Cu ajutorul câtorva reguli simple de alimentaţie vei reuşi să reduci numărul caloriilor şi a grăsimilor, însă fără să afectezi gustul mâncărurilor pe care le consumi. Iată strategiile recomandate de celebrul Dr. Oz pentru a avea o dietă echilibrată şi a slăbi sănătos.
Regula numărul 1: Un mic dejun bogat în proteine
Potrivit specialistului este important să optezi pentru un mic dejun care să conţine proteine. Acestea au nevoie de o perioadă mai lungă pentru a fi digerate, lucru care menţine o senzaţie de saţietate mai lungă. Încearcă să introduci 20 de grame de proteine la micul dejun, dar să ai şi o cantitate mare de fibre şi cât mai puţine grăsimi.
Idei bune pentru un mic dejun echilibrat sunt:
- iaurtul grecesc degresat cu scorţişoară, măr, migdale şi cereale integrale
- omletă din albuş pe pâine prăjită şi ornată cu felii de roşii alături de un bol mic cu zmeură/căpşuni/afine
- terciul de ovăz cu lapte degresat sau vegetal cu topping de migdale, scorţişoară, fructe de pădure şi dovleac copt alături de două albuşuri fierte tari.
Regula numărul 2: Măreşte porţiile la prânz şi cină
Măreşte porţiile pe care le consumi la prânz şi cină, însă doar ca să adaugi mai mult legume. În loc să consumi porţii exagerat de mici care nu te satură suficient este de preferat să mănânci puţin mai multe, adăugând legume săţioase.
Idei bune pentru prânz şi cină sunt:
- sadvişuri sau taco cu carne de vită, ciuperci, ceapă, salată verde, ardei, roşii
- piept de pui la grătar cu garnitură de legume la cuptor şi o salată de crudităţi
- pastă de năut (humus) cu o salată taboule (pătrunjel, grâu bulgur, mentă verde, roşii, ceapă, ulei, lămâie, sare).
Regula numărul 3: Alege gustările sănătoase
Atât vreme cât alegi gustările potrivite poţi să le incluzi în meniul tău. Optează pentru alimente bogate în fibre şi proteine care te ajută să-ţi controlezi mai uşor senzaţia de foame.
Idei pentru gustări de 100 de calorii:
- "cartofi prăjiţi" din dovleac (taie dovleacul precum cartofii pai, stropeşte cu puţin ulei şi sare, după care lasă-i la cuptor 10 minute)
- pizza în ciupercă (pune într-o ciupercă puţină mozzarella, roşii din conservă şi busuioc, după care lasă la cuptor 10 minute)
- căpşuni cu brânză ricotta şi puţină ciocolată neagră.
Regula numărul 4: Întinge în sos, nu-l pune peste mâncare
Dacă ai comandat la restaurant un sos mai gras este de preferat să întingi alimentele în el. Astfel vei reuşi să controlezi cantitatea pe care o consumi. În schimbi dacă-l pui peste salată sau mâncare îl vei consuma pe tot. Astfel mai tai din calorii. Touşi este de preferat ca să ceri de regulă doar un dressing simplu din puţin ulei de măsline şi oţet balsamic sau o salsa pentru salata de verdeţuri/crudităţi.
Regula numărul 5: Începe prânzul cu o supă simplă
Dacă vrei să mănânci puţin la felul doi este bine să începi masa cu o supă de legume sau de pui foarte simplu preparată. Astfel, tentaţia de a consuma alimente nesănătoase va fi mai mică şi vei putea controla mult mai bine cantitatea de mâncare pe care o consumi.