"As face sport, dar nu pot pentru ca...". Nu cumva iti suna cunoscut acest inceput de fraza? Adevarul este ca, oricat de paradoxal ar putea parea, asa se intampla de cele mai multe ori. Ne propunem (mai ales la inceputul anului, cand e perioada "marilor planuri si proiecte"), pline de avant si animate de cele mai bune intentii, sa nu ne mai abatem de la programul de intretinere fizica, pentru a ne asigura ca vara ne va gasi in deplina forma.
... Dar nu pentru multa vreme, intrucat "ne amintim" imediat de o scuza - perfect valabila, gandim noi, si despre care consideram ca reprezinta o bariera de nedepasit. Oare intr-adevar asa stau lucrurile?
Probabil ca, in context, detine recordul (neomologat) la categoria "cea mai frecventa scuza", dar cu putina creativitate si, evident, planificare, lipsa timpului nu va mai constitui o problema de nedepasit. Majoritatea oamenilor au mai mult timp decat cred, si totul este numai o chestiune de organizare.
Spre exemplu, nu porni din start cu ideea ca este obligatoriu sa exersezi cate o jumatate de ora zilnic (acest lucru iti poate reteza elanul, pentru ca te gandesti ca nu poti aloca atat timp), ci numai zece minute pentru inceput. Diferenta se va face simtita in scurta vreme si vei mari intervalul aproape fara sa-ti dai seama.
Aceasta este o prejudecata. Niciodata nu poti fi prea in varsta pentru a fi activ din punct de vedere fizic, dupa cum niciodata nu este prea tarziu sa incepi. Sigur ca, in prima faza, ritmul de lucru va fi unul moderat (spre exemplu, o plimbare zilnica), insa acest lucru va avea un efect extrem de benefic asupra organismului, prevenind hipertensiunea arteriala si afectiunile sistemului osos. Dupa o vreme, poti intensifica ritmul de lucru, dar fara a exagera si se recomanda ca fiecare sedinta de antrenament sa se incheie cu doua-trei exercitii de stretching.
Poate ca oboseala este cauzata chiar de lipsa activitatii fizice. S-a constatat ca miscarea constituie o cale sigura catre mai multa energie, iar oboseala este de multe ori mai degraba de ordin mental decat fizic. Asemeni situatiilor precedente, este obligatoriu sa incepi lent, si nu uita ca oricat de putin ai exersa, tot inseamna mai mult decat nimic. Cel mai bine este sa exersezi dimineata, pentru ca in felul acesta vei avea energie pe durata intregii zile.
Argumentul acesta este valid numai in situatia in care medicul ti-a interzis in mod categoric exercitiu fizic. De cele mai multe ori, sportul ne ajuta sa facem mai bine fata problemelor de sanatate, pentru ca sporeste imunitatea organismului si ne confera mai multa energie.
De exemplu, daca suferi de artrita, sportul va contribui la mentinerea mobilitatii articulatiilor (in special gimnastica in apa); daca suferi de diabet, exercitiul te poate ajuta sa mentii nivelul constant si echilibrat al glucozei din sange. Dar daca suferi de vreo afectiune cronica, este obligatoriu sa consulti in prealabil un specialist, care iti va spune ce exercitii trebuie sa faci pentru a nu te expune vreunui risc.
Pur si simplu... nu este o scuza. De acord, poate ca nu esti in masura sa alergi doi kilometri, dar o plimbare (pe acelasi traseu de doi kilometri) cu siguranta vei putea face. Foarte curand, te vei mira de ritmul rapid in care ai progresat.
Cred ca aceasta este cea mai "periculoasa" scuza pe care ai putea-o gasi. Chiar daca esti una dintre acele norocoase persoane al caror metabolism este extrem de intens si le ajuta sa se mentina in forma fara a face sport, acest lucru nu va dura la infinit. Iar celulita si vergeturile chiar nu pot fi tinute sub control decat prin miscare.
Nu-ti mai gasi scuze pentru a nu face sport!
De Greta Harja