Peste, legume si ceai verde? Inseamna ca este ora mesei in Japonia. Dieta japoneza este una dintre cele mai sanatoase din lume, iar poporul japonez este unul dintre cele mai longevive popoare de pe planeta. Cel putin pana acum. Si asta pentru ca schimbarile globale in materie de alimentatie ii afecteaza si pe ei. Cu toate acestea restul lumii are multe lectii de invatat de la bucataria japoneza.
Pentru lumea occidentala dieta japoneza nu este simplu de urmat insa principiile ei ar trebui luate in consideratie si iata cateva dintre regulile dupa care isi alcatuiesc dieta niponii:
Japonezii consuma cantitati mici de alimente la fiecare masa spre deosebire de semenii lor europeni si mai ales nord-americani;
Japonezii gatesc foarte usor, fara grasimi, sosuri grase si cu multe supe (celebra dashi);
Japonezii mananca orez in loc de paine; orezul brun este mai sanatos decat paine alba, plina de glucide;
Japonezii mananca bine de dimineata - micul-dejun japonez este o masa complexa asemanatoare cinei: supa, peste, orez, etc.;
Japonezii consuma rar dulciuri - si chiar si atunci in cantitati foarte mici;
Japonezii, in special femeile japoneze, nu urmeaza diete drastice de slabire.
Japonezii fac multa miscare - desi sunt o forta in domeniul constructiei de masini, japonezii merg foarte mult pe jos sau cu bicicleta, in cea mai mare parte a zilei. De asemenea, majoritatea cladirilor japoneze nu sunt foarte inalte si nu au lift, iar urcatul scarilor este o forma foarte eficienta de exercitiu fizic;
Japonezii mananca mult peste, legume, orez, soia, ceai si fructe iar fiecare din aceste alimente, furnizeaza cantitatea si diversitatea de nutrienti necesara mentinerii sanatatii;
Japonezii tin la componenta estetica specifica mesei si folosesc o mare diversitate de vase de dimensiuni mici pentru diferite alimente.
Dupa cum se vede principiile alimentatiei japoneze nu sunt foarte greu de urmat si astfel le putem adopta pentru a fi mai sanatosi si pentru a ne mentine in forma.