Exista foarte putine domenii in care toata lumea este super-specializata si unul dintre ele este cel al dietelor de slabit. Informatia aparuta in media pe aceasta tema este uriasa, insa calitatea acesteia nu este intotdeauna verificata stiintific si incepem sa o luam de buna si chiar sa o transmitem. Iata cateva dintre cele mai raspandite mituri legate de diete.
1.
Colesterolul este o substanta grasa, produsa in principal de ficat. Un nivel sanatos de colesterol in sange este absolut necesar pentru producerea de hormoni si pentru buna functionare a metabolismului celular. Exista colesterol bun - HDL si colesterol rau - LDL.
2.
Acest lucru poate fi adevarat doar pe perioada scurta de timp si poate avea un impact negativ in ceea ce priveste nivelul colesterolului si starea de sanatate, in general. In plus, pe langa grasime, in dietele stricte se pierde si masa musculara. Asadar, trebuie aleasa o dieta echilibrata, de lunga durata si prin care se pot pierde kilogramele in plus usor si sanatos.
3.
Multe diete recomanda sa nu se manance nimic seara, dupa o anumita ora, in ideea ca organismul va stoca mai multa grasime datorita lipsei de activitate fizica de la acea ora. Un studiu recent efectuat la Centrul de Nutritie din Cambridge infirma aceasta teorie. Pacientii studiului au fost monitorizati intr-un calorimetru (aparat ce masoara caloriile consumate dar si pe cele stocate) si hraniti mai intai cu un pranz copios si o cina usoara si apoi cu un pranz usor, urmat de o cina copioasa. Rezultatele studiului au dus la concluzia ca in perioada in care pacientii au consumat mai multe alimente seara, organismul acestora nu a stocat mai multe grasimi.
Important este aportul caloric total primit in 24 de ore. Este foarte adevarat ca persoanele care sar peste mesele si gustarile din timpul zilei, au tendinta de a manca in cantitati mai mari seara si deci sunt mult mai expuse la obezitate fata de persoanele care mananca regulat de-a lungul zilei. Acest lucru se explica prin faptul ca alimentatia echilibrata si regulata temporar ne ajuta sa controlam apetitul si cantitatea de alimente consumata.
4.
Credem sau nu, procesul de crestere ponderala, de ingrasare, este un proces lent. Sunt necesare 8000 de kcal suplimentare necesarului zilnic pentru a lua in greutate un kg de grasime. Daca ne cantarim si avem 2 kilograme in plus dupa o masa in oras, nu disperati, se datoreaza excesului de fluide. Aceste kilograme vor disparea in urmatoarele ore, daca nu se continua consumul de alimente in aceeasi perioada.
Foarte multe persoane se simt vinovate si cred ca si-au stricat dieta daca au consumat un aliment bogat caloric. Dar haideti sa nu mai credem tot ce ni se spune si sa gandim logic: cum poate un sfert de ciocolata (25 g) sa determine o crestere de 1 sau 2 kg? Trebuie doar avut grija ca aceste alimente puternic calorice sa fie echilibrate de o dieta sanatoasa si o activitate fizica regulata.
5.
Cand oamenii renunta la fumat, unii dintre ei se ingrasa, altii slabesc si altii isi mentin greutatea constanta. Un lucru este cert: e mai sanatos sa fii un obez nefumator decat sa fii o persoana normo-ponderala care nu renunta la nicotina avand drept scuza ingrasarea. Este adevarat ca unele persoane care renunta la fumat, pentru confort, au tendinta sa inlocuiasca tigarile cu alimente. Guma de mestecat sau legumele sarace in calorii pot fi de mare ajutor in aceasta perioada spre deosebire de biscuiti sau alte alimente goale de nutrienti si pline de calorii.
6.
De fapt, ele sunt niste fructe sarace in grasimi. O banana de marime medie contine 95 kcal si doar un gram de grasime. In plus, ele contin potasiu, sunt deja ambalate si sunt deci o gustare sanatoasa, curata si la indemana.
Iata doar cateva exemple de informatii care ne pot determina sa renuntam la consumul unor alimente care ne fac placere si sunt utile sanatatii noastre. De aceea cel mai bine este sa consultam un specialist in domeniu si sa ne bucuram de tot ce-i sanatos si delicios chiar si in timpul unei diete in urma careia dorim sa scapam de cele cateva kilograme in plus.