Un subiect controversat care framanta lumea specialistilor in nutritie, dar si populatia in egala masura este consumul de soia. Soia a constituit inca din cele mai vechi timpuri o sursa esentiala de proteine pentru popoarele asiatice.
Exista insa scoli de nutritie, in special occidentale care considera ca soia contine mari cantitati de toxine, acid fitic, substante fitoestrogene care influenteaza negativ in special functiile glandelor endocrine, produc tulburari de crestere si sunt cauza pubertatii precoce la copiii hraniti cu lapte de soia.
Pe de alta parte, alimentatia foarte variata, cresterea greutatii corporale la copii si chiar accesul la informatie (necenzurata) sunt factori care au determinat debutul pubertar precoce.
S-a observat si faptul ca populatia asiatica, o mare consumatoare de soia, este mai predispusa la cancer esofagian si gastric. Sustinatorii consumului de soia considera insa ca aceste boli grave apar datorita consumului excesiv de sare si carne de peste pregatit nedietetic.
In acelasi timp nu trebuie uitat faptul ca soia se consuma in cantitati mari in China si in Japonia unde incidenta bolilor cardiovasculare si a bolilor canceroase este mult mai mica decat in lumea apuseana. In plus studiile arara ca femeile care consuma in mod regulat produse pe baza de soia (cu aport mare de izoflavone) au un risc mai mic de cancer mamar.
Izoflavonele continute in soia au un rol important in lupta impotriva tumorilor:
sunt antioxidanti puternici si deci reduc stresul oxidativ la nivel celular;
previn formarea radicalilor liberi care modifica celula;
au efect antiestrogenic, esential in profilaxia cancerului mamar si uterin;
In concluzie cei mai multi epidemiologii considera ca folosirea curenta a produselor din soia impreuna cu un mod de viata echilibrat (somn suficient, exercitiu fizic, consum suficient de apa) poate avea o influenta pozitiva asupra sanatatii individului.
Asadar se pot consuma produse din soia insa mare atentie la felul produsului. Pentru a fi benefica de proprietatile acestui aliment, soia trebuie cumparata sub forma de boabe si preparata in casa sub diverse feluri: supa, sote, piure, etc. Tot ce gasim in magazine sub forma de produse semipreparate sau conserve contin soia in cantitati mici si sunt foarte bogate in sare, aditivi alimentari si conservanti, toate aceste ingrediente fiind neindicate.