De sarbatori, din cauza atmosferei generale, oamenii mai uita de principiile unei alimentatii sanatoase. De aceea astazi am sa va scriu cum puteti sa va integrati in atmosfera generala fara a uita de sanatatea dumneavoastra.
In primul rand aduceti-va aminte ca tot ce-i mult strica. De aceea intotdeauna cand mancati aveti grija sa va opriti inainte de a va simti plin.
Apoi aduceti-va aminte sa nu mancati repede, nu va grabeste nimeni. Mestecati indelung imbucaturile de mancare. Amestecati bine alimentele cu saliva pentru ca procesul de digestie sa fie cat mai usor.
De asemenea aduceti-va aminte ca puteti manca la o masa cat doriti, cu conditia de a combina bine alimentele. Combinati carnea (pestele, ouale, branzeturile) cu salate si legume, sau cu muraturi. Combinati carbohidratii (produsele din cereale, cartofi,fasole, etc.) cu salate sau cu muraturi.
Combinarea gresita duce la declansarea unor procese care ne fac sa nu ne simtim bine. Ne balonam, ne este greata etc. Atunci cand mancam carne, de exemplu, corpul nostru secreta un anumit tip de substante care sa ne ajute sa asimilam carnea. Atunci cand mancam produse din cereale, corpul secreta alt tip de substante, necesare asimilarii cerealelor. Daca noi le combinam, corpul este nevoit sa le produca pe amandoua, lucru care poate duce la neutralizarea efectelor lor iar procesul de asimilare este incomplet.
Aduceti-va aminte sa pastrati un interval de cel putin 4-5 ore intre mese. Beti multa apa (simpla, plata). Inlocuiti una din mese cu fructe sau cu dulciuri si produe de patiserie dupa care pastrati intervalul de timp dintre mese.
Pentru a ajuta ficatul si vezica biliara, inainte de o masa bogata mancati sau beti ceva amar.
Binenteles ca puteti face mult mai multe lucruri pentru a va pastra sanatatea. Dar de sarbatori este bine sa participam cu toti la atmosfera generala. Urmand aceste cateva recomandari puteti sa va simtiti bine si in acelasi timp sa nu faceti abuzuri care sa va coste mai tarziu.
Inchei urandu-va sarbatori fericite, iar noul an sa va aduca multe bucurii si succese in toate planurile.
Un articol de Costin Vasile