Dietă: Cum să mănânci de Paşte ca să nu ai probleme digestive


Dr. Luminița Florea – medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul centrului ProVita

“În perioada Paștelui se declanșează sau se agravează, în special, problemele digestive, dar se pot acutiza sau agrava și patologiile cronice, asociate ale persoanelor respective. Astfel, se poate ajunge până la dublarea numărului de pacienți cu probleme digestive, comparativ cu alte intervale de timp din an. De aceea recomandăm prudență sporită persoanelor cu patologie hepatică (steatoză hepatică, hepatite de diferite etiologii, ciroză, litiază colecistică sau coledociană), sau digestivă (gastrită, ulcer gastric sau duodenal, pancreatite), dar și persoanelor cu afecțiuni cronice - diabet zaharat, hipertensiune arterială, infarct miocardic sau AVC în istoric.
Un risc mare pentru afecțiuni de sănătate îl prezintă copiii, vârstnicii sau gravidele.”
, avertizează Dr. Luminița Florea – medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul centrului ProVita.

În concluzie, sărbătorile pascale trebuie să se caracterizeze prin mese fără excese de alimente din punct de vedere cantitativ sau caloric, un consum mic sau moderat de alcool și mișcare între mese, pentru o digestie optimă. Mai mult, trebuie să continuăm să ducem un stil de viață sănătos și după terminarea Paștelui, pentru a ne bucura din plin de sezonul cald.

“Odată cu trecerea de la iarna la primavară este momentul unor schimbări în alimentație și în stilul de viață în general.
Trebuie să creștem randamentul metabolic și să energizăm organismul prin înlocuirea alimentelor consistente din sezonul rece (combinații între proteine animale, glucide și grăsimi) cu alimente vegetale specifice primăverii. Se impune astfel o detoxifiere și o vitaminizare prin legume și fructe. De asemenea, trebuie să facem cât mai multă mișcare în aer liber! Această activitate crește oxigenarea la nivel muscular, iar efortul fizic devine de 2-3 ori mai eficient atunci când este realizat în natură.”,
ne îndeamnă Dr.
Luminița Florea.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod