Slabeste sanatos si rapid cu fructe (I)

Exista o serie de alimente sau grupe de alimente asupra carora specialistii in nutritie emit teorii pro si contra; cand vine insa vorba de fructe, exista unanimitate: fructele sunt o bogata sursa de sanatate si energie si ajuta la pierderea rapida a excesului ponderal pentru ca ele au in compozitie nutrientii vitali de care organismul are nevoie.

In plus, iata cateva motive care ar trebui sa ne stimuleze apetitul pentru fructe: reprezinta cel mai natural aliment, contine o mare cantitate de apa de care organismul are atata nevoie, sunt bogate in fibre, stimuleaza memoria, nu contin LDL (colesterol rau), previn si vindeca o serie de afectiuni si, nu in ultimul rand, iti dau o stare generala de bine dupa ce le consumi.



De multe ori ne intrebam ce contin de fapt aceste fructe si care este modul lor de actiune la nivelul organismului nostru. Ne vom referi in continuare la fructele care se gasesc in piata si in supermaket pe toata perioada anului.

- contin o mare cantitate de fibre solubile si insolubile, vitamina C, beta-caroten (daca se consuma si coaja), potasiu si bor. Merele contin pectine si fac parte din categoria fructelor alcaline. Consumul regulat de mere poate ajuta la scaderea colesterolului, previne si trateaza constipatia, artrita, reumatismul, guta si stimuleaza imunitatea.


(rosu) contine 92% apa si 8% zahar. Contine minerale (fier), vitamine si fibre. Datorita continutului sau ridicat de apa pura ajuta la eliminarea acidului uric din rinichi.

- sunt bogate in magneziu, sodiu, fosfor, potasiu, fibre si fier. Prunele au un puternic efect laxativ, curata si detoxifica ficatul si intreg sistemul digestiv si sunt imuno-stimulatoare. Datorita continutului ridicat de fosfor, dieta cu prune are rezultate excelente in ameliorarea debilitatii cerebrale.

- sunt o bogata sursa de vitamina C, sodiu, flavonoide si pectine. Intaresc sistemul de aparare al organismului, iar prin prezenta vitaminei C se imbunatateste absorbtia de fier; sunt considerate fructe anticancerigene (blocheaza transformarea nitratilor si nitritilor in nitozamine, care sunt asociate cu aparitia cancerului de stomac), ajuta la scaderea colesterolului, imbunatatesc structura peretilor celulari si ajuta la mentinerea unei bune circulatii la nivelul capilarelor.


- este o buna sursa de potasiu, vitamine si minerale, fibre solubile, sunt indicate in dietele pediatrice dar si in regimul de slabire pentru ca sunt satioase si au un continut scazut de grasimi. Potasiul furnizat de consumul regulat de banane previne hipertensiunea arteriala. Bananele coapte consumate au un efect linistitor prin stimularea serotoninei (hormonul senzatiei de bine) si pot imbunatati calitatea somnului. De asemenea, ele sunt alimentul perfect de combatere a anemiei.