Dulciurile de Craciun, o problema pentru dieta?

Ciocolata, prajituri, bauturi dulci si alte dulciuri ne sunt la indemana tot timpul si de aceea consumarea lor cu moderatie devine din ce in ce mai problematica. In acesta perioada mai mult decat oricand...

Ciocolata, prajituri, bauturi dulci si alte dulciuri ne sunt la indemana tot timpul si de aceea consumarea lor cu moderatie devine din ce in ce mai problematica. In acesta perioada mai mult decat oricand, ne este foarte greu sa ne abtinem sa nu "ciugulim" ceva dulce.

Este foarte adevarat ca excluderea completa a zaharurilor din dieta nu e cea mai sanatoasa si mai comoda metoda de a te mentine suplu, insa trebuie tinut cont si de faptul ca aportul caloric adus de dulciuri se depune rapid sub forma de rezerve si astfel controlul greutatii devine dificil.

De aceea este recomandat ca acest aport caloric sa fie adus de alimente bogate in nutrienti, substante fitochimice, fibre si vitamine vitale unei bune stari de sanatate. Tot adevarat este si faptul ca teoretic se sugereaza o cantitate limitata de dulciuri in dieta cotidiana, lucru destul de confuz de altfel.

Practic nutritionistii recomanda ca zaharidele sa nu depaseasca 10% din aportul caloric zilnic, insa in aceasta ratie nu intra glucidele provenite din lapte sau fructe, ci doar glucidele adaugate din zahar, miere sau fructoza. De asemenea cantitatea de zahar adaugat variaza de la o persoana la alta in functie de necesarul caloric al fiecarui individ.

Adultii sedentari si cei care incearca sa piarda excesul ponderal trebuie sa-si limiteze cantitatea de zahar adaugat la 40-45 grame pe zi, ceea ce ar corespunde la un aport energetic de 160-180 Kcal/zi. Fructele proaspete dar si cele uscate sunt bineinteles cea mai sanatoasa si mai la indemana sursa de zahar, insa exista totusi si o minima permisivitate la un alt fel de dulce care sa fie consumat fara vinovatie. Iata cateva retete dulci usor de preparat de care te poti bucura de Craciun:

Fursecuri din ovaz � 18 fursecuri

70 ml de ulei de masline presat la rece;
100 g de zahar brun;
300 g de germeni de ovaz instant;
10 g zahar vanilat;
2 g de bicarbonat de sodiu;
2 g de scortisoara.

Se incalzeste cuptorul la 150� C si se unge o tava cu ulei de masline. Se amesteca uleiul, zaharul brun si vanilia, apoi se adauga germenii de ovaz, bicarbonatul si scartisoara. Se omogenizeaza bine aceasta compozitie si apoi se portioneaza sub forma de fursecuri si se coc timp de 20-25 de minute pana cand marginile devin maro deschis. Se lasa sa se raceasca in aceiasi tava. Se pastreaza intr-un recipient precazut cu un capac pentru ca fursecurile sa-si mentina prospetimea.


Crema de banane cu fructe - 4 portii

1 albus de ou;
1 banana mare coapta maruntita;
1 lingura de zeama de lamaie;
1 lingurita de zahar pudra;
300 g de fructe proaspete (piersici, pere, ananas, kiwi).

Se bate albusul spuma, se adauga banana maruntita, zeama de lamaie si zaharul pudra. Aceasta compozitie se mixeaza bine pana cand devine ca o crema. In cupe individuale se aseaza fructele si deasupra se toarna crema. Se serveste rece.


Iaurt cu fructe si nuci � 6 portii

500 g de felii de fructe din compot: pere si piersici;
500 g de iaurt degresat;
50 g de nuci macinate;
50 g de stafide;

Fructele din compot se asaza in 6 cupe de desert. Iaurtul se amesteca impreuna cu stafidele si nucile si se toarna peste fructe. Se serveste imediat.


Prajitura de orez cu fructe

75 g de alune macinate;
75 g de stafide;
75 g de mere uscate;
75 g de smochine;
75 g de curmale;
doua linguri de suc de portocale;
250 g de cereale de orez expandat.

Se amesteca alunele, stafidele, merele, smochinele si curmalele pana se formeaza o pasta. Se adauga apoi sucul de portocale si se amesteca bine. Se portioneaza compozitia sub forma de bile si se "imbraca" in cereale expandate de orez.