comerţ (cum ar fi cerealele care conţin zahăr rafinat), deoarece acestea pot să conţină mai multe calorii decât numărul afişat pe eticheta nutriţională.
Soluţia eficientă pentru a slăbi
În schimb, cea mai bună abordare ca să scapi de kilograme ar fi aceea de a consuma doar alimente proaspete, legume/fructe/verdeţuri/nuci crude şi cereale integrale. Aceste alimente se digeră mai lent, eliberând constant energie şi favorizând o absorbţie mai mică de calorii.
De asemenea, caloriile din alimentele gătite sunt absorbite în mod diferit, în funcţie de bacteriile care se regăsesc în intestin. Persoanele care suferă de obezitate pot să aibă mai multe bacterii care favorizează o absorbţie mai ridicată a caloriilor, susţine biologul Rob Dunn, profesor la Universitatea de Stat din North Carolina.
6 sfaturi ca să reduci caloriile fără bătăi de cap, recomandate de celebrul Dr. Oz:
1. Cerealele dulci de la micul dejun trebuie înlocuite cu amestecurile de cereale integrale (fulgi de ovăz, fulgi de secară, stafide, alune crude)
2. Înlocuieşte îngheţata din comerţ cu bananele congelate
3. Înlocuieşte dulciurile cu un mix de nuci, fructe uscate şi ciocolată neagră
4.
5. Omleta hipocalorică cu un ou întreg şi ceapă, ardei, ciuperci, spanac, pătrunjel sau orice ingrediente preferi.
6. În loc de sucuri carbogozoase bea limonadă cu puţină miere de albine naturală.