In articolul precedent, am descris pe scurt cum vor fi primele saptamani ale regimului South Beach. Acum voi reveni pe aceasta tema si va voi povesti mai pe larg cum trebuie sa decurga o zi obisnuita.
Haideti sa incepem cu prima zi a fazei intai. Fara indoiala, in seara precedenta ati luat o masa pe cinste, dar eventualele pofte ulterioare au aparut in timp ce dormeati, asa ca nu s-a mai produs nici un dezastru. Astazi, cand va treziti, fluxul dumneavoastra sangvin este relativ curat. Primul dumneavoastra scop este sa-l mentineti astfel. Pentru aceasta, pur si simplu nu veti mai introduce in organism nici un fel de carbohidrati daunatori.
Vom incepe cu o omleta din doua oua, insotita de doua feliute de costita mai slaba, prajite in putin ulei de masline. S-ar putea sa duceti dorul painii prajite sau al chiflei, dar daca reusiti sa nu va ganditi la paine, n-o sa se gandeasca nici stomacul dumneavoastra. Aceasta va fi prima incercare la care va supune noul regim. Poate va va lua cateva zile pentru a va dezvata de obisnuinta matinala de carbohidrati. Dar scopul nostru in faza intai este sa corectam presupusa incapacitate a organismului dumneavoastra de a prelucra corespunzator zaharul si fainoasele - principala cauza a celor mai multe probleme cu greutatea.
Datorita acestei combinatii matinale de proteine (oua si carne) si grasimi bune (ulei si costita slaba), stomacul dumneavoastra va fi plin si ocupat cu digestia. N-o sa va simtiti flamanda nici dupa masa, nici mai tarziu in cursul diminetii. In loc de costita puteti folosi niste legume - sparanghel, broccoli, ciuperci sau ardei - adaugand astfel in combinatie niste fibre vegetale de calitate.
Micul dejun poate fi insotit de cafea sau ceai, cu lapte degresat si inlocuitor de zahar. In unele regimuri de slabire, cafeaua sau ceaiul sunt interzise, fiindca uneori cafeina poate intensifica poftele alimentare. Dar eu cred ca aveti suficiente schimbari de facut ca sa mai renuntati si la cafeaua de dimineata. Un fenomen pe care l-am observat la persoanele supraponderale este ca multe dintre ele sar peste micul dejun - mai ales femeile. Acest lucru nu e neaparat o incercare de a reduce numarul de calorii. Respectivii sustin ca pur si simplu nu au chef sa manance dis-de-dimineata. Problema este ca in cursul diminetii nivelul de zahar din sange scade si senzatia de foame creste, iar la pranz apare o pofta puternica de carbohidrati de calitate indoielnica - exact aceia care mentin kilogramele in plus. In concluzie, nu e bine sa sari peste micul dejun, mai ales daca vrei sa slabesti.
Indiferent daca simtiti sau nu nevoia, pe la ora 10,30 trebuie sa fiti pregatiti pentru o gustare. Fireste, ati avut grija sa luati cu dumneavoastra putina branza mozzarella cu continut redus de grasime. Singurele alimente sarace in grasimi pe care le recomand celor ce tin regim sunt branza si iaurtul, pentru ca ele nu contin carbohidrati daunatori in loc de grasimi.
La ora pranzului, puteti sa mancati o salata - de exemplu, salata verde si rosii amestecate cu pui sau peste la gratar, stropite cu vinegreta din ulei de masline. De asemenea, puteti bea apa sau o bautura racoritoare fara zahar. In alta zi puteti sa optati pentru crevete la gratar cu verdeturi sau o rosie umpluta cu salata de ton. "Salata Nicoise" este o alta varianta excelenta. Toate aceste feluri de mancare pot fi preparate cu usurinta acasa si, gratie noilor tendinte catre o alimentatie sanatoasa, de obicei se gasesc si la restaurante. Nici sa nu va ganditi sa limitati marimea portiilor; ideea de baza a acestui regim este sa mancati bine. Mancarea este una dintre placerile vietii si poate fi foarte satisfacatoare, cu conditia sa alegeti alimentele potrivite. Daca respectati aceasta conditie, puteti sa va delectati din cand in cand si cu unele "placeri interzise".
