In societatea contemporana, caracterizata de tot mai multe elemente de presiune, termene-limita si provocari din ce in ce mai serioase, multi oameni au tendinta sa combata stresul (sau cel putin, sa aiba pretentia ca fac acest lucru) refugiindu-se in mancare - si, in cazul femeilor, de cele mai multe ori este vorba despre dulciuri si produse fainoase, care au rolul de a ridica vertiginos nivelul glicemiei din sange.
Pe termen lung insa, acest lucru ar putea avea consecinte dintre cele mai neplacute pentru silueta si metabolism. De fapt, daca stai sa reflectezi o clipa la acest lucru, iti vei da seama ca nu este o solutie prea fericita nici pe termen scurt.
Aceasta pentru ca, dupa ce efectul sau (mai mult sau mai putin impus prin autosugestie) va trece, te vei simti cel putin la fel de rau din punct de vedere nervos, dar pestre aceasta se va adauga si sentimentul de vinovatie la gandul aportului generos de calorii...
Schimbarile bruste, violente, nu sunt recomandate decat cel mult atunci cand este vorba despre renuntarea la fumat. In cazul de fata insa, exista posibilitatea sa se intample exact opusul, respectiv o scadere brusca a glicemiei. In prima faza, inlocuieste ciocolata si fursecurile cu fructe confiate - le poti tine la indemana pe birou, iti asigura necesarul de zahar si nu sunt atat de nocive. In timp, le vei putea inlocui cu salate si fructe proaspete.
Nu cadea in capcana de a reduce in mod drastic aportul de hrana zilnic, din considerentul ca oricum ai "rontait" peste zi. Inconstient, vei manca la fel de mult, pentru ca fiindu-ti foame, vei ajunge sa rontai mai mult intre mese.
Atunci cand simti nevoia intempestiva si imperioasa de a manca, zaboveste un minut si analizeaza ceea ce simti. Stresul are o serie de simptome usor de recunoscut, de regula: transpiratie rece, accelerarea pulsului, senzatie de sufocare, nerabdare, agitatie. Daca ai servit masa nu cu multa vreme in urma - si deci, rezonabil vorbind, nu ar mai trebui sa-ti fie foame - incearca sa bei un ceai calmant sau, cel mult, sa mananci un fruct.
Cand ai o clipa de ragaz, reflecteaza la situatiile cand simti nevoia sa mananci. De multe ori, se instaleaza un fel de tipologie: de exemplu, ori de cate ori te indispui din cauza unei probleme survenite la serviciu, ai tendinta sa rontai ceva? In majoritatea cazurilor, este vorba despre o exagerare a gravitatii situatiei. Daca intelegi care sunt factorii care te determina sa mananci mai mult decat ar fi cazul, ai facut un prim pas catre solutionarea acestei probleme.
Nu este cazul sa intri in panica daca observi ca te confrunti cu aceasta neplacere. Situatia nu va degenera decat in cazuri extreme, dar drumul este lung pana acolo. Pana cand vei reusi sa eviti "capcana frigiderului", tine-ti mereu la indemana fructe, salate, produse lactate degresate si ceaiuri. In felul acesta, nu-ti vei pune silueta in pericol pana cand vei depasi momentul...