Dieta cu... furculita

O dieta originala, care iti impune restrictii alimentare intr-un mod inedit.

O dieta originala, care iti impune restrictii alimentare intr-un mod inedit. Pentru a manca ceea ce ai in farfurie, trebuie sa folosesti exclusiv furculita. Nu ai voie sa atingi cutitul si lingura si iti este interzis sa mananci cu mana.

Dieta cu furculita (dieta Forking) este recomandata pentru o perioada de sapte zile, maxim 14, pentru ca este destul de restrictiva in ceea ce priveste alimentele pe cale le poti consuma.

Dieta a fost perfectionata de John de Graaf, scriitor si consilier nutritionist. Ca sa iti faci o idee despre imaginatia lui, afla ca el este si cel care a perfectionat ideea de vacanta in timpul serviciului.
 

Regulile de baza

Dieta cu furculita are cateva reguli de baza: nu trebuie sa cantaresti alimentele si nu este nevoie sa calculezi cantitatea de calorii. In principiu, nu exista alimente interzise, astfel ca poti beneficia de aport de glucide, lipide si proteine.

  • Micul dejun este masa principala a zilei, “masa pentru rege”, ca sa poti avea energie pe tot parcursul zilei, si tot masa de dimineata este momentul in care primesti dispensa la lingurita, ca sa-ti poti manca iaurt!
  • Pranzul este “masa printului”, suficienta, dar lipsita de exagerari, iar cina “masa saracului”.
  • Regula de fier a dietei este aceea ca nu ai voie sa folosesti sub nicio forma mana, lingura, lingurita si pentru a duce mancarea la gura.

Ce poti manca?

Poti manca toate legumele, care pot fi consumate fierte sau la cuptor, in aburi sau sote, ciuperci si masline, peste si preparate din peste, cereale preparate (orez, bulgur, grau), cruditati, carne alba, care se poate rupe in bucati cu furculita, oua moi, omlete, oua tari, orice fel de salate (pe care le mananci doar cu furculita), paste, fructe de mare, legume uscate.
 

Ce nu poti manca?

Niciun fel de produse care se duc la gura cu mana. Nu poti manca paine, biscuiti, ciocolata.
Niciun fel de mancare de gen fast-food, orice alt aliment care poate fi consumat pe strada, inghetata, ciocolata, carnea (pentru ca nu se poate manca fara cutit), prajiturile, pizza si orice aperitiv.
In categoria alimentelor care nu poti fi mancate pe perioada dietei se numara si o mare parte dintre fructele proaspete. Nu poti manca supe si sosuri, maioneze, unt, cereale, seminte (alune, migdale etc.) si nici branzeturi.
 

Dificultati si beneficii

Desi pare simpla, dieta este greu de respectat. Cel mai mare inamic este obiceiul de a duce mancarea, la gura, cu mana! Este insa o dieta care iti perimite sa te asezi la masa intr-un restaurant, care iti permite sa ciugulesti ceea ce se poate manca cu furculita, fara sa ajungi insa, in situatii caraghioase cum ar fi tentativa de a manca inghetata cu furculita…
Dieta este destul de monotona, nu ofera prea multe variatii si obliga la un consum mare de legume.

Se accepta unul - doua pahare de iaurt pe zi, doua tablete de ciocolata neagra si un mar. Masa de dimineata trebuie sa reprezinte 50 % din alimentele unei zile, pranzul 40% iar cina 10%.

Mic dejun:
o cafea, ceai sau o cana de lapte, doua oua tari si doua felii de carne slaba (sau piept de pui) sau peste in limita a 200 de grame. Poti combina la masa de dimineata un iaurt.
Pranz: peste, legume fierte, ori pui si salata, in limita a maxim 250 de grame, doua tablete de ciocolata neagra.
Gustare: un mar si un iaurt
Cina: o salata de legume
La toate acestea poti adauga pana in 250 mililitri de suc proaspat de fructe, si minim doi litri de apa sau ceai de plante neindulcit, pe zi.