Somnul "ucide" kilogramele!

Probabil te-ai intrebat adesea care sa fie problema cu organismul tau si de ce nu raspunde "comenzilor" de slabire. Ai respectat intocmai dieta propusa. Activitatea fizica nu mai reprezinta demult o povara pentru tine, deoarece te-ai obisnuit sa o executi cu regularitate. Nu fumezi si nici macar nu consumi alcool. Si totusi...kilogramele continua sa-ti dea bataie de cap. Oare care sa fie cauza?

Urmatoarea intrebare te va ajuta sa gasesti raspunsul: lipsa orelor suficiente de somn sau noptile albe se gasesc printre obiceiurile tale? Daca raspunsul este afirmativ atunci trebuie sa aflii ultimele descoperiri care vin sa intareasca ideea ca femeile care nu dorm suficient, prezinta un risc crescut de a se ingrasa.

Ultimele cercetari care au inceput inca din 1976 au implicat peste 68.000 de femei cu varste cuprinse intre 30 si 55 de ani, carora li s-a monitorizat programul de somn si fluctuatiile de greutate corporala pe o perioada de 16 ani. Persoanele care au dormit doar cate 5-6 ore pe noapte au castigat mai mult in greutate (in jur de 2-3 kilograme), decat cele care au benficiat de 7 ore de somn in fiecare noapte.

Cu toate ca si alte asemenea cercetari au demostrat acelasi lucru, expertii sunt inca nesiguri daca intr-adevar lipsa de somn determina cresterea greutatii corporale sau sunt implicati alti factori care mentin greutatea corporala a persoanelor care beneficiaza de suficiente ore de somn pe noapte.

Numeroase studii publicate in "The Journal of the American Association" si "The Lancet" sugereaza ca lipsa somnului intensifica senzatia de foame si poate afecta metabolismul, fapt care iti va ingreuna "lupta" cu kilogramele.


Lipsa somnului are doua efecte adverse asupra organismului:

  • Intensifica senzatia de foame, cu toate ca ai mancat; afecteaza secretia de cortizol - un hormon care are rolul de a controla poftele alimentare;
  • Favorizeaza depozitarea grasimilor, deoarece poate afecta posibilitatea organismului de a metaboliza carbohidratii, ajungandu-se la o crestere a nivelului de zahar in sange.
    Acest lucru va stimula productia de insulina si, implicit, stocarea grasimii.


De ce o persoana supraponderala tinde sa aiba probleme cu somnul?

  • De obicei, persoanele supraponderale se pot confruta cu sindromul de apnee in somn (SAS), o tulburare care opreste respiratia in mod repetat in timpul somnului, pentru intervale cuprinse intre cateva secunde si un minut sau chiar mai mult;
  • De asemenea, durerile de spate pot aparea in caul persoanelor supraponderale, cauzand disconfort si probleme cu somnul;
  • Persoanele deprimate sau in permanenta "obsedate" de kilogramele in plus pot suferi de insomnie sau pot prezenta o greutate in a adormi.

Cu siguranta, pierderea kilogramelor te va ajuta sa ai un somn mai linistit.
Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetatori australieni pe un esantion de 300 de persoane supraponderale cu tulburari de somn, acestea au prezentat o imbunatatire semnificativa a somnului dupa ce au slabit.


Sfaturi pentru a slabi "dormind"

Specialistii recomada persoanelor care isi doresc sa slabeasca o revizuire a obiceiului de a dormi si manca. Urmatoarele sfaturi s-ar putea sa-ti prinda bine:

1. Nu trebuie sa dormi cu senzatia de foame, dar nici sa golesti tot frigiderul inainte de ora de culcare;

2. Miscarea fizica trebuie sa faca parte din viata ta, insa incearca sa nu o executi inainte cu 3 ore de a te pune in pat;

3. Evita cafeina, nicotina si alcoolul dupa-masa si seara;

4.
Nu dormi ziua, daca ai probleme cu somnul pe timp de noapte;

5. Stabileste-ti cateva activitati relaxante inainte de somn, cum ar fi o baie calda sau cateva minute pentru citit;

6. Creeaza-ti conditiile necesare pentru un somn odihnitor: intuneric si liniste;

7. Decat sa stai in pat, rascolindu-te in asteptarea somnului mai bine ridica-te, fa ceva si abia apoi pune-te din nou in pat.