Dieta Pascala

Mai sunt aproape doua saptamani pana cand vom sarbatori Pastele si probabil ca multe dintre noi am hotarat sa tinem deja post sau poate vom face acest lucru doar in Saptamana Mare. Despre ceea ce inseamna alimentatie exclusiv vegetariana s-au scris deja foarte multe lucruri si stim in mare parte cam care sunt recomandarile si riscurile. Ramane un lucru important de discutat caruia probabil ii acordam o mai mica importanta: excesul de alimente din Ziua Pastelui.

Pentru a ne bucura cum se cuvine de Sfintele Sarbatori de Paste, ne vom grabi sa asezam pe masa cat mai multe si cat mai variate preparate si vom dori sa gustam pe rand din fiecare cate putin sau poate chiar mai multe.

Nu vom folosi acest spatiu pentru a atrage atentia asupra excesului alimentar, ci mai degraba pentru a incerca sa aflam mai exact care sunt valorile nutritive importante pe care le consumam la aceasta sarbatoare. Traditionalele meniuri preparate cu aceasta ocazie vor contine din abundenta carne de miel si oua. La protap sau la cuptor, in bors sau in drob, carnea de miel este o prezenta delicioasa a acestei perioade.

Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandata, intrucat ea contine o cantitate mare de proteine, vitamine si microelemente.
De exemplu, intr-o portie de 100 g de carne de miel ne sunt furnizate urmatoarele substante nutritive, exprimate si in procente care reprezinta doza zilnica recomandata unei persoane adulte sanatoase: