Un sandviș va fi gata în doar câteva minute și nu trebuie să ai deloc talent la gătit pentru a obține un gust senzațional. Dincolo de aromă, însă, contează și numărul de calorii. Dacă te-ai obișnuit să pui des unt sau margarină la sandvișuri, să știi că adaugi multe calorii, precum și grăsimi saturate, hidrogenate sau trans. Trebuie să folosești alternative pentru aceste două opțiuni pentru a diminua totalul de calorii fără să pierzi deloc la capitolul gust.
Poți avea un sandviș la fel de consistent și dacă apelezi la opțiuni alternative. În plus, nu ți se va mai părea că gustul sandvișurilor este asemănător pentru că poți varia tot timpul baza de la care pornești, în funcție de restul de ingrediente pe care ai de gând să le adaugi.
Nu cumpăra diferite paste preparate pentru sandvișuri pentru că foarte des conțin coloranți, conservanți sau grăsimi nocive.
Iată ce poți utiliza pentru a uita de unt și margarină:
1. Humus
Credeai că îl poți mânca numai cu legume crude? În niciun caz. Humusul este un ingredient versatil, care poate fi inclus într-o varietate de rețete, inclusiv în cadrul unui sandviș. Preparat din năut, semințe de susan și ulei de măsline, humusul este o sursă excelentă de proteine și grăsimi sănătoase. Va da o aromă deosebită sandvișului pe care îl pregătești, reducând inflamațiile și prevenind acumularea țesutului adipos. Te va ajuta să ții sub control apetitul timp de câteva ore și să eviți tentațiile hipercalorice din jurul tău.
Poți începe cu un strat de humus, continuând cu felii de castravete, roșie, ardei gras și frunze crocante de salată.
2. Piure de avocado
Îți dorești o textură cremoasă pe care o poți completa cu diferite condimente sau ierburi aromatice? Cumpără un avocado copt și ai rezolvat problema fără să-ți periclitezi sănătatea sau silueta. Avocado se potrivește atât la variante dulci, cât și la sandvișuri cu ingrediente sărate, acre sau picante. Întinde piureul verde și ia o doză de grăsimi care îți protejează inima, reglează tensiunea arterială și previn rotunjimile inestetice. Nu vei mai avea probleme nici cu poftele alimentare pentru că grăsimile nesaturate din componența avocado vor reduce pofta de mâncare.
3. Cremă de brânză de capră
Consistentă și cu un gust special, crema de brânză de capră este foarte sănătoasă pentru sandvișuri. Conține calciu, un mineral esențial pentru fortificarea organismului și prevenirea stării de oboseală.
Un astfel de sandviș este util mai ales după-amiaza, când poți fi tentat de băuturi care conțin zahăr, gogoși, covrigi sau diferite prăjituri. Întinde brânza cremă pe felii de pâine din făină integrală, continuă cu frunze de spanac, friptură slabă de curcan și finalizează cu morcov ras.
4. Piure de banane
Vrei neapărat un sandviș dulce și te duce gândul la Nutella? Evită tentația și folosește piureul de banane, care va reduce pofta de dulce fără să ai impresia că îți impui restricții. Completează sandvișul dulce cu felii de kiwi, papaya și câteva afine și nu vei regreta că ai renunțat la Nutella sau la prăjituri.
5. Unt de arahide sau de migdale
Crocant și cu o savoarea inconfundabilă, untul de arahide va reduce rapid poftele alimentare și este suficient de consistent pentru a-ți da energie cel puțin 3-4 ore. Pentru o variantă dulce poți folosi puțină miere, felii de mango și pepene galben, iar dacă preferi ceva mai sărat poți adăuga brânză Halloumi și parmezan ras.
Poți înlocui din când în când untul de arahide cu unt de migdale și vei varia gustul fără să pierzi beneficiile pentru siluetă.