Micul dejun este esential in mentinerea greutatii corporale

Rezultatele unui studiu recent care au fost prezentate in cadrul Conferintei despre Biologia Experimentala din SUA indica faptul ca micul dejun luat in fiecare dimineata este cel mai important lucru in cazul in care iti doresti sa slabesti. De asemenea, aceasta idee se aplica tuturor celor care doresc sa aiba o dieta echilibrata si un mod de viata sanatos.
Avantajul de a nu sari peste micul dejun

Studiul in cauza s-a axat pe analiza obiceiurilor alimentare de dimineata a peste 19 000 de americani, cu varsta peste 12 ani. Investigatia face parte dintr-un mega-studiu denumit NHANES III, care a fost unul dintre cele mai importante studii in materie de dieta realizat in SUA. Rezultatele au scos in evidenta cateva avantaje de care s-au bucurat persoanele care si-au luat cu strictete micul dejun in fiecare dimineata, in comparatie cu acelea care au sarit peste acest moment al diminetii.
  • expertii au notat faptul ca micul dejun joaca un rol esential in mentinerea greutatii corporale normale;
  • persoanele care "sar" peste micul dejun au tendinta de a se ingrasa, mai degraba decat a scapa de kilogramele nedorite deoarece vor fi mai tentate de a consuma alimente bogate in grasimi pe parcursul unei zile, in special la cina;
  • micul dejun nu ajuta numai la cresterea aportului zilnic de fibre dietetice (in general, alimentele bogate in fibre sunt sarace in grasimi, iar introducerea fibrelor dietetice determina o scadere a energiei), ci asigura nutrienti protectori, precum vitaminele si mineralele;
  • consumul de cereale bogate in fibre dietetice in fiecare dimineata la micul dejun are un efect pozitiv asupra mentinerii indicelui de masa corporala (IMC) scazut.
    Persoanele care consuma cereale la micul dejun au un IMC de 25,5 iar cele care prefera ouale si sunca au un IMC de 26,7 (un IMC mai mare de 25 este un indicator pentru supraponderalitate si obezitate).


Copiii si adolescentii

Un alt studiu prezentat tot in cadrul aceleasi conferinte a aratat beneficiile pe care le aduce obiceiul de a lua micul dejun asupra copiilor si adolescentilor. Inca o data, rezultatele au evidentiat efectele pozitive de a lua micul dejun (copiii care au luat micul dejun isi mentin mai usor greutatea corporala in comparatie cu ceilalti).


De ce "sar" unele persoane peste micul dejun?

Se pare ca exista diverse motive pentru care unele persoane prefera "sa sara" peste micul dejun. Rezultatele studiului de fata au aratat ca peste 25% dintre americani "sar" peste micul dejun, ca regula de baza.
Printre motivele descoperite se numara: lipsa de timp, o organizare proasta a planului de dieta si, bineinteles, parerea gresita ca a elimina micul dejun te ajuta sa slabesti.


Efortul merita...

S-ar putea sa iti ia ceva timp sa te poti organiza si mobiliza pentru ca in fiecare dimineata sa iei micul dejun, insa merita tot efortul pentru sanatatea ta. Iata cateva sugestii care te vor ajuta sa te transformi intr-un "consumator de mic dejun regulat":
  • planifica ceea ce vei consuma la micul dejun si fa-ti o lista pentru cumparaturi cu aceste alimente;
  • seteaza alarma ceasului sa sune cu 15 minute mai devreme pentru a avea timp sa mananci;
  • daca ti se pare imposibil sa mananci imediat dupa trezire, fa-ti un pachet pentru serviciu sau scoala pe care sa-l consumi imediat dupa ce ajungi acolo;


Sfaturi pentru un mic dejun sanatos

Un mic dejun echilibrat, sarac in grasimi si cu un continut ridicat de fibre trebuie sa contina urmatoarele alimente:
  • un fruct proaspat sau un pahar cu suc natural (sfat: cumpara un fruct care nu trebuie preparat si care sa fie usor de transportat cu tine la serviciu/scoala - banana, portocala, mar, etc);
  • cereale cu un continut ridicat de fibre (sfat: fulgii de ovaz instant sunt usor de transportat si preparat, daca ai putina apa calda la dispozitie);
  • lapte degresat sau iaurt cu un continut ridicat de proteine si calciu, insa sarac in grasimi (sfat: cumpara lapte degresat si depoziteaza-l in frigiderul de la serviciu);
  • paine integrala prajita si unsa cu margarina sau gem;
  • ou fiert - are un continut ridicat de proteine si fier (ouale tari, fierte mai multe minute, sunt usor de transportat la munca sau scoala).
    SA Heart Foundation le recomanda si persoanelor cu colesterol mare cate 3-4 oua pe saptamana.