Persoanele supraponderale sau obeze trebuie neapărat să-și modifice meniul pentru a preveni efectele negative asupra articulațiilor. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că articulațiile se uzează mult mai rapid din cauza greutății excesive, iar pacienții diagnosticați cu gonartroză trebuie să ia măsuri cât mai curând pentru constituirea unui meniu zilnic util.
Care este legătura dintre kilogramele în plus și riscul de gonartroză?
Cercetătorii australieni au investigat conexiunea dintre kilogramele în exces și artroza manifestată la nivelul genunchiului (gonartroza), concluzionând că persoanele cu o greutate normală pot suferi de această afecțiune la o vârstă înaintată, în timp ce pacienții tineri, fără probleme grave de sănătate, dar obezi prezintă o deteriorare accentuată a cartilajului.
Astfel, obezitatea este asociată cu uzarea rapidă a articulațiilor genunchiului și durerile accentuate. În plus, pacienții care au deja gonartroză și sunt supraponderali sau obezi sunt sfătuiți să adopte un meniu special pentru revenirea la o greutate normală.
Ce alimente conține dieta pentru gonartroză?
Potrivit www.medi.de, crearea unui plan de alimentație special pentru gonartroză presupune selectarea preparatelor care asigură combinația necesară de vitamine și minerale pentru articulații sănătoase. De asemenea, polifenolii din uleiul de măsline protejează articulațiile de stresul oxidativ și au un efect antiinflamator rapid.
Iată ce alimente sunt compatibile cu această dietă și ce trebuie să eviți:
1. Băuturi
- utile: apă, ceai de ghimbir sau din plante neîndulcit, lapte de ovăz sau de migdale neîndulcit;
- de evitat: ciocolată caldă, lapte de soia, sucuri acidulate, suc sau nectar de fructe, băuturi alcoolice.
2. Fructe (o porție pe zi)
- utile: mere, fructe de pădure, clementine, kiwi, nectarine, piersici, prune, vișine, pepene verde;
- de evitat: fructe confiate, physalis.
3. Legume și leguminoase (3 porții pe zi)
- utile: fasole uscată, mazăre, fenicul, castravete, varză, linte, ciuperci, ardei gras, salată verde, varză murată, sparanghel, spanac, roșii, dovlecei;
- de evitat: legume congelate cu sosuri sau unt.
4. Nuci și seminte (20g pe zi)
- utile: migdale, nuci caju, semințe de pin, semințe de floarea soarelui, alune de pădure, nuci, semințe de dovleac;
- de evitat: arahide, nuci sau semințe sărate.
5. Grăsimi și uleiuri (2 linguri pe zi)
- utile: ulei de măsline, ulei de nucă, ulei de rapiță, ulei de in, ulei de germeni de grâu;
- de evitat: unt, ulei de palmier, maioneză, ulei de floarea soarelui, ulei de șofrănel.
6. Cereale (2 porții pe zi)
- utile: spelta, ovăz, produse din cereale integrale, mei;
- de evitat: pâine albă, croasant, orez alb, paste din făină albă, cartofi prăjiți, fast-food, mese congelate, grisine sau biscuiți din făină albă.
7. Carne (100g pe săptămână)
- utile: carne slabă de pui, curcan, vită;
- de evitat: carne de porc.
8. Pește și fructe de mare (2 porții pe săptămână)
- utile: păstrăv, hering, cod, somon, macrou, sardine, creveți, crab;
- de evitat: pește prăjit de orice tip.
9. Ouă, lapte și brânză
- se vor alege lactate degresate fără limită strictă zilnică și fără zahăr sau arome;
- se consumă maximum 2 ouă pe săptămână;
- brânza poate avea cel mult 45% grăsime în substanță uscată;
- de evitat: iaurtul cu fructe, budinca și brânza topită.
Condimentele și gonartroza
Contează și cum condimentezi diferitele feluri de mâncare pentru că vei obține efecte analgezice și antiinflamatoare.
Iată ce trebuie să selectezi pentru a te simți mereu bine:
- turmeric: conține curcumină, care reduce umflarea și crește mobilitatea articulațiilor prin combaterea inflamației;
- ghimbir: stimulează circulația sângelui și are proprietăți antiinflamatoare;
- ardei iute: conține capsaicină, cu un efect analgezic și antiinflamator;
- chimen, nucșoară și coriandru: este o combinație care combate uzarea articulațiilor și susține circulația normală a sângelui.
Consumă mereu aceste condimente împreună.