Fibrele sunt compusi care se gasesc in alimente si au un rol esential in mentinerea sanatatii organismului. Fibrele sunt carbohidrati complecsi si se intalnesc numai in produsele vegetariene, cum sunt cerealele integrale, fructele, legumele, nucile, plantele cu boabe (fasole, mazare) si semintele. Produsele de origine animala - carnea, branza si ouale - nu contin fibre.
Fibrele au un aport caloric redus in dieta zilnica intrucat nu sunt dizolvate de enzimele digestive. Acestea sunt clasificate in functie de reactia lor in contact cu apa. Astfel, sunt fibre insolubile, care se gasesc in invelisul grauntelor de cereale, sunt dure si nu se dizolva in apa, ci se imbiba, marindu-si volumul, si fibre solubile, mai putin voluminoase, care se dizolva in apa. Fibrele solubile se afla in fructele si legumele moi. Acestea formeaza cu apa in care se dizolva o substanta gelatinoasa, care ajuta la transportul si eliminarea din organism a substantelor toxice.
Atat fibrele solubile, cat si cele insolubile, sunt importante pentru prevenirea cancerului de intestin. Rolul lor este de a grabi tranzitul digestiv si, ca urmare, compusii din alimente care nu sunt necesari organismului sunt eliminati rapid.
Fibrele solubile ajuta la scaderea nivelului colesterolului din sange, reducand astfel riscul de aparitie a infarctului. De asemenea, fibrele contribuie la scaderea riscului aparitiei unor afectiuni precum diabetul si boli ale sistemului digestiv. Fibrele sunt esentiale in conturarea unei diete pentru pierderea greutatii, deoarece creeaza senzatia de satietate si, cum nu se digera, nu suplimenteaza aportul de calorii pentru organism.
Potrivit recomandarilor unor nutritionisti din strainatate, o persoana adulta ar trebui sa consume cel putin cate 20 de grame de fibre zilnic. Pentru aceasta, se recomanda cat mai multe fructe, legume, cereale integrale, nuci, seminte si plante cu boabe. Pentru copii, este indicat ca in meniul zilnic sa se gaseasca cel putin 12 grame de fibre.