Nutritionistul Martin Brunnberg raspunde la intrebari esentiale despre nutritie

Oricat de multe ai sti despre nutritie si, in general, despre un regim de viata sanatos, mereu ai sentimentul ca iti scapa ceva esential. Care ar putea fi cea mai buna metoda de slabit, fara a-ti "greva" organismul de vitaminele esentiale si fara a te infometa? Prietena ta cea mai buna a urmat dieta Montignac si arata foarte bine - sa incerci si tu, oare? Sau sa incepi sa tii un regim disociat? Fiecare dintre acestea are particularitatile sale, si sunt multe aspecte de care trebuie sa tii cont. Nutritionistul Martin Brunnberg clarifica, pentru Eva.ro, o serie de probleme referitoare la nutritie si regimurile de slabit.



De cate ori nu ne-am propus sa tinem dieta! Si, probabil, tot de atatea ori ne-am razgandit si am abandonat, pentru ca nu mai puteam face fata senzatiei de foame care ne chinuia in cea mai mare parte a timpului. Exista o solutie, insa, asa cum ne spune Martin Brunnberg, este si cel mai dificil de pus in practica: "Mananca putin, dar fara sa iti fie foame. Poti sa mananci chiar mai mult de cinci mese pe zi, in cazul dependentilor de zahar. De asemenea, pudra de proteine este cea mai buna solutie in acest caz. Deci, trebuie sa fii la limita intre a-ti fi foame si a manca pe cat de putin posibil. Pentru ca, daca simti ca iti este foame si nu mananci, oare ce se intampla? Foamea dispare, nu? Da, insa problema este ca metabolismul incetineste si pot aparea dezechilibre grave in organism", explica nutritionistul.

Dar, in ipoteza in care dieta pe care am urmat-o a dat rezultatele scontate si am slabit, ce putem face pentru a ne mentine silueta? In primul rand, este o problema de perceptie. "Cred ca ar trebui sa reconsideram aceasta problema a nutritiei, pentru ca multi oameni asociaza dieta cu senzatia de foame si sunt infometati 90 la suta din timpul in care tin regim. Ei se mai gandesc, pe de alta parte, ca o data pe zi pot manca oricat de mult, din moment ce in restul zilei se infometeaza constient", spune Brunnberg, si ne atrage atentia asupra consecintelor directe care decurg de aici. "Ati observat ca in felul acesta incepeti sa mancati mai mult si se intampla sa va treziti in timpul noptii din cauza ca va este foame?". Prin urmare, ar trebui sa ne schimbam obiceiurile alimentare - nu numai ce si cat, dar si cand mancam.



La aceasta intrebare, raspunsul lui Martin Brunnberg este negativ. "Nu cred ca este o dieta buna. Dar cele mai ciudate diete functioneaza, depinde cum le urmezi. Un exemplu de dieta ar fi urmatorul: timp de 12 saptamani mananci numai paine alba, lapte si unt gras, pe saturate, si cu siguranta vei slabi. Pentru o anumita persoana aceasta dieta merge, pentru alta nu. Nu cred ca este modul ideal de a pierde din greutate. Cel mai bine este sa mananci cat mai putin posibil".

De asemenea, trebuie sa te asiguri ca ii furnizezi organismului necesarul zilnic de proteine, pentru ca sunt cele mai satioase, iti protejeaza muschii (deoarece, atunci cand pierzi din greutate, pierzi si din masa musculara, iar metabolismul incetineste). Totodata, proteinele contribuie si la mentinerea temperaturii optime a corpului.



S-au scris foarte multe articole si studii pe tema aceasta, iar eficienta dietei Motignac ramane inca un subiect de controversa. Martin Brunnberg ne spune care este parerea sa: "Aceasta dieta poate da rezultate excelente uneori, iar alteori se dovedeste complet inutila. Problema este ca Montignac nu a inteles anumite lucruri si a simplificat in mod excesiv. I-am citit cartile si pot spune ca nu cunoaste prea bine subiectele despre care vorbeste. Interesant este ca include in dieta sa alimente sanatoase, insa ar putea sa se documenteze mai mult. Problema cu toate aceste diete obisnuite este ca sunt foarte simple, astfel incat daca le folosesti, nu trebui sa gandesti prea mult. Toate teoriile despre care vorbesc eu te imping sa gandesti, sa inveti... Dar oamenii nu vor sa invete. Ei vor ca totul sa fie simplu - si asta e imposibil", a subliniat Brunnberg.

Exista riscul ca aceste diete sa ne schimbe metabolismul? Nu este cazul, ne spune nutritionistul, care subliniaza faptul ca riscurile cele mai mari ni le asumam daca tinem diete care ne impun sa mancam o singura masa pe zi.



Nu exista o "reteta" care sa functioneze indiferent de situatie. "Depinde ce intelegi prin dieta vegetariana. Daca mananci mancare pregatita in casa, mazare si linte, atunci probabil ca este o alternativa buna, cu toate ca un asemenea regim este foarte scazut in proteine. Pe de alta parte, unele feluri de mancare vegetariana sunt foarte grase, iar in cazul acesta dieta vegetariana nu este nici pe departe o solutie fericita", considera Martin Brunnberg.



De multe ori, mancam nu pentru ca ne este foame, ci pur si simplu ca urmare a faptului ca suntem agitate si simtim nevoia sa rontaim ceva. Azi o ciocolata, maine cateva napolitane, poimaine biscuiti... iar peste o luna, constatam ca nu mai putem imbraca blugii. In privinta acestui obicei, Brunnberg este cat se poate de transant. "Micul dejun este obligatoriu. Unii oameni isi iau micul dejun in masina, autobuz, sau la serviciu. Acest lucru nu este normal. Trebuie sa stai jos si sa mananci linistit, pentru a-i transmite creierului tau informatia ca mananci. Numai atunci alimentele vor fi bine digerate, iar vitaminele si mineralele, asimilate optim de organism".



"Nu stiu ce tipuri de pilule de slabit exista in Romania, dar daca acestea dau rezultate, inseamna ca sunt periculoase. Pe de alta parte, exista unele plante, cum ar fi ceaiul verde, care sunt aproape inofensive. Acesta este recomandabil mai ales pentru femei, deoarece previne osteoporoza, cancerul uterin si cel mamar", mai spune Martin Brunnberg.