S-a descoperit că este mult mai important să fii atentă la ceea ce mănânci, mai degrabă decât să te stresezi cu numărul porțiilor și a caloriilor, arată o cercetare publicată pe site-ul Journal of the American Medical Association (JAMA).
O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford au monitorizat dietele a peste 600 de adulți supraponderali, iar rezultatele au arătat că aceștia au reușit să slăbească chiar dacă nu s-au concentrat pe un consum mai mic de calorii.
Participanții la studiu au format două grupuri, unii urmând o dietă săracă în grăsimi, în vreme ce celălalt grup urma o dietă săracă în carbohidrați. De asemenea, ei au fost încurajați să fie cât mai activi.
În cadrul unui curs intens de nutriție, ei au învățat cum să aibă o dietă sănătoasă, cum să facă cumpărăturile fără să calce strmb și cum să gătească mese sănătoase. La finalul studiului, cercetătorii au constatat că atât dieta low-fat cât și cea low-carb nu au afectat cu nimic rezultatele obținute. Nu toate caloriile sunt la fel
Ceea ce a contat cel mai mult în cazul ambelor grupuri a fost tipul de carbohidrați sau de grăsimi pe care le-au consumat. Astfel că, persoanele care au consumat cele mai puține alimente procesate, sucuri acidulate și grăsimi nesănătoase, compensând cu un consum ridicat de legume au reușit să piardă multe kilograme.
”Dacă reduci consumul de amidon și zahăr, dar ai grijă să crești cantitatea de legume și verdețuri vei slăbi în mod natural.
În jur de 5 kilograme pierdute în decurs de un an este o realizare enormă și rezultatele se mențin pe termen lung. Carbohidrații pe care trebuie să-i eviți sunt cei care se digeră foarte rapid, se pot consuma în cantități mari”, susține Dr. Dariush Mozaffarian, cardiolog și expert în nutriție la Unversitatea Tufts. Specialistul subliniază că trebuie să renunți la făina albă procesată, cartofi și zahăr, înlocuindu-le cu fructe, leguminoase (mazăre, fasole boabe, năut linte) și cereale integrale.La începutul studiului, toți participanții au realizat un set de analize pentru a identifica diferențele genetice care ar putea arăta dacă organismul lor procesează mai bine grăsimile sau carbohidrații, astfel încât să urmeze una dintre cele două diete care ar da rezultate mai bune.
Specialiștii au crezut că aceste analize vor conta enorm în procesul de slăbire, la fel și controlul permanent al nivelului de insulină. Însă, aceste lucruri nu au favorizat o pierdere în greutate mai spectaculoasă. ”Aceste lucruri ne-au făcut să constatăm că este mult mai important să mănânci echilibrat și să excluzi mâncarea procesată dacă vrei să slăbești”, explică Christopher Gardner, coordonatorul studiului. Cercetările vor continua ca să se analizeze dacă nu cumva sunt implicați alți factori genetici care ar putea influența aceste rezultate. Un punct pe care coordonatorul studiului susține că trebuie investigat pe larg este legat de senzația de sațietate care apare diferit la fiecare persoană.
Unii se pot simți sătui după un bol de terci de ovăz, în vreme ce pentru alții este mai sățioasă combinația dintre ouă și avocado. Prin urmare, următorul pas de investigat ar fi acela de a constata ce carbohidrați buni și grăsimi sănătoase sunt oferă o senzație mai mare de sațietate.