Dieta moderna

Deoarece un numar tot mai mare de persoane sunt afectate de obezitate, diabet si boli cardiovasculare, s-a ridicat problema rolului pe care il joaca dieta moderna in sanatatea noastra. Neindoielnic, daca comparam ceea ce mancam noi azi cu ceea ce mancau parintii sau bunicii nostri, vom observa diferente majore.

Este foarte probabil ca bunicii n-ar recunoaste multe dintre alimentele acceptate astazi, si ne intrebam ce s-ar intampla cu colesterolul, cu greutatea corporala si, in general, cu sanatatea bunicilor, daca ar consuma alimentele inalt procesate (tip "fast-food") care reprezinta o parte importanta a alimentatiei (a dietei) de azi.

Pentru a putea masura calitatea dietei noastre, ar trebui sa privim mult inapoi, la dieta stramosilor nostri.

Se crede ca dieta noastra a suferit modificari foarte importante si e mult diferita fata de cea a stramosilor nostri, si aceasta este cauza multor probleme actuale legate de nutritie / metabolism / sanatate. Astazi se consuma multe alimente inalt procesate si nu se consuma suficiente fructe si legume; aportul de fibre din dieta reprezinta o preocupare majora. Intr-un timp relativ scurt, s-a diminuat rapid cantitatea de fibre din dieta noastra. Totusi, modificarile metabolice si fiziologice in vederea acomodarii la aceasta schimbare a dietei necesita mult mai mult timp.
Astfel, constipatia si probabil bolile de inima si unele cancere vor deveni probleme majore, datorate incapacitatii organismului de a se adapta la fel de repede la modificarile galopante ale dietei.

Nu este posibil sa spunem exact ce mancau oamenii acum cateva mii de ani, si nu avem disponibila o portie de carne de dinozaur, pentru a putea masura cantitatea de grasimi saturate ingerate de omul din pestera, la consumul unei portii de tyranozaur prajit. Totusi, se poate vedea ca dietele din paleolitic erau, din mai multe puncte de vedere, mai bune din punct de vedere nutritiv decat dietele moderne, orientate spre confort si comoditate.



Minerale: de 2 ori mai mult
Fibre alimentare: de 4 - 10 ori mai mult
Antioxidanti: de 10 ori mai mult
Acizi grasi W-3: de 50 de ori mai mult
Bacterii lactice: de 1010 ori mai multe
Proteine: de 2 ori mai putin
Acizi grasi saturati: de 4 ori mai putin
Sodiu: de 10 ori mai putin