Bun, acum e dupa-amiaza - primul moment periculos al zilei, din punctul de vedere al dietei. In mod normal, la aceasta ora simtiti nevoia de ceva dulce care sa va remonteze; lucru foarte firesc, avand in vedere scaderea nivelului de zahar din sange si, implicit, a energiei. In asemenea momente, avem tendinta sa alergam spre filtrele de cafea sau spre raionul cu bomboane. Insa dumneavoastra veti manca nuci - sau migdale, de exemplu (simple, nu sarate sau afumate). Nucile contin grasimi bune, sanatoase si va satura. Insa s-ar putea sa exagerati si sa va dati peste cap eforturile de slabire. Eu va recomand doar cincinsprezece bucati de acest fel. Unele persoane mi-au spus ca prefera fisticul, probabil si pentru faptul ca bucatile sunt mai mici si isi pot permite sa manance treizeci. A sparge si a manca treizeci de bucati de fistic este o gustare mai elaborata si, deci, mai satisfacatoare.
Apoi vine momentul sa va ganditi la cina. Tendintele recente in privinta rafinamentelor culinare sunt apropiate de abordarea pe care ne-o propune regimul South Beach: legume proaspete, peste si carne slaba, iata materiile prime ale meniului nostru. Faza intai ne propune varietati cum ar fi somon la gratar cu lamaie, vinete coapte cu salata, pui cu otet balsamic sau chiar antricot londonez marinat si ciuperci umplute cu spanac. Puteti gasi asemenea feluri in meniul unui restaurant bun. Si retineti ca aceasta este faza stricta a regimului! Dupa cum veti vedea in articolul urmator, planurile de meniu pentru faza intai sunt bazate in principal pe pui, peste, carne slaba de vita, multe legume si salate.
Va recomand cu tarie ca dupa cina sa luati un desert. Al doilea interval periculos al zilei este intre cina si momentul in care mergeti la culcare. Atunci vi se pun la incercare toate bunele intentii si fermitatea deciziilor. Fireste, de vina sunt si activitatile obisnuite din fiecare seara - va relaxati cu o carte sau in fata televizorului, in compania unor prieteni sau a familiei, si apare tendinta de a rontai ceva. Daca aveti copii, ca mine, cu siguranta ca bucataria este plina de tentatii. Sau poate ca pur si simplu v-ati obisnuit sa mancati ceva dulce dupa o cina savuroasa.
Oricare ar fi situatia, pentru deserturile din faza intai avem doua strategii fundamentale. Prima, si cea mai simpla, este sa mancati un desert fara zahar pe baza de gelatina. Pentru cei carora le plac fructele, el poate chiar compensa lipsa aromelor de fructe proaspete in primele doua saptamani. Cealalalta propunere foloseste din plin urda dulce, saraca in grasimi. Aceasta poate fi folosita ca baza pentru o serie de deserturi delicioase, acceptate. Reteta pe care v-o propun aminteste de delicatesa italiana numita tiramisu - o combinatie cu branza, ciocolata si cafea. Insa dumneavoastra veti lua o jumatate de cana de urda, veti adauga cateva lingurite de cacao, cateva migdale tocate si un pachetel de inlocuitor de zahar. Combinatia are un gust extraordinar si va garantez ca dupa ce terminati de mancat va veti simti ca dupa un desert "adevarat". Am incercat mai multe variatii pe aceeasi tema - cu esenta de vanilie sau de migdale, cu coaja de lamaie si chiar cu sirop de ciocolata (fara zahar), la cuptor.
Asa arata prima zi din regimul South Beach! Pana cand veti termina ultima imbucatura de urda cu ciocolata, deja veti fi inceput sa va eliberati de poftele care v-au impins in randurile tot mai numerose ale persoanelor supraponderale. Sangele dumneavoastra este altfel decat era cu 24 de ore in urma; este mai sanatos. Petreceti inca o zi in acelasi mod si veti face inca un pas catre scopul dumneavoastra - scaderea in greutate - si catre scopul meu in ce ma priveste - o sanatate mai buna.
Daca toate aceste informatii au reusit sa va convinga si doriti sa urmati regimul de slabit South Beach, data viitoare va vom prezenta planul de meniu zilnic recomandat pentru faza intai a acestui regim.