In sfarsit, primavara! Primele zile mai calduroase au venit deja! Sicu ele, si dorinta noastra de a arata si de a ne simti mai bine, de arenunta la paltoanele si gecile groase care ne-au camuflat in ultimeleluni, in favoarea hainelor mai usoare, mai viu colorate si atat de multasteptate in iarna care parea ca nu se mai sfarseste.
Deja facem planuri pentru mini-vacanta de Paste, pentru 1 Mai petrecutdin nou la mare si, de ce sa nu recunoastem... nici ofertele pentruvacanta de vara nu ne sunt straine.
Totusi, anotimpul rece care tocmai a trecut probabil ca si-a pus mai multsau mai putin amprenta si asupra siluetei dar si asupra starii noastrede spirit.
Mai este insa suficient timp pana la vara pentru a ajunge la greutateaideala (sau cat mai aproape de ea), fara a fi nevoie de diete drastice,fulger, care sa va infometeze si sa va epuizeze fizic si psihic. Si nueste deloc de neglijat nici faptul ca, la sfarsitul unei astfel de diete,in absenta unui regim alimentar echilibrat si atent urmarit, rezultatelepot fi chiar opuse celor asteptate - revenirea la greutatea anterioaracurei de slabire si chiar cateva kilograme in plus.
Nu suna deloc bine, nu-i asa? Tocmai de aceea este nevoie de instituireaunei diete mai putin severe, dar care sa asigure o scadere ponderalatreptata, fara a afecta sanatatea si cu efecte vizibile un timp maiindelungat.
Dar cum se calculeaza atat de mult visata greutate ideala (G.I.)? Iata2 moduri de a o afla:
G.I.= 50 + 0,75(I-150)+(V-20)/4 - formula Asigurarilor Metropolitane din New York
I-inaltimea in cm
V-varsta
Pentru femei, rezultatul se inmulteste cu 0,9.
Obezitatea reprezinta depasirea GI cu 20%.
Sau: IMC(indice de masa corporala) = greutatea actuala/I(obezitateaincepe de la IMC>25)
Dieta trebuie sa urmareasca negativarea bilantului energetic, deci aportulde calorii sa fie mai scazut decat consumul, insa, pe cat posibil sa nuse produca un dezechilibru nutritiv. Se recomanda un regim cu aproximativ500 cal./zi in minus fata de necesarul caloric al persoanei respective,pierzandu-se astfel cam 2 kg pe luna. Calculul numarului de calorii seface in functie de sex, varsta si activitatea fizica.
Tipurile de activitati profesionale in functie de cheltuiala energetica:
I. Activitati fizice usoare (30-35cal./kg/zi): functionari, avocati,doctori, profesori, informaticieni, arhitecti;
II. Activitati fizice medii (36-40cal./kg/zi): studenti, comercianti,militari, muncitori in industria usoara;
III. Activitati fizice mari (41-45cal./kg/zi): unele sporturi deperformanta, dansatori, munci agricole nemecanizate, mineri, otelari;
IV. Activitati fizice exceptionale (>45cal./kg/zi): sporturi de perfomantaca: maraton, box, canotaj; pietrari; taietori de lemne.
Astfel, stiind activitatea fizica si durata acesteia, se poate calculacheltuiala energetica pe 24 de ore